Back to Top
Zaterdag 30 mei
86440 users - nu online: 1080 people
86440 users - nu online: 1080 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 12 min. Printervriendelijke Pagina  
Roze Filmdagen 2014


door Redaktie in Films & boeken , 13 maart 2014

This article is also available in English
lengte: 12 minuten


Eén van de populaire culturele voorjaarsevenement staat weer voor de deur. Van 13 tot en met 23 maart kunnen geïnteresseerden zich elf dagen lang onderdompelen in de prikkelendste, interessantste en mooiste recente gay cinema tijdens de zeventiende editie van de Roze Filmdagen.

Opnieuw is Het Ketelhuis op het Westergasterrein dé plek. Met maar liefst 118 voorstellingen, die dit jaar ook nog eens zijn aangevuld met evenementen en feesten in het tegenover gelegen MC Theater. Alle reden om de agenda vrij te houden.

Om in de stemming te komen, maar ook om de keuze uit de 125 filmtitels uit achtendertig landen wat eenvoudiger te maken, belichten we er alvast een aantal.

Opening Night: Tom à la Ferme

Het festival gaat op 13 maart van start met de nieuwste film van het Canadese wonderkind Xavier Dolan. Na eerdere successen als J’ai tué ma mère, Les amours imaginaires en Laurence Anyways kijken we zeker uit naar de Nederlandse première van Tom à la Ferme. Tom (gespeeld door Dolan zelf) trekt naar het platteland voor een begrafenis. Daar aangekomen lijkt niemand te weten dat de overledene homo was en dat hij een relatie met hem had. Wanneer de broer van het slachtoffer hem strenge en bizarre regels oplegt om zo zijn moeder te beschermen en de familie-eer te redden, ontstaat er tussen hen een gecompliceerde relatie.

Het festival sluit af met de jongste film van Eytan Fox. Vertoonde het festival de afgelopen editie met veel succes Yossi, dit jaar heeft de regisseur iets heel anders in petto: Cupcakes. Een heerlijke, charmante komedie waarin zes vrienden, homo en hetero, uit frustratie zelf een lied componeren voor een Eurovisie Songfestival-achtige show. De verbazing is groot wanneer het lied wordt gekozen als Israël’s inzending en de grote grap ineens serieus ten uitvoer moet worden gebracht. De vertoning wordt voorafgegaan door de bekendmaking van de juryprijzen en OUTTV Audience Awards.The Bigger Picture


Een absolute kanshebber voor een award is de must-see La Partida (The Last Match) waarin twee beste vrienden hun uiterste best doen om te overleven in Cuba; prostitutie voor het geld; voetbal om ooit het land te ontvluchten. Hun ontluikende liefde compliceert een en ander.

Zeker ook niet te missen zijn de hunkeringen van de devote Poolse priester Adam in In The Name Of. Hij vangt probleemjongeren op en houdt ze op het rechte pad. Als hij de verleidelijke Lukasz tegen het lijf loopt, raakt hij in de knoop met zijn homoseksualiteit. De film won afgelopen jaar de Teddy voor Beste Film tijdens de Berlinale.

In Floating Skyscrapers, ook een Poolse film, is Kuba een twintig-jarige jongen die niet uit de kast durft te komen. Hij traint al jaren om zwemkampioen te worden. Hij heeft er het lichaam en het talent voor, maar lijkt ongemotiveerd. Hij woont samen met zijn moeder en zijn vriendin, maar heeft in de kleedhokjes seksafspraakjes met mannen. De zaken worden op de spits gedreven wanneer Kuba de knappe student Michal ontmoet.

Herstellende van een noodlottige affaire met een getrouwde man, vindt Gabe in het wonderschone Pit Stop troost in de relatie met zijn ex-vrouw en dochter. Aan de andere kant van de stad ontwijkt Ernesto het thuisleven en zijn inwonende ex-vriend en verblijft het grootste gedeelte van zijn tijd bij een zieke, voormalige liefde. Beide hebben ze een niet aflatend verlangen naar romantiek. Door een van de emotioneelste seksscènes ooit wordt het een fantastische filmervaring!

