Back to Top
Maandag 27 Jan
86407 users - nu online: 1101 people
86407 users - nu online: 1101 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Expo Nieuws: De naakte man in de twintigste eeuw


door Redaktie in Algemeen , 05 januari 2013

This article is also available in English


In Oostenrijk laten de heren alle bedekking vallen. De naakte man wordt getoond! Vaak van voren. Besmeurd, kwetsbaar, zwak. Begerenswaardig. En ook begerend. Van de antieke oudheid tot heden hebben kunstenaars de man ontkleed getoond. Maar vaak belandden die naakte lichamen in museumdepots of privé-verzamelingen.

In de zalen van musea zijn de naakten doorgaans vrouwen; zelfs drieëntachtig procent zoals een groep kunstenaressen enige jaren geleden berekende. Twee Oostenrijkse musea namen daarom een zeer ongewone stap toen ze besloten exposities over de naakte man in te richten. Bij beide exposities ligt het zwaartepunt op de twintigste eeuw. Dus een tijdvak waarin de naakte man niet meer als god, held of denker werd gevierd, maar als normaal wezen dat zelfs als lustobject kan worden afgebeeld - of wiens erectie juist lust uitdrukt. Over de tentoonstelling Nackte Männer in het Museum Leopold te Wenen berichtten we vorige maand, maar ook in het Lentos Museum in Linz is het mannelijk naakt in al zijn verscheidenheid te bewonderen op de expositie Der nackte Mann.

De naakte man is onzichtbaar. Heeft het mannelijk lichaam ons niets te zeggen? Integendeel. De expositie in Linz vertelt hoe de man zichzelf de afgelopen eeuw opnieuw heeft uitgevonden en hoe hij tegen zijn eigen naaktheid aankijkt. Met moed en twijfel, met een vreugde in nieuwe manieren van leven. En hoe zelfbewuste vrouwen een motief hebben veroverd, dat lange tijd verboden voor ze was.

Rond 1900 veranderde de eerste belangrijke crisis van de mannelijke identiteit de blik op het mannelijk naakt. Voor de kunstenaars van het Modernisme werd het naakte lichaam, ontdaan van een vaste rol, een uiting van zelfonderzoek en een symbool van socio-politieke vernieuwing. Vanaf dit punt volgt de tentoonstellingen de naakte man door de twintigste en het begin van de eenentwintigste eeuw - door identiteitscrisissen en periodes van zelfvertrouwen. De expositie traceert pogingen traditionele beelden van mannelijkheid te deconstrueren en de zoektocht naar alternatieven, en toont daarbij een betrokkenheid met zwakheid en kwetsbaarheid, maar illustreert ook de blik vol verlangen en de erotische pose.

Het scala aan kunstenaars loopt van Egon Schiele tot Ron Mueck en Lucian Freud, Lovis Corinth tot Matthew Barney en Artur Zmijewski, Erich Heckel en Robert Mapplethorpe tot Keith Haring en Eric Fischl, Paula Modersohn-Becker tot Maria Lassnig, Louise Bourgeois, Katarzyna Kozyra en Elke Silvia Krystufek, Oskar Kokoschka tot Gelatin, van Edvard Munch en Károly Ferenczy tot David Hockney en Andy Warhol, Gilbert & George, Pierre et Gilles en Gil & Moti – om slechts enkele namen te noemen.

Meer dan driehonderd geëxposeerde stukken - werken in bruikleen uit de Verenigde Staten en geheel Europa, zowel als meer dan zestig werken uit de eigen museumcollectie - vormen twaalf hoofdstukken in een tentoonstelling die de rol onderzoekt die het mannelijk lichaam gedurende meer dan een eeuw heeft gespeeld, op een manier zoals die nog niet eerder getoond is.

Der Nackte Mann is tot 17 februari in het Lentos Museum te Linz te zien en daarna van 21 maart tot 30 juni in aangepaste vorm in het Ludwig Museum – Museum voor Hedendaagse Kunst in Boedapest.

Bij de tentoonstelling is de ruim geïllustreerde, tweetalige publicatie Der nackte Mann / The Naked Man verschenen, die is uitgegeven door het Verlag für Moderne Kunst te Neurenberg en werd samengesteld door Stella Rollig en Barnabás Bencsik. Het 334 pagina’s tellende boek bevat essays door Edit András, Christina von Braun, Paula Diehl, Sabine Fellner, Elisabeth Nowak-Thaller, Stella Rollig, Hedvig Turai en Peter Weiermeier en een voorwoord door de samenstellers.


Lentos Kunstmuseum Linz
Ernst-Koref-Promenade 1
4020 Linz
Oostenrijk
www.lentos.at

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Expo Nieuws: De naakte man in de twintigste eeuw

Redaktie, in Algemeen op 11 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN ALGEMEENIN NUMMER 257


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media