Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 847 people
86447 users - nu online: 847 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Geslachtloze registratie mogelijk in Duitsland


door Redaktie in Mode & Lifestyle , 25 december 2013

This article is also available in English


Sinds 1 november kunnen baby’s in Duitsland geslachtloos geregistreerd worden. Dat is van belang voor pasgeborenen met ambigue geslachtskenmerken. COC Nederland noemt de Duitse maatregel ‘een stap in de goede richting’, maar wil graag verder gaan door ook volwassenen die zich man noch vrouw voelen deze mogelijkheid te geven. De toezegging van dit kabinet aan het COC om deze mogelijkheid te onderzoeken is tot nu toe echter niet nagekomen.

In Australië en Nieuw-Zeeland is het al langer mogelijk, Duitsland is het eerste Europese land dat toestaat dat baby’s die geboren worden zonder duidelijk geslacht, geregistreerd worden zonder dat men meldt of het een jongen of een meisje is. Op Duitse paspoorten, rijbewijzen en andere officiële documenten kan voortaan niet alleen M, voor een man, V, voor een vrouw worden ingevuld, maar kan de categorie geslacht ook oningevuld blijven bij iemand bij wie het geslacht niet duidelijk is.

De maatregel moet de druk op ouders verminderen, die nu door de wetgeving vaak snel moeten beslissen over eventuele operaties bij de pasgeborene. In ons land wordt ongeveer 1 op de 4.500 baby’s geboren met ambigue geslachtskenmerken. Als ouders of artsen in dat geval het ‘verkeerde’ geslacht kiezen, kan het kind [ graag verwijderen: met een intersekse conditie] daar later veel last van hebben. Met de  mogelijkheid om de geslachtsregistratie open te laten, wil de Duitse overheid voor dergelijke situaties een uitweg bieden.

COC Nederland noemt de Duitse maatregel in de Metro ‘een stap in de goede richting’, maar vindt het ook ‘jammer dat het verplicht wordt voor ouders om te kiezen voor hun baby, maar dat volwassenen niet zelf kunnen kiezen welk geslacht zij willen voeren’. “Wat ons betreft kan de X in het paspoort niet snel genoeg ook in Nederland worden ingevoerd, maar dan als vrijwilige keuze en niet verplicht”, zegt COC-woordvoerder Philip Tijsma.

Tijsma wijst er op dat bijvoorbeeld zo’n 20 procent van de transgenders in ons land – ongeveer 10.000 mensen – aangeven dat zij zich man noch vrouw voelen. “Voor deze groep is de Duitse maatregel helaas geen oplossing”.

COC Nederland en Transgender Netwerk Nederland (TNN) pleiten er voor dat het mogelijk wordt om niet als vrouw en niet als man door het leven te gaan. “Staatssecretaris Teeven heeft ons toegezegd de juridische mogelijkheden daarvoor te willen onderzoeken, maar heeft helaas nog geen stappen ondernomen”, zegt Tijsma.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Geslachtloze registratie mogelijk in Duitsland

Redaktie, in Mode & Lifestyle op 30 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media