Kill Your Darlings schetst een beeld van de beginjaren van de Beat Generatie. De jonge literaire vrienden Allen Ginsberg (Daniel Radcliffe), Jack Kerouac, Lucien Carr en William Burroughs studeren in 1944 aan de Columbia Universiteit. De oudere David Kammerer (Michael C. Hall, Dexter) is verliefd op Carr en volgt hem overal. Een confrontatie tussen de twee eindigt met een steekpartij. De film toont een complex web van passie, verraad, seks en drugs aan de vooravond van een culturele revolutie. Daniel Radcliffe’s personage ontdekt zijn homoseksualiteit in de film als hij ook verliefd wordt op Carr. Hij gaat letterlijk en figuurlijk met zijn billen bloot en maakt grote indruk als Ginsberg.

Een onverwachte gebeurtenis wakkert in Gerontophilia bij de jonge, knappe Lake een passie voor oude mannen aan. Hij wordt aangenomen in een bejaardentehuis, waar hij Mr. Peabody ontmoet. De vonken springen over en een tedere relatie ontwikkelt zich. Als Lake zijn minnaar helpt te ontsnappen uit het tehuis, is dat de start van een verrassende road trip. Provocateur Bruce LaBruce speelt hier volop met de codes van de romantische komedie zonder zijn kenmerkende tegendraadse geest te verliezen.

In het spannende Eastern Boys maakt Daniel, een man van middelbare leeftijd, contact met Marek, een van de vele Oost-Europese jongens die zich aanbieden rond het Parijse Gare du Nord. Wanneer hij later de deur van zijn luxe appartement voor Marek opent, staat bij hem de hele bende onder aanvoering van charismatische Boss op de stoep...

Test is een aangrijpend, krachtig verhaal van vriendschap in een tijd van crisis, namelijk de eerste jaren van de aids-epidemie. Test speelt zich af in 1985 in de moderne dance scene van San Francisco waarin de jonge Frankie zich bij een dansgezelschap voegt en al snel een diepgaande vriendschap opbouwt met zijn tegenpool Scott. Niet de eerste film over de aids-crisis, maar wel eens één die niet in de zwaarte blijft hangen en juist hoop biedt. Zien!!


Als een Taiwanese brillenverkoper op slag verliefd wordt op een steward die in zijn winkel komt, is hij niet meer zo zeker van zijn seksuele voorkeur. En dat terwijl zijn vrouw een tweede kind wil. Gelukkig is er nog die groep homovrienden, die hem met raad en daad bijstaat in het tragikomische relaas Will You Still Love Me Tomorrow? Een andere bijzondere Aziatische film, maar wat zwaarder van toon, is Frangipani uit Sri Lanka, een land waar homoseksualiteit nog steeds verboden is. De regisseur nam een risico met zijn debuutfilm over een gecompliceerde driehoeksverhouding.

Net op het moment dat zijn vriend door een ongeluk in coma ligt, krijgt een succesvolle fotograaf uit Venezuela in Blue And Not So Pink bezoek van zijn heteroseksuele tienerzoon die hem direct vertelt dat hij, niet geheel vrijwillig, bij hem komt wonen. Er valt heel wat in te halen aangezien ze elkaar jaren niet gezien hebben.

Een verlegen student wil een documentaire over het nachtleven van New York maken om zo met de macht van de camera bij zijn sexy obsessie in de buurt te komen. De veelal shirtloze go-go danser op wie hij verliefd is, is niet vies van een beetje aandacht en stemt toe. Een vluchtige affaire ontstaat, maar dan draaien de rollen zich om in Getting Go: The Go Doc Project.

Schrijver Abdellah Taïa baseerde zijn debuutfilm L’Armée du Salut (Salvation Army) op zijn gelijknamige, semi-autobiografische roman. De film bestaat uit twee delen. In het eerste deel is de hoofdpersoon een jaar of vijftien. Hij woont met zijn ouders in het Marokkaanse Casablanca en ontdekt zijn homoseksuele gevoelens, prostitutie en ook zijn verlangen om naar Europa te gaan. Het tweede deel speelt tien jaar later in Genève. De hoofdpersoon, inmiddels student maar straatarm, zoekt onderdak bij het Leger des Heils.

Een film die zeker ook niet mag ontbreken is de winnaar van de Queer Palm van het filmfestival van Cannes: L’Inconnu du Lac (Stranger by the Lake). Op een cruiseplek rond een meer op het Franse platteland laat Franck zijn oog vallen op de knappe Michel. Op een avond ziet Franck hoe Michel zijn geliefde met opzet verdrinkt. In plaats van de moord te melden, wakkert het gebeuren enkel zijn erotische fixatie aan.

