Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1035 people
86447 users - nu online: 1035 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Eerste homohuwelijk op Bonaire


door Redaktie in Algemeen , 03 augustus 2013

This article is also available in English


Op Bonaire is het eerste paar van gelijk geslacht getrouwd. De Arubaan Jean Ardley Baiz (43) trad in het huwelijk met de Venezolaan Norbert Miguel Torrealba (30). Dat meldt het Caribisch Netwerk.

Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de zogenaamde BES-eilanden) hebben sinds de staatkundige veranderingen van 10 oktober 2010 de status van bijzondere gemeenten binnen Nederland. Vanaf 1 oktober 2012 geldt op de BES-eilanden ook de Nederlandse huwelijkswetgeving – dus ook het huwelijk voor paren van gelijk geslacht. December 2012 trad al een paar van gelijk geslacht in het huwelijk op Saba.

Baiz en Torrealba zijn speciaal naar Bonaire gekomen om te trouwen, omdat op het eiland Aruba waar zij wonen het huwelijk niet is opengesteld voor paren van gelijk geslacht. Ook op Curaçao en Sint Maarten is dit nog niet mogelijk. Sinds een vonnis van de Hoge Raad zijn Aruba, Curaçao  en Sint Maarten wel verplicht een huwelijk van een paar van gelijk geslacht dat in ander rijksdeel wettig gesloten is te erkennen en in te schrijven in de burgerlijke stand.

Na het huwelijk in het stadhuis vond de receptie plaats in City Café in Kralendijk. Het feest – georganiseerd door de LHBT-belangenorganisatie DiBo (Diversity Bonaire) – werd bijgewoond door familie en vrienden.

Het opengestelde huwelijk ligt erg gevoelig bij veel inwoners van de Nederlands-Caribische eilanden. Maar dat maakt de twee kersverse echtgenoten niet uit, zeggen ze. “Controverse en kritiek krijg je overal. We blijven in onszelf geloven en blikken vooruit.”

De Arubaanse parlementariër Desiree Croes en haar echtgenote Benvinda de Sousa waren de getuigen bij het huwelijk van Baiz en Torrealba. Croes probeert op Aruba zowel in het parlement als daarbuiten bewustzijn te creëren voor het huwelijk voor paren van gelijk geslacht.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Eerste homohuwelijk op Bonaire

Redaktie, in Algemeen op 08 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media