Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 843 people
86447 users - nu online: 843 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
L’Inconnu du lac wint Queer Palm tijdens het festival van Cannes


door Xavier van Beesd in Films & boeken , 01 augustus 2013

This article is also available in English


Tijdens het filmfestival van Cannes werd ook de onafhankelijke Queer Palm uitgereikt. Met de Queer Palm wordt een film uit één van de verschillende afdelingen van het festival gehuldigd, waarin op uitzonderlijke wijze homoseksuele vraagstukken worden aangesneden. De jury bestaat uit film-professionals, journalisten en organisatoren van filmfestivals. Tijdens een feestelijke ceremonie werd de prijs dit jaar toegekend aan L’Inconnu du lac.

Deze door Alain Guiraudie geregisseerde, rauwe film was opgenomen in de selectie Un certain regard en zorgde in Cannes voor een kleine sensatie door zijn behandeling van homo-seksualiteit.

L’Inconnu du lac is een donkere en bij tijden indringende bespiegeling over liefde, seks, verlangen en moord, een minimalistisch, homo-erotisch drama dat zich geheel op één zomerse locatie afspeelt. De plot draait om de dweperij van Franck (Pierre Deladonchamps), die een uitzonderlijk lieve en romantische gozer blijkt te zijn, voor Michel (Christophe Paou), een gespierde kerel die zijn dagen doorbrengt met baantjes zwemmen in het meer. Als Franck niet naar Michel staat te loeren, voert hij gesprekjes met een eenzame echtgenoot, Henri (Patrick D’Assumcao), die veel meer geïnteresseerd is in het vinden van eenvoudige kameraadschap met de andere mannen dan in het meebeleven van Franck’s smachtende verlangens.

Deze serene sfeer verdwijnt snel als Franck op een avond langer dan gewoonlijk blijft hangen en er getuige van wordt dat Michel een jonge man verdrinkt. Deze scène - een lange opname bij zonsondergang die geheel vanuit Franck’s gezichtspunt is gefilmd - nagelt de kijker aan zijn stoel vast en wordt uitsluitend begeleid door het geluid van stromend water en ritselende bladeren. Het is alsof Guiraudie suggereert dat zo’n daad een geheel eigen aantrekkingskracht kan hebben. En inderdaad, in plaats van de politie te informeren, besluit Franck z’n mond te houden. Al snel begint hij zelfs een relatie met Michel.
 

De focus van L’Inconnu du lac verschuift hierna van koelbloedige moord naar seksuele verlangens en de ontluikende verhouding van de twee mannen, die vorm krijgt in enkele expliciete liefdesscènes. Bij Michel groeit echter langzaam de verdenking dat Franck op de hoogte is van zijn geheim. Niemand anders in de omgeving van het meer lijkt overigens opgemerkt te hebben dat één van de trouwe bezoekers is verdwenen. Als een detective (Jerome Chappatte) begint rond te snuffelen, valt hem deze onverschillige houding op en op een gegeven ogenblik merkt hij dan ook luidkeels op: “Jullie hebben een rare manier om van elkaar te houden.”

Regisseur Guiraudie legt de nadruk op de provinciale schoonheid van de nonchalante manier waarop de mannen verbintenissen aangaan, maar onthult daarnaast ook de aanzienlijke mate waarin ze van de realiteit zijn afgesneden. Het is duidelijk dat Franck zich van deze omstandigheid bewust is, maar hij wordt zo door zijn hartstocht voor Michel in beslag genomen, dat hij bereid is de schijn hoog te houden. Dat wil zeggen, tot de geschiedenis uitloopt op een thrillerachtige ontknoping en een slotscène waarin met messen wordt gezwaaid.

L’Inconnu du lac is tegelijkertijd luchthartig en melancholisch, hartstochtelijk en onderkoeld, maar biedt uiteindelijk ook een indrukwekkende analyse van de gevaren van maatschappelijk isolement en een zorgeloos bestaan.

De voorzitter van de jury voor de Queer Palm was dit jaar de Portugese regisseur João Pedro Rodrigues, die wereldwijd erkenning verwierf met zijn eerste lange film O Fantasma uit 2000. Daarna maakte hij onder andere Odete (2005), Mourir comme un homme (2009) en La dernière fois que j’ai vu Macao (2012, medegeregissseerd door João Rui Guerra da Mata). Een foto uit Rodrigues’ eerste film sierde ook het affiche van de Queer Palm.

Rodrigues werd in de jury bijgestaan door de Amerikaan Daniel Dreifuss, producent, die bij de Oscars 2013 was genomineerd in de categorie Beste buitenlandse film voor No; Nicolas Gilson, onafhankelijk journalist en lid van het selectiecomité van het Festival van Namen in België; Annie Maurette, persvoorlichter uit Frankrijk; en Michel Reilhac, Frans regisseur.

De Queer Palm wordt sinds 2010 toegekend en in dat jaar viel de eer te beurt aan Gregg Araki’s Kaboom. Vervolgens ging de Palm in 2011 naar Beauty van Oliver Hermanus, en in 2012 naar Laurence Anyways van Xavier Dolan.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN XAVIER VAN BEESDMEEST GELEZEN VAN XAVIER VAN BEESD

L’Inconnu du lac wint Queer Palm tijdens het festival van Cannes

Xavier van Beesd, in Films & boeken op 06 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media