Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 941 people
86447 users - nu online: 941 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Topfotograaf Herb Ritts, 50, overleden


door Bureau Redactie in Mode & Lifestyle , 22 februari 2003

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


De fotograaf Herb Ritts, die op 26 december aan de gevolgen van longontsteking overleed, behoorde niet tot de fotografen die, zoals hij ooit in een interview zei, al op hun vierde naar de camera smachtten. Eigenlijk was zijn carrière een kwestie van toeval.

Ritts werd in 1952 geboren als zoon van een zeer succesvolle meubelontwerper en -fabrikant en aanvankelijk leek hij voor-bestemd voor een loopbaan in het familiebedrijf, de Ritts Co. Na zijn middelbare schooltijd vertrok hij naar New York, waar hij aan Bard College economie studeerde. Na voltooiing van zijn studie keerde hij naar Los Angeles terug, waar hij als vertegenwoordiger in het familiebedrijf werd aangesteld. Pas op de univer-siteit realiseerde hij zich dat hij homoseksueel was. Hoewel hij ondermeer bij de padvinderij had gezeten, had hij daar nooit een seksuele ervaring gehad, hoewel hij, zoals hij later toe-gaf, zich mogelijk wel eens tot seksegenoten had aangetrokken gevoeld, zon-der zich te realiseren wat dit inhield. "Maar toen ik het me eenmaal realiseerde, was dat iets geweldigs. Ik heb me nooit schuldig gevoeld - ik heb het mijn ouders en mijn vrienden verteld. Ik had het geluk dat mijn familie en vrienden van me hielden om wie ik was."


De loopbaan waarmee Ritts wereldfaam zou verwerven, begon door een toevallige fotografische ontmoeting met de toen nog onbekende Richard Gere, die hij door een wederzijdse vriendin kende. Tijdens het herstellen van een lekke band gedurende een autotochtje in de woestijn, maakte Ritts een aantal foto's van Gere. Het resultaat was ondermeer een afbeelding van een zich uitrekkende Gere, gehuld in een wit hemdje en met een uit zijn mondhoek bungelende sigaret. Vele jaren later kon Ritts zich niet meer herinneren of hij Gere in deze houding had gezet of dat hij op een gelukkig moment had afgedrukt. "Hij was zo, een aantrekkelijke jongen en ontzettend sexy."

Een half jaar later kreeg Gere zijn eerste filmrol, waarop Ritts de foto's naar diens publiciteitsagent in New York stuurde. "Een paar maanden later stuurde ze me Vogue, Esquire en Elle. Die hadden allemaal mijn foto's gebruikt. En ik kreeg ook cheques," aldus Ritts in een interview met The Advocate. Deze min of meer toevallige samenloop van omstandigheden luidde niet alleen de carrière van Gere in, maar ook die van Ritts, die binnen korte tijd een veelgevraagd fotograaf was die vele beroemdheden voor zijn lens kreeg. Hij maakte voor Amerikaanse toptijdschriften portretten van mensen als Tom Cruise, Sylvester Stallone, Mick Jagger, Elizabeth Taylor en Madonna, die hij vaak zo ver kreeg dat ze op ongewone en gedenkwaardige momenten poseerden. Ma-donna noemde hem daarom ooit een barracuda met een lief uiter-lijk. Begin jaren negentig maakte Ritts ook een aantal met een MTV Award gelauwerde muziekvideo's, ondermeer met Janet Jack-son en Chris Isaak.


Ritts heeft altijd weersproken dat hij in zijn vrije werk een soort gay sensibility zou leggen. Hij beschouwde het meer als klassieke sensualiteit. "Spierbundels doen het voor mij niet - dat lichamelijke gedoe zonder dat er innerlijk gevoel in ligt. Het moet ergens anders heen gaan, om iets meer gaan dan alleen het lichaam... om vorm, om een gevoel." Mede hierdoor heeft hij waarschijnlijk, samen met onder anderen Bruce Weber en Greg Gorman een belangrijke rol gespeeld bij de acceptatie door het grote publiek van door homo-erotiek ge-inspireerde fotografische beelden.
Hoewel Ritts nooit een probleem van zijn homoseksualiteit maakte en zijn foto's van mannelijke lichamen voor de doorgewinterde beschouwer niets aan duidelijkheid overlieten, trad hij aanvankelijk niet met zijn seksuele voorkeur op de voorgrond.Dat verandere toen hij in 1993 onderdeel uitmaakte van het NBC-programma The Gay '90s. Ritts zag hier het bijzondere niet zo van in, maar de producente Maria Shriver was dolenthousiast, aldus Ritts in The Advocate: "'Ze zei tegen mij: 'Is het niet ongelooflijk! Je komt op de nationale televisie uit de kast!,' [...] Ik zei: "is dat zo? Ik dacht dat ik altijd uit de kast was geweest.' Het was niet belangrijk voor me." Maar al snel realiseerde hij zich het belang: "Ik kreeg veel brieven van 15-jarige jongeren uit het midwesten, die zeiden: 'Het is zo geweldig dat je dat hebt gedaan. Ik voelde me ver-loren. Ik wilde zelfmoord plegen.' Dit waren dingen die ik zelf nooit had ervaren. Het is niet zo dat ik naïef ben, maar als dit geen onderdeel van je leven uitmaakt en je krijgt ineens deze brieven, dan realiseer je je hoe belangrijk het is dat er ondersteuning is voor homo's. Ik beschouw me zelf niet echt als een rolmodel, maar als je je gewoon prettig voelt met wat je doet en wie je bent kan dat al een grote hulp zijn. Veel jonge mensen moeten mensen op die manier kunnen zien. Dat maakt het voor hen beter."


Ritts stelde zichzelf ook al vroeg, toen dat nog niet modieus was, beschikbaar voor de strijd tegen aids. Hij doneerde gesigneerde foto's voor veilingen en het AIDS Project Los Angeles kon zelfs ooit "Een fotosessie met Herb Ritts" veilen. In The Advocate verklaarde een vriend dat Ritts de laatste jaren zelf ook met deze ziekte had gekampt, hoewel zijn overlijden hier niet direct mee in verband stond: "Herb was hiv[positief], maar zijn vorm van longontsteking was geen PCP. Maar uiteindelijk bleek zijn immuunsysteem wel aangetast. Hij stierf aan de gevolgen van longontsteking, maar hij had vele jaren met hiv geleefd. En hij was vele jaren zeer productief geweest terwijl hij met hiv leefde."


Ritts' naam zal echter voortleven als een groot fotograaf. Jaren gelden zei hij al eens dat als mensen over zestig jaar een portret van Madonna zien ze waarschijnlijk niet zullen weten wie dat in godsnaam is, "maar het zal waarde behouden als een portret van een interssante vrouw die je wilt leren kennen. Je kan haar voelen. Er gaat iets vanuit."
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN BUREAU REDACTIEMEEST GELEZEN VAN BUREAU REDACTIE

Topfotograaf Herb Ritts, 50, overleden

Bureau Redactie, in Mode & Lifestyle op 22 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN MODE & LIFESTYLEIN NUMMER 138


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media