Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1029 people
86447 users - nu online: 1029 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
De Mérode-weekend met biograaf Hans Werkman


door Redaktie in Films & boeken , 15 juli 2013

This article is also available in English


In de gedichten van Willem de Mérode (pseudoniem van Willem Eduard Keuning, 1887-1939) zit een grote spanning tussen een onmogelijke aardse liefde en de liefde voor God. Willem de Mérode werd beschouwd als de beste protestantse dichter van zijn generatie.

Als jong dichter kwam hij er al voor uit dat hij van jongens hield, maar een seksuele relatie wees hij - naar het zich laat aanzien - doorgaans af. Althans, dat is wat zijn biograaf Hans Werkman, die ook een streng-Calvinistische richting aanhangt, consequent volhoudt, ondanks het feit dat de dichter in april 1924 voor de rechter stond op grond van artikel 248-bis van het Wetboek van Strafrecht dat seksuele handelingen met iemand van hetzelfde geslacht onder de 21 jaar verbood.

De aanklacht luidde dat hij “op verschillende tijdstippen in de jaren 1922, 1923 en 1924 opzettelijk met de minderjarige knapen Jakob Kamp en Jacob Bakker van hetzelfde geslacht, wier minderjarigheid hij kende, opzettelijk ontuchtige handelingen heeft gepleegd door telkens ontuchtiglijk de ontbloote mannelijkheid van genoemde knapen aan te vatten en daaraan te trekken of deze mannelijkheid in den mond te nemen en daaraan te zuigen.” Uiteindelijk achtte de rechter “wettig en overtuigend” bewezen dat Keuning “op verschillende tijdstippen in 1924 opzettelijk met de minderjarige knaap Jacob Kamp [...] ontuchtige handelingen heeft gepleegd door telkens ontuchtiglijk de ontbloote mannelijkheid van genoemde knaap aan te vatten en daaraan te trekken, alsmede zijn schuld daaraan.”

De rechtbank sprak hem vrij van andere beschuldigingen, maar veroordeelde hem voor de bewezen strafbare handelingen tot een gevangenisstraf van acht maanden. De dichter was dus aangeklaagd voor zowel masturbatie als orale seks met twee jongens, maar uiteindelijk is hij alleen veroordeeld voor het masturberen van Jacob Kamp. Dit zegt natuurlijk niet veel over zijn daadwerkelijke seksuele praktijk.

Tijdens een De Mérode-weekend op 2 en 3 augustus aanstaande worden gedichten van hem gelezen en zal hierover worden gediscussieerd, samen met Hans Werkman, die in 2011 de derde editie van zijn levensbeschrijving onder de titel Bitterzoete overvloed: De wereld van Willem de Mérode het licht deed zien. De deelnemers laten zijn leven aan de revue passeren en richten de schijnwerper vooral op zijn jongensgedichten, zijn religieuze gedichten en zijn Chinese gedichten. Ze krijgen bovendien een unieke televisiedocumentaire over zijn leven te zien en zullen samen in Eerbeek op zoek gaan naar zijn huis en zijn graf.


De Mérode-weekend op 2 en 3 augustus
Kosten deelname: € 195,- per persoon, inclusief overnachting (op basis van volpension).
Reserveren: (0577) 498111 of info@mennorode.nl.
Kijk op www.mennorode.nl onder “zomercursussen” voor de complete informatie.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

De Mérode-weekend met biograaf Hans Werkman

Redaktie, in Films & boeken op 20 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media