Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 928 people
86447 users - nu online: 928 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:







lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Reijer's World: Poetin go ho-mo


door Reijer Breed in Columns & Opinie , 09 augustus 2013

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Mijn zus Carol belde onlangs: “Heb je ook in Het Parool gelezen wat er allemaal in Rusland gaat gebeuren? Hun zogenaamde volksvertegenwoordiging de Doema gaat in juni over een vreselijke wet stemmen.” En ik: “Ja, afschuwelijk als die wet wordt aangenomen. De emancipatie van homoseksuele mannen en vrouwen wordt dan honderd jaar teruggezet.”

Carol: “Ze willen het maken van propaganda voor homoseksualiteit verbieden. Dan mag je er niet meer over praten. Dan mag je het niet meer duidelijk laten zien.” Ik weer: “Ja, en als je dat dan wel doet, ben je strafbaar. Ga je de cel in. Of naar een strafkamp.” Carol: “Zullen wij maar weer eens samen de straat opgaan. Op 4 juni, de dag dat Poetin ons land aandoet, is er een COC-demonstratie. Ga je mee?” Ik: “Maar natuurlijk!”

Carol en ik waren veel te vroeg voor de demonstratie. Dus dronken wij eerst nog een paar biertjes op het plein voor het Scheepvaartmuseum. Veel jongens met regenboogvlaggen reden voorbij en kregen applaus van ons. Daarna liepen wij naar de Oosterdokskade, waar de Poetin-demonstratie begon. Goed rake toespraken en leuke optredens. Een zee van regenboogvlaggen. En wij maakten veel lawaai. (Er werd later verkondigd dat Poetin en premier Rutte en al die zakenlieden naar aanleiding van ons lawaai naar een andere ruimte zijn gegaan om te dineren.) Maar persoonlijk vond ik het zelf-geschreven lied van Dolly Bellefleur het beste. Op de wijs van Boney M’s nummer Rasputin zong Dolly haar Poetin-protestsong:


He rules the Russian as if he is a czar
If you don’t obey you become a “steak tartare”
Most people look at him with terror and with fright
Cause the machoman really loves a cocky fight
Love and freedom in his land
Love’s no sin good heavens it’s a blessing
This must stop and end

Stop stop stop Putin
Drop your law at the Kremlin
Love’s is no crime it’s not a disease
Stop stop stop Putin
Your plans are so poisoning
For all the Russian LGBTs


(LGBT: afkorting voor Lesbiennes, Gays, Biseksuelen en Transgenders)


Ik kon het toch niet laten om mijn vriendin Dolly Bellefleur nog even wat vragen te stellen over de Poetin-demonstratie.


Lieve Dol, je kwam stralend op. Wat ging er door je heen toe je ons, het publiek, zag met al die regenboogvlaggen?

“Het voelde als een warm bad. In de vierentwintig jaar dat ik door ons kikkerlandje trek als ‘Frau Antje van het Verkeerde Kantje’ heb ik niet eerder zo’n overweldigend gevoel van solidariteit en verbondenheid ervaren. Wat een bijzondere mix van de meest uiteenlopende mensen. Er bekroop mij een gevoel van ‘Bellefleur-Power.’ Dit was een publiek dat niet energie vrat, maar juist gaf!”


Ben je eerder zo dicht in de buurt van een wereldleider geweest?

“Ach, wat is een wereldleider? Ik heb een paar weken geleden Zijne Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Maxima een serenade gebracht. Laatstgenoemde is toch een wereldwijf? Verder in het verleden diverse politici de hand gedrukt en voor hen opgetreden. Ik heb zelfs zingend in de Tweede Kamer op schoot gezeten bij de legendarische Norbert Schmelzer!”


Heb je werkelijk de tekst van het lied zelf geschreven?

“Mijn mannelijke alter ego Ruud Douma is vanaf mijn debuut in 1989 mijn vaste tekstschrijver. Ik weet hem al vierentwintig jaar te inspireren. Ik zou niet zonder onze taalkundige een-tweetjes kunnen.”


Dolly, denk je dat onze actie iets uithaalt in Rusland?

“Zeker weten! Hoewel er altijd zuurpruimen zullen blijven die zeggen dat zo’n demonstratie in Nederland geen zin heeft, weet ik dat veel mensen in Rusland die onderdrukt worden, de beelden van ons hebben gezien en wij hen een hart onder de riem hebben gestoken. Er speechte een Russische activiste, Anastasia geheten. Toen ze van het podium kwam, begon ze heel hard te huilen omdat daar zo veel mensen stonden om haar te steunen. Zoiets had ze nog nooit meegemaakt. Maar ik ben me er natuurlijk wel terdege van bewust dat er nog een hele lange weg te gaan is. Begin juni werden nog enkele homo’s in Rusland vermoord om hun geaardheid. Oh My God... houdt het dan nooit op? We are family! Of je nu homo, hetero, lesbisch, transgender bent of bi! Laat liefde regeren!”


Mooi gezegd dame. Maar nu even over je schitterende jurk. Het gerucht gaat dat het een ontwerp is van Viktor & Rolf. Klopt dat?

“De naam van Jan Taminiau circuleerde ook al. Maar echte kenners, trouwe fans en ware fashionista’s zagen natuurlijk direct dat de op Russische folklore geïnspireerde couture die ik droeg een ontwerp is van mijn vaste ontwerper Tycho Boeker (Prince Charming). Mijn lijf verdraagt geen andere creaties. Ich bin von Kopf bis Fuss auf Tycho eingestellt. Wij zijn immers twee handen op één buik. Figuurlijk dan!”


Tenslotte Dolly, kun je iets vertellen over de positieve en negatieve reacties die je hebt gehad? Je vertelde me al eerder dat je de Russische reacties al hebt laten vertalen.

“De Stop de anti-homowetgeving in Rusland demonstratie was een hele mooie ervaring. Maar ook met een zwart randje. Nadat een registratie van mijn optreden op YouTube was verschenen, heb ik veel haatmail uit Rusland gekregen. Het waren afschuwelijke reacties. Belangrijkste strekking: we komen je neerknallen met een AK47. Tot die tijd kende ik alleen 4711. Maar die hatelijke reacties illustreren nog maar eens hoe het in Rusland is gesteld met de emancipatie van holebi’s en transgenders.”
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik













GERELATEERDMEER VAN REIJER BREEDMEEST GELEZEN VAN REIJER BREED

Reijer's World: Poetin go ho-mo

Reijer Breed, in Columns & Opinie op 14 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp




















bottom image




Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren






© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media