Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1034 people
86447 users - nu online: 1034 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Ralf König “ der junge König “


door Redaktie in Films & boeken , 09 augustus 2014


Ralf König (Soest, Westfalen 1960) is een van de succesvolste stripmakers van Duitsland. In een paar snelle lijnen en een cartooneske stijl zet König zijn doorgaans kleine mannetjes met dikke, ronde neuzen op papier. Met humor, ironie en vlijmscherpe observaties gaat hij vooroordelen jegens homo’s te lijf.

König speelt op briljante wijze met clichés en gebruikt opgevoerde stereotypen om de lezer te confronteren met zijn eigen vooraannames. Het duo Konrad en Paul is het beste voorbeeld van hoe de stripmaker karikaturen gebruikt: terwijl Paul zijn libido botviert in darkrooms en sauna’s, luistert de introverte Konrad thuis naar klassieke muziek en laat duidelijk zijn voorkeur blijken voor de wat rustiger, meestal jongere piano leerlingen van hem.

Verder worden Königs relatiekomedies bevolkt door gespierde bouwvakkers met strakgespannen leren broeken en dikbesnorde dramaqueens met namen als Norbert en Walter. Ook een overbezorgde moeder die haar zoon het hemd van het lijf vraagt over zijn homoseksuele neigingen, duikt geregeld op.

Maar we hebben het dan wel over zijn latere werk, dat zowel in binnen als buitenland met gejubel ontvangen is. In de eerste uitgaven van zijn comics zijn de schetsen nog ruw en wild, hij moet duidelijk zijn “stijl” nog vinden al zijn de lijnen van wat later de beroemde “schwule-comics” zouden worden al duidelijk zichtbaar in de eerste uitgave van 1980 'Schwulcomic 1'. In de jaren tachtig werden mannen in comics meestal als geslachtsloze wezens neergezet en deze waren al helemaal niet 'schwul'.

Ralf König heeft de mannen een piemel en emoties gegeven en daarmee werden het mensen van vlees en bloed die geplaatst worden in alledaagse dol dwaze situaties die we allemaal wel eens meegemaakt hebben en soms nooit meer me willen maken, want pijnlijk. Maar deze herkenbaarheid maakt juist dat zijn comics zo geliefd zijn waar dan ook in Europa, waaruit blijkt dat Ralf Königs 'comics taal' universeel is.

Maar wat ben ik blij dat hij eindelijk, zoals hij zelf zegt, na vele langdurige gesprekken met de uitgever en vrienden, akkoord is gegaan met de uitgaven van zijn eerste werk en dat deze niet verloren zijn gegaan en alleen bereikbaar voor verzamelaars die er heel veel geld voor neerleggen. Met deze gebonden uitgaven van zijn eerste drie “schwule-comics” bundels uit de periode 1980 tot 1984 krijgen we een mooie kijk op de ontwikkeling van een kunstnaar die veel heeft bijgedragen aan de ontwikkeling en emancipatie van de huidige homoseksuele leefstijl.

 Ralf König: "Der junge König Bd. 1 - die frühen Comix 1980 - 1984"
Hardcover, 176 pagina's, 26,00 EUR (D)
ISBN: 978-3-86300-170-4

In Nederland onderandere te bestellen bij: www.bol.com of iedere goede boekhandel.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik
GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Ralf König “ der junge König “

Redaktie, in Films & boeken op 15 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media