Homoseksuele tienerliefde in al zijn facetten is altijd sterk vertegenwoordigd, zo ook dit jaar met het Donny Darko-achtige Animals waarin Pol een groot geheim heeft: zijn teddybeer denkt en beweegt als een mens... Pol raakt gefascineerd door een geheimzinnige nieuwe klasgenoot en enkele onverwachte gebeurtenissen veranderen het saaie studentenleven in een fantastisch avontuur.

Er zijn maar liefst twee variaties op de “High School”-film. In de energieke komedie G.B.F. wordt Tanner tegen zijn zin uit de kast getrokken zodat de über-fag hags kunnen strijden wie met deze “gay best friend” als accessoire mag gaan pronken.

Daarnaast vormt in Geography Club een groepje scholieren met uiteenlopende seksuele oriëntatie een club om zo discreet gevoelens en ervaringen te delen. Maar hoe lang blijft die veilige haven geheim? En dan is er ook nog de prachtige roadmovie Bruno & Earlene Go To Vegas, met een al even zo mooie soundtrack, waarin juist de vele personen uit onze community het verschil maken. Onderweg ontmoeten we een skatende interseks tiener, een seksueel verwarde autodief, een paar Schotse ex-strippers, een tap-dansende drag queen en veel meer gelijkgestemde weglopers.


The Deeper We Go

Naast al het mooie en lekkere fictieve drama is er ook ruimte voor meer realistische diepgang. Zo gaat de aangrijpende documentaire Valentine Road in op de schokkende gebeurtenis van de vijftien jaar oude Larry King, die door een klasgenoot om het leven werd gebracht. Het verhaal over twee slachtoffers aan beide zijden van homofobie.

Codebreaker vertelt het indrukwekkende verhaal van een van de belangrijkste wetenschappers die ooit geleefd heeft. Alan Turing stond aan de wieg van het computertijdperk en in de Tweede Wereldoorlog wist hij codes te kraken waardoor de levens van twee miljoen mensen werden gered. In plaats van dat hem onderscheidingen en lof ten deel vielen, werd hij publiekelijk te schande gezet omdat hij homo was, hetgeen tot chemische castratie leidde.

In I Am Divine volgen we de legendarische carrière van Divine, de muze van filmmaker John Waters en onnavolgbaar internationaal travo-icoon. De film toont de complexe persoonlijkheid van Divine en sleurt ons mee in een wervelwind van succes, twijfels, rancune en verzoening.

Voor de fetisjisten onder ons is er de documentaire Kink van producent James Franco. In San Francisco zetelt de grootste producent van online sm-porno ter wereld, de website kink.com. Van voetfetisjisme tot bondage, voor elke voorkeur is er een themakanaal. De film biedt een onthullende, expliciete, maar vooral verrassend humoristische kijk in een subcultuur die zich meestal achter gesloten deuren afspeelt.Mixed Grill

Er wordt naast heel duidelijke “homo”-cinema ook een aantal fantastische films vertoont die tegen de veilige gay thema’s aanschurken en ook zeker in de smaak zullen vallen.

Het leven van twee jonge koppels in New York (één zwart en homo, één blank en hetero) wordt met elkaar verbonden als zij hun seksuele identiteit ontdekken en monogamie herdefiniëren. Als muzikant Stan van zijn vriendin hoort dat ze hun relatie “on hold” wil zetten, vlucht hij in een affaire met Marcus. Wanneer Marcus’ vriend Aaron het tweetal betrapt wordt een en ander in The Happy Sad gecompliceerd.

Na een geslachtsveranderende operatie wordt een Finse vrouw in Open Up To Me verliefd op een voetbaltrainer, maar haar verleden als man is niet zomaar de wereld uit.

Aanvankelijk lijkt het Thaise, waanzinnig mooie drieluik It Gets Better te bestaan uit drie onafhankelijke verhalen, maar aan het einde van de film komen de verhalen van de vijftig-jarige transgender, een twintiger en een tienermonnik bij elkaar in een verrassende ontknoping.


Size Does Matter


Ook dit jaar zijn de unieke thematische programma’s boordevol korte films weer van de partij en er is meer te zien dan ooit. Mis ze niet!


