Back to Top
Zaterdag 29 Feb
86419 users - nu online: 923 people
86419 users - nu online: 923 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel: Defederalisering, ook voor en door homo’s


door De Ket in Columns & Opinie , 23 juni 2013

This article is also available in English


Lieve Noorderburen, Het zal jullie wellicht een worst wezen, maar de komende jaren zal een zesde staatshervorming het politieke landschap in België ingrijpend veranderen. De drie “deelstaten” – Vlaanderen, Wallonië en Brussel – krijgen een rist bevoegdheden van de federale overheid, inclusief het bijhorende financiële plaatje.

Zo zal de Vlaamse Gemeenschap het arbeidsbeleid volledig zelf mogen uitstippelen of het bedrag van de kinderbijslag kunnen bepalen. En nog tientallen andere bevoegdheden.

Hoewel het politieke draaiboek voor de zesde staatshervorming eigenlijk nog niet bestaat – en dus alle overheden in ons piepkleine landje nog koortsachtig bekvechten over de praktische uitvoering ervan – heeft de homoseksuele gemeenschap blijkbaar wel al een scenario op tafel liggen, namelijk voor de eigen “staatshervorming” of “defederalisering” van de Mister Gay Verkiezingen.

Zo blijkt dat de Mister Gay Belgium Verkiezing is opgedoekt. Geen probleem, hebben ze in Vlaanderen gedacht: we organiseren de verkiezing van Mister Gay Vlaanderen. En we zorgen ervoor dat verkozen Mister Gay Vlaanderen mag deelnemen aan de verkiezing van Mister Gay World, als afvaardiging van België.

En zo gaat het ook gebeuren. Op vrijdag 28 juni aanstaande vindt in de D-Club in Antwerpen de allereerste Mister Gay Vlaanderen-verkiezing plaats. Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel Pascal Smet – zelf homo – mag in de jury zetelen. De winnaar zal deelnemen aan de verkiezing van Mister Gay World, voor België. Of er plannen zijn om een Mister Gay Brussels of Mister Gay Wallonie te kiezen dit jaar, dat is nog maar de vraag.

Of hoe ons land uiteenvalt, nu nog meer binnen de homoseksuele gemeenschap. De Belgische gay pride in Brussel gebeurt dan wel in de hoofdstad van ons land, overal vinden nu gay prides plaats. In Vlaanderen én Wallonië. Zelfs Brugge, dat eigenlijk geen enkel homocafé heeft (wel “gay-friendly” cafés) organiseerde op zaterdag 11 mei eveneens een gay pride. Hoeveel mensen daarop afkwamen was bij het ter perse gaan niet onmiddellijk bekend. De gay pride van Antwerpen, op 10 augustus van dit jaar, zal dit jaar veel volk op de been brengen, al was het maar omdat de WorldOutgames er dit jaar plaatsvinden, in de week voor de Antwerp Pride.

De preventie van ziektes – en dus ook van seksueel overdraagbare infecties (soi’s) – is al sinds de vorige staatshervorming een bevoegdheid van de gemeenschappen, en dus ook van de Vlaamse Gemeenschap. Met andere woorden: campagnes ter preventie van soi’s zijn dus verschillend in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Alsof onveilige seks grenzen kent en “anders” is in het noorden en het zuiden van België. Wie ook maar de illusie koestert dat er op Belgisch niveau hierover toch enig overleg plaats vindt, moet ik teleurstellen: nationaal overleg gebeurt er niet.

In tijden van Europese eenmaking – wat dat ook moge betekenen – en globalisering blijven we dit land verder opsplitsen. Ik schreef hier enkele jaren terug dat België wellicht over ettelijke decennia uit elkaar zal vallen. Ik moet mijn mening herzien. Het duurt geen decennium meer. De Nederlandstalige en Franstalige homoseksuele gemeenschap komen al jaren niet meer met elkaar overeen. In de media en naar buiten toe zijn de diverse organisaties in het noorden en zuiden van het land de opperbeste maatjes, in de praktijk lusten ze elkaars bloed. De organisatie van de Belgische gay pride is om die reden al jaren een ware kruistocht. Het mag een wonder heten dat de Belgian Pride er sowieso nog komt. En dat die nog de naam Belgian Pride meekrijgt. Misschien dat de Belgian Gay Pride volgend jaar de Brussels Gay Pride wordt, naast de Antwerp Pride en de Liège Pride.Je toegenegen,De Ket
deketbrussel@hotmail.com

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel: Defederalisering, ook voor en door homo’s

De Ket, in Columns & Opinie op 28 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svpIn het nieuwste nummer, Gay News 343, maart 2020

bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media