Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1034 people
86447 users - nu online: 1034 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Opening QueeRussia – met goedkeuring van Rusland


door Redaktie in Algemeen , 25 juli 2013

This article is also available in English


Op zondag 19 mei is de tentoonstelling QueeRussia – The hidden (p)art geopend door Kees van Twist, voormalig directeur van het Groninger Museum, en Koen van Dijk, directeur van COC Nederland. De expositie in Galerie MooiMan in Groningen maakt deel uit van het programma van het Nederland-Ruslandjaar 2013 en Noord Nederland-Rusland 2013 en heeft daarmee de officiële goedkeuring gekregen van de Russische autoriteiten.

Kees van Twist en Koen van Dijk hebben tijdens de opening de mensenrechten van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) in de Russische Federatie aangekaard en daarbij ook de moeilijke – of meer nog: onmogelijke situatie belicht waarin kunstenaars terecht zullen komen indien de te verwachten nieuwe wetgeving tegen zogenaamde ‘homo-propaganda’ wordt aangenomen. Deze wet, die de rechten van LHBT’s en hun sympathisanten verder zullen inperken, wordt momenteel in het Russische parlement (Staatsdoema) behandeld.

De lijst met de te tonen kunstenaars heeft een zeer welkome en bijzondere aanvulling gekregen in de persoon van Andreï Bartenev die in 2007 Russische Federatie vertegenwoordigd heeft op de Bienale in Venetië. Op zijn conto staan vele internationale exposities in  vooraanstaande galerieën en musea vermeld. Bartenev is zeer bezorgd dat de hierboven genoemde wet zijn vrijheden als kunstenaar zal inperken, maar waarschijnlijk ook zijn werk als kunstenaar onmogelijk zal maken. Om die reden heeft hij een serie foto’s die in de expositie te zien is, nog aan niemand in de Russische Federatie durven laten zien. Puur uit angst dat zijn model (na herkenning) vermoord zal worden. De vele gesprekken die de organisatoren van QueeRussia met de kunstenaars die n de expositie te zien zijn, bevestigen de angst van Bartenev.

De relatieve vrijheid in een stad als Moskou wordt overschaduwd door de angst voor het Poetin-regime en de stappen die zij zullen nemen om vrijheden in te perken. De regering laat niet na om telkens homoseksualiteit in verband te brengen met alles waar de regering tegen strijd. De brute moord in Wolgograd op een jongen die aan zijn vrienden vertelde dat hij homoseksueel is, nota bene op de nationale feestdag dat in de Russische Federatie de overwinning in de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht, maakt maar eens te meer duidelijk welke ideeën er leven.

De expositie “QueeRussia – The hidden (p)art” toont naast werk van Andreï Bartenev ook foto’s van Alexander Kargaltsjev (New York, VS), schilderijen van Sergei Sovkov (Toljatti, Rusland), foto’s en video van Serge Golovatsj, foto’s van Seva Galkin (beide uit Moskou, Rusland) en foto’s en video van Slava Mogoetin (New York, VS). Daarnaast een serie ansichtkaarten “Groeten uit Sint Petersburg” uit het project “A gay day” van Alexeï Tichonov (Sint Petersburg, Rusland).

Als onderdeel van de expositie verschijnt ook het fotoboek ‘Asylum’ van Alexander Kargaltsev. Het boek toont jonge getalenteerde Russen die vanwege hun seksualiteit en de homofobe wetgeving in Rusland naar de Verenigde Staten zijn gevlucht. Naast hun foto’s zijn ook hun schrijnende verhalen afgedrukt.

Koningin Máxima heeft het fotoboek ‘Asylum’  op dinsdag 28 mei in ontvangst genomen tijdens haar bezoek samen met Koning Willem-Alexander aan Groningen. “Namens de gehele LHBT-beweging uit Groningen bied ik u dit boek aan over de huidige situatie rondom LHBT-rechten in Rusland”, zei Sandro Kortekaas, galeriehouder en curator van de expositie ‘QueeRussia: the hidden (p)art’ tijdens de overhandiging.

Het Asylum-project zal deze zomer ook nog in andere steden in binnen- en buitenland te zien zijn, o.a. op de Roze Zaterdag te Utrecht (29 juni), tijdens de WorldOutgames in Antwerpen (31 juli t/m 11 augustus) en Homotopia Arts Festival in Liverpool.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Opening QueeRussia – met goedkeuring van Rusland

Redaktie, in Algemeen op 30 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media