Terugkerend is Adventures In Dating, maar met nieuwe, spannende, prikkelende en soms (on)verantwoord pornografische varianten op het thema. Over het genot en het gevaar van online dating (Skype + Grindr), one night stands (Chat Romeo), cruisen (The Men’s Room), een lekkere full frontal LOI-cursus (How To Be A Porn Star) en een fetisj voor roodharige mannen (Gingers) inclusief “happy ending”!...


Wederom zijn er, met The Young & The Restless, films over jongens en hun ontembare hormonen... Met onder andere: Wat doe je als je verliefd bent op je buurman, maar nog te jong om seks te hebben? (Happy Birthday). Om voor “de eerste keer” beslagen ten ijs te komen, oefen je natuurlijk eerst met een jongen (Boygame). Ook jonge liefde kent al de nodige beren op het pad met verstrekkende gevolgen (O Pacote) en de fascinatie voor een man komt tot uitdrukking door het stelen van zijn zwembroek (Le maillot de bain).


 
Een selectie korte films van eigen bodem, Made in Holland, kan natuurlijk niet ontbreken: met onder andere een fascinerende geanimeerde documentaire over een homoseksuele voetbal-hooligan (I Love Hooligans) en een online date die anders uitpakt dan verwacht (Kort). Je beste vriend komt uit de kast, wat nu? (Uitgesproken). En wat als de wereld vergaat en je uitgerekend met je ex in een schuilkelder opgescheept zit? (Fall-Out). En een fantastische animatie over een man die door een motoragent uit handen van criminele beren moet worden gered (Cruise Patrol).


De bitterzoete schoonheid van het vaarwel zeggen blijft in Parting Is Such Sweet Sorrow voor filmmakers een onuitputtelijke bron van inspiratie, met onder andere: de enige warmte op het koude IJsland staat aan de ander kant van het hek van de legerbasis (Bóbó) en je blijft je verbazen dat er doodstraf bestaat voor liefde (On Suffocation). Indrukwekkend is het afscheid nemen van een langdurige relatie (A Last Farewell); herkenbaar voor velen is het afscheid nemen van een korte affaire (Mi Realidad).


Together Forever? bevat bijzondere korte films over de prinsen op het witte paard die we overal vinden, maar van wie we vooral hopen dat ze bij ons blijven. Het kopen van een nieuwe matras gooit alle bedgeheimen op straat (Spooners) en de aanwezigheid van die geweldige ex tijdens de vakantie maakt de nieuwe relatie toch echt onmogelijk (Summer Vacation). Een familie probeert een man tot een huwelijk met een vrouw te dwingen, terwijl zijn vriend zich onder het bed verstopt (Zazaland) en hand in hand lopen blijkt toch nog niet zo simpel (P.D.A.). Ontroerend mooi is: jaren samen, maar gescheiden door de wet (Luigi e Vincenzo).


En altijd goed voor een aantal geweldige extremen zijn de korte films in Weird & Wonderful. Verwacht het onverwachte in deze verzameling shorts die lekker anders zijn. Met onder andere giftige, haatdragende exen (Ratas), een drag queen die campy “safe sex”-les geeft (A Backside Approach), een iets te zware jongen die auditie doet voor een sexy meidengroep (Born To Dance This Way) en gruwelijk grappige Barbie-kunstwerken waarmee niet al te zachtzinnig wordt omgegaan (The Altered Lives of LaVonne Salleé).

Het zal nog lang onrustig blijven in de zalen het Ketelhuis... Zorg dat je er bij bent!!  

Meer informatie
over het festival, het gehele programma aanbod,
trailers en (online) ticketverkoop is te vinden op
www.rozefilmdagen.nl 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Roze Filmdagen 2014-


Reactie van wibi dd. 13 maart 2014
ik mis hier de film jongens .
Jongens vertelt over Sieger, een sportieve, wat gesloten vijftienjarige jongen die samenwoont met zijn oudere broer Eddy en zijn vader Theo. Tijdens de atletiektrainingen ontmoet Sieger Marc, zijn nieuwe teamgenoot. In een zomerse film waarin nieuwe liefdes opbloeien probeert ook Sieger de liefde te ontdekken.


GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Roze Filmdagen 2014

Redaktie, in Films & boeken op 19 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media