Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1040 people
86447 users - nu online: 1040 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Teylers Museum toont onbekende vroege tekeningen van Andy Warhol


door Redaktie in Algemeen , 24 juli 2013

This article is also available in English


Joost Zwagerman verzorgde in Teylers Museum te Haarlem de opening van de tentoonstelling Andy Warhol: Onbekende vroege tekeningen met een causerie over leven en werk van de enigmatische kunstenaar, welke nog tm 1 september is te zien. Ook aanwezig was de Duitse galeriehouder Daniel Blau, die de tekeningen ontdekte in de archieven van de Andy Warhol Foundation te New York.

Ruim vijftig onbekende vroege tekeningen van Andy Warhol (1928-1987), één van de belangrijkste kunstenaars uit de twintigste eeuw, zijn deze zomer te zien in het Prentenkabinet van Teylers Museum. Deze werken maken onderdeel uit van ruim driehonderd “nieuwe” Warhol-tekeningen die in 2011 min of meer bij toeval gevonden zijn in het archief van de Warhol Foundation. Deze vondst biedt een fascinerend inzicht in de kunstenaar voordat hij de Prince of Pop Art werd.

De ontdekte werken stammen uit de jaren vijftig, toen Warhol nog aan het begin van zijn carrière stond. De bladen zijn met pen in heldere contouren getekend en laten vooral kinderen en jongvolwassenen zien, alleen of in een groep. Sommige tekeningen liggen in de lijn van zijn toenmalige werk als mode-illustrator en advertentieontwerper. Andere sluiten meer aan bij de expressieve stijl van Duits-Oostenrijkse kunstenaars uit het begin van de twintigste eeuw, zoals Egon Schiele, George Grosz en Otto Dix. Diverse figuren komen terug in Warhol’s latere schilderijen. De kunstenaar vervaardigde de meeste van deze werken naar foto’s of illustraties uit tijdschriften. Fascinerend genoeg werkte hij toen al met series. Warhol drukte de nog natte tekeningen af en creëerde zo spiegelbeeldige monotypes.

In totaal zijn er ruim driehonderd “nieuwe” Warhol-tekeningen min of meer bij toeval gevonden. In 1990 werden ze geregistreerd voor de Warhol Foundation in New York, maar als “archiefmateriaal” weggeborgen. De Duitse galeriehouder Daniel Blau trof ze in 2011 onaangeraakt aan en realiseerde het belang ervan. In een uitgebreidere versie was deze tentoonstelling eerst in het Louisiana Museum bij Kopenhagen te zien; hij zal nog doorreizen naar de Graphische Sammlung in München. Teylers Museum toont een selectie van de mooiste vroege tekeningen in de intieme setting van het Prentenkabinet. Alle herontdekte vroege tekeningen zijn bijeengebracht gemaakt in een catalogus, getiteld From Silverpoint to Silver Screen: Andy Warhol, 1950s Drawings, gepubliceerd door initiatiefnemer Daniel Blau bij Hirmer Verlag GmbH te München. Deze catalogus is verkrijgbaar in Teylers Winkel.De tentoonstelling Andy Warhol: Onbekende vroege tekeningen duurt tot en met 1 september 2013.


Teylers Museum
Spaarne 16
2011 CH Haarlem
www.teylersmuseum.nl

Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur, zondag 12.00-17.00 uur, maandag gesloten


Illustratie bijschrift:
Andy Warhol, “z.t. (studie voor “Blue Lights”)”, ca. 1958, inkt en grafiet op papier.
  © illustraties The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc. c/o Daniel Blau Munich/London / Pictoright Amsterdam 2013.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Teylers Museum toont onbekende vroege tekeningen van Andy Warhol

Redaktie, in Algemeen op 29 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media