Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1021 people
86447 users - nu online: 1021 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Internationale artsenvereniging veroordeelt ‘homogenezing’


door Redaktie in Health & Body , 27 december 2013

This article is also available in English


De World Medical Association (WMA) veroordeelt ‘homogenezing’ in een onlangs uitgebrachte verklaring. De internationale koepelorganisaties van artsenverenigingen pleit in de verklaring ook voor sancties tegen zogenaamde ‘homogenezers’ en in de verklaring wordt ook homodiscriminatie veroordeeld en schadelijk genoemd voor de gezondheid van seksuele minderheden.

De WMA is een internationale koepelorganisatie waar meer dan 100 artsenverenigingen bij zijn aangesloten, waaronder het Koninklijk Nederlands Medisch Genootschap (KNMG). Tijdens de 64ste Algemene Vergadering van de WMA in het Braziliaanse Fortaleza werd een verklaring aangenomen waarin ‘homogenezing’ door bijvoorbeeld reparatieve of conversietherapieën strikt wordt afgewezen en voor de gevolgen van stigmatisering van seksuele minderheden wordt gewaarschuwd.

Homoseksualiteit wordt in de verklaring ‘geen ziekte, maar een natuurlijke variant van de menselijke seksualiteit’ genoemd ‘zonder direct schadelijke gevolgen’. Schadelijk voor lesbische vrouwen en homoseksuele mannen zijn echter wel de ‘directe en indirecte discriminatie, stigmatisering en afwijzing door mensen uit de directe omgeving en de samenleving als geheel’. De negatieve gevolgen daarvan leiden volgens de WMA tot ‘depressies, drugsmisbruik en zelfmoordpogingen, vooral onder jongeren’. Artsen dienen zich te richten op het helpen oplossen van deze problemen van seksuele minderheden, niet op de seksuele gerichtheid zelf.

De WMA pleit voor sancties tegen ‘homogenezers’, omdat ze een ‘schending van mensenrechten zijn en daarom niet te rechtvaardigen zijn’. Artsen die zogenaamde reparatieve of conversietherapieën aanbieden, moeten worden ‘veroordeeld en sancties en straffen opgelegd krijgen’, omdat deze therapieën volgens de WMA een voorbeeld van medisch onethisch handelen zijn.

De verklaring werd voorbereid door de Duitse artsenvereniging (Bundesärztekammer) en de Duitse beroepsvereniging van psychologen en psychotherapeuten (DGPPN) en ingediend in samenwerking met de artsenverenigingen van Frankrijk (CNOM) en het Verenigd Koninkrijk (BMA).

Het aanbieden van therapieën gericht op ‘homogenezing’ aan minderjarigen is al verboden in Argentinië en Brazilië en in de Amerikaanse staten Californië en New Jersey. In het Verenigd Koninkrijk kunnen artsen en psychotherapeuten die ‘homogenezing’ aanbieden hun licentie ontnomen worden door hun beroepsverenigingen.

Therapeute Lesley Pilkington raakte daardoor haar bevoegdheid al kwijt en er loopt inmiddels een procedure tegen Mike Davidson, voorman van Core Issues – een zusterorganisatie van Different.

Het Britse Lagerhuislid Geraint Davies (Labour) heeft een wetsvoorstel ingediend om het aanbieden van therapieën gericht op ‘homogenezig’ geheel te verbieden. Een soortgelijk wetsvoorstel van de Duitse Groenen werd deze zomer in de Bondsdag door de regeringscoalitie van CDU-CSU/FDP afgewezen.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Internationale artsenvereniging veroordeelt ‘homogenezing’

Redaktie, in Health & Body op 01 januari 2021
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media