Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 854 people
86447 users - nu online: 854 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Franse burgemeester mag trouwen paren van gelijk geslacht niet weigeren


door Redaktie in Historie & Politiek , 21 december 2013

This article is also available in English


De Franse Constitutionele Raad heeft geoordeeld dat Franse burgemeesters niet mogen weigeren om paren van gelijk geslacht te trouwen. De burgemeesters die om een uitspraak gevraagd hadden, nemen met dit vonnis geen genoegen en stappen naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Zeven Franse burgemeesters stapten vorige maand naar de Constitutionele Raad om de wet aan te vechten die sinds afgelopen mei het huwelijk in Frankrijk openstelt voor paren van gelijk geslacht. De burgemeesters verlangen dat er in die wet een bepaling wordt opgenomen die het mogelijk maakt voor trouwambtenaren met gewetensbezwaren te weigeren paren van gelijk geslacht in de echt te verbinden. Franse burgemeesters zijn ook gerechtigd huwelijken te sluiten en deze zeven burgemeesters hebben gewetensbezwaren tegen het opengestelde huwelijk kenbaar gemaakt.

De burgemeesters stelden dat het ontbreken in de wet van een uitzonderingsbepaling voor gewetensbezwaarden indruist tegen de Franse Grondwet, maar de Constitutionele Raad heeft die visie afgewezen.

De Constitutionele Raad oordeelt dat het voltrekken van huwelijken een exclusieve overheidstaak is die zonder onderscheid uitgevoerd dient te worden door overheidsdienaren. Dat geldt zowel voor ambtenaren als voor gekozen overheidsfunctionarissen zoals burgemeesters.

De zeven burgemeesters gaan tegen het vonnis in hoger beroep bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het Europese Hof oordeelde eerder dit jaar in de zaak van de Britse weigerambtenaar Lilian Ladele dat haar ontslag door de Londense deelgemeente Islington niet in strijd is met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Het Europees Hof stelde dat overheden ruimte mogen geven aan weigerambtenaren, maar niet in strijd met het EVRM handelen als ze geen ruimte laten aan weigerambtenaren.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Franse burgemeester mag trouwen paren van gelijk geslacht niet weigeren

Redaktie, in Historie & Politiek op 26 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media