Back to Top
Donderdag 04 juni
86442 users - nu online: 854 people
86442 users - nu online: 854 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
LHBT-voorlichting per 1 december verplicht


door Redaktie in Historie & Politiek , 28 december 2012


Vanaf 1 december 2012 is het op elke school in Nederland verplicht om voorlichting te geven over lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s). COC Nederland, aanjager van de verplichte voorlichting, spreekt van ‘een overwinning voor LHBT-jongeren en een grote stap voorwaarts op weg naar meer sociale acceptatie.’ Het COC roept scholen op om direct met voorlichting aan de slag te gaan.

In oktober en november stemden zowel de Eerste als de Tweede Kamer in met de regeling die voorlichting over LHBT’s verplicht stelt in het primair en voortgezet onderwijs.

Volgens COC-voorzitter Tanja Ineke is de verplichte voorlichting ‘een overwinning voor LHBT-jongeren die het vaak zwaar hebben op school’. Ze noemt de maatregel ‘onmisbaar om de homo- en transvijandige sfeer die op veel scholen heerst, te veranderen’. Ook is er volgens Ineke sprake van ‘een grote stap voorwaarts op weg naar meer sociale acceptatie van LHBT’s in Nederland’. “Dat elke scholier nu wordt voorgelicht over LHBT’s, maakt een wereld van verschil. Bij respectvol omgaan met elkaar, geldt: jong geleerd, oud gedaan”, aldus de COC-voorzitter.

Ineke roept scholen op om direct met de voorlichting aan de slag te gaan: “Er is een overvloed aan lesmateriaal, dus geen reden om nog langer te wachten. Paarse Vrijdag 2012 is het ideale moment voor de eerste les”.

Een overzicht van lesmethoden is te vinden op de websites gayandschool.nl, voorlichtingindeklas.nl en www.edudivers.nl. Paarse Vrijdag vindt plaats op 14 december a.s. en is de jaarlijkse dag tegen homo- en transfobie op school, georganiseerd door het Gay-Straight Alliance netwerk van het COC (gaystraightalliance.nl).

Het COC pleitte jarenlang voor verplichte voorlichting. De Tweede Kamer stemde, op aandringen van het COC, al in 2009 voor een motie van D66 met deze strekking. Toen bleek dat de regering die motie niet wilde uitvoeren, organiseerde het COC onder meer  een grote publieksactie tijdens Amsterdam Gay Pride 2011. Ook kwam er een nationale internetpetitie die door meer dan tienduizend mensen getekend werd.

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau is de middelbare school geen veilige plek voor jonge homo- en biseksuelen. Hoewel ruim 80 procent van de homojongeren meent dat juist voorlichting hun positie zou verbeteren, krijgt tweederde van alle middelbare scholieren momenteel nooit voorlichting. Volgens de Universiteit van Amsterdam is het gebrek aan voorlichting een voedingsbodem voor geweld tegen LHBT’s.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

LHBT-voorlichting per 1 december verplicht

Redaktie, in Historie & Politiek op 01 januari 2021
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media