Back to Top
Woensdag 22 Jan
86407 users - nu online: 1282 people
86407 users - nu online: 1282 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Marc Bessange's French Affair


door Rob Blauwhuis in Films & boeken , 23 december 2002

This article is also available in English


Je zou kunnen zeggen dat de hedendaagse Franse mannenfotografie door twee hoofdstromingen wordt bepaald. Aan de ene kant is er de glamourfotografie, waarvan het duo Pierre & Gilles de top par excellence vormt, aan de andere kant staan de fotografen die juist proberen de schoonheid van jongens van de straat zo onopgesmukt mogelijk te tonenEén van de bekendste exponenten van deze tweede richting is de helaas te jong overleden RV Lebeaupin. De jonge Franse fotograaf Marc Bessange, die onlangs met French Affair zijn tweede boek publiceerde, staat duidelijk in deze laatste traditie. Hij wil met zijn foto's geen theatrale composities creëren, maar portretten. Hij heeft dan ook een voorkeur voor alledaagse jongens die hij op straat aanspreekt en die hij in hun eigen kleren en in door henzelf gekozen poses fotografeert. Zelfs de omgeving probeert hij zo onopvallend mogelijk te laten zijn. In een interview in French Affair benadrukt hij dat hij zijn modellen niet als perfecte lichamen beschouwt, maar als mensen van wie hij het karakter wil vastleggen.

Voor Bessange is vooral de ontmoeting belangrijk, en de spanning die die meebrengt aangezien je nooit weet hoe iemand zal reageren. Gelukkig voor hem zijn de meeste jongens als hij ze vraagt te poseren aanvakelijk verbaasd en vervolgens geflatteerd. Bessange legt bij zijn keuze geen stricte kriteria aan de dag, zijn keuze kan worden bepaald door de manier van lopen, de houding, of een blik. In zijn foto's is vooral die blik belangrijk, want de modellen kijken vaak recht in de lens. Wel vindt Bessange het interessant verborgen karaktertrekken van zijn modellen naar boven te krijgen, vooral als die contrasten opleveren, zoals in het geval van een uiterst virile kerel met meisjesachtige ogen. Deze uitganspunten hebben tot gevolg dat Bessange zeer intieme portretten maakt.
Tot nu toe werkte hij uitsluitend in zwart-wit, vooral omdat hij daarbij het hele proces zelf in handen kan houden en direct resultaat van zijn inspanningen ziet. Hij vindt echter ook dat het gebruik van zwart-wit niet goed past bij zijn intentie de werkelijkheid vast te leggen. Bessange is momenteel dan ook helemaal gegrepen door de mogelijkheden van digitale fotografie, waarmee hij de werkelijkheid dichter kan benaderen zonder aan de techniek te zijn uitgeleverd. Bessange is pas midden twintig en de kans dat hij na French Affair andere wegen inslaat is dus volop aanwezig. Wie echter houdt van blanke bolsters met blanke pit, vastgelegd in klassiek zwart-wit, moet zich French Affair, een uitgave van Pro-Fun Media in Frankfurt, zeker niet laten ontgaan. De prijs van minder dan 30 euro hoeft daarbij geen belemmering te zijn.Commentaar:
Re: Marc Bessanges French Affair-


Reactie van spuuglelijk dd. 25 juni 2003
Leuk artikel niet,

Groet van je weet wel.

GERELATEERDMEER VAN ROB BLAUWHUISMEEST GELEZEN VAN ROB BLAUWHUIS

Marc Bessange's French Affair

Rob Blauwhuis, in Films & boeken op 28 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media