Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1035 people
86447 users - nu online: 1036 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Duits Hof: ‘Fiscale ongelijkheid paren van gelijk geslacht is ongrondwettelijk’


door Redaktie in Historie & Politiek , 23 juli 2013


Het Bundesverfassungsgericht – het Duitse Constitutionele Hof – heeft in een vonnis uitgesproken dat de ongelijke fiscale behandeling van paren van gelijk geslacht ten opzichte van getrouwde heteroparen in strijd is met het gelijkheidsbeginsel in de Duitse Grondwet.

Met terugwerkende kracht vanaf 2001 moet die ongelijkheid ongedaan worden gemaakt. De uitspraak van het hof in Karlsruhe is een overwinning voor de Duitse LHBT-beweging en tik op de vingers van CDU/CSU.

Paren van gelijk geslacht kunnen vanaf 2001 een Lebenspartnerschaft (een vorm van geregistreerd partnerschap) sluiten, maar krijgen daarmee niet dezelfde rechten als heteroparen die een huwelijk kunnen sluiten. Ongelijke behandeling is er bijvoorbeeld bij de fiscus. Voor hetero-echtparen geldt dat het gezamenlijke inkomen door tweeën wordt gedeeld en dat hierop het tarief voor de inkomstenbelasting wordt gepaald – wat in Duitsland Ehegattensplittung genoemd.

Dat levert vooral voor echtparen met grote inkomensverschillen tussen man en vrouw grote belastingvoordelen op. Paren van gelijk geslacht hebben dat voordeel niet, omdat ze door de belastingdienst als alleenstaanden worden behandeld. Het Constitutionele Hof heeft nu geoordeeld dat dit in strijd is met het gelijkheidsbeginsel in de Duitse Grondwet en dat dit onrecht met terugwerkende kracht vanaf 2001 – de invoeringsdatum van de Lebenspartnerschaften – ongedaan gemaakt moet worden.

Dit vonnis een overwinning voor de Duitse LHBT-beweging, die al jaren politieke en juridische strijd levert tegen de discriminatie in de belastingwetgeving, en een tik op de vingers van de CDU/CSU – de christendemocratische Union die al jaren weigert om de discriminatie in de belastingwetgeving aan te pakken. Alle partijen in de Duitse Bondsdag – ook regeringspartij FDP – wil aan die discriminatie een einde maken, maar wordt daarin tegengewerkt door CDU-leider en Bondskanselier Angela Merkel en CSU-leider en Beierse minister-president Horst Seehofer.

Onder druk van dit vonnis van het Bundesverfassungsgericht willen de Union al komende week met een wetsvoorstel komen om aan de discriminatie in inkomstenbelasting een einde te maken. Justitieminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) wil echter verder gaan. Gesteund door de hele oppositie wil zij aan alle juridische discriminatie tussen huwelijk en partnerschapsregistratie een eind maken, maar daar voelen CDU/CSU niets voor.

Angela Merkel had zich vorig jaar nog sterk verzet tegen gelijke behandeling van holebi's en zei toen zelfs dat de fiscale rechten en regelingen van de Duitse staat moesten blijven zoals ze waren om daarmee de positie van het traditionele gezin niet in gevaar te brengen.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Duits Hof: ‘Fiscale ongelijkheid paren van gelijk geslacht is ongrondwettelijk’

Redaktie, in Historie & Politiek op 28 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media