Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 987 people
86447 users - nu online: 987 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 7 min. Printervriendelijke Pagina  
Wenen, een regenboogstad... met uitzonderlijke bals


door Redaktie in Reizen en weekendtrips , 22 december 2012

This article is also available in English
lengte: 7 minuten


Niet zo veel andere Europese steden kunnen bogen op zo’n rijke homogeschiedenis als de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Homoseksuele keizers, generaals en componisten uit het verleden en alle homo’s en lesbiennes van vandaag maken Wenen tot een unieke reisbestemming.

Wenen is de echte muziekhoofdstad ter wereld en het heeft een paar van de meest bijzondere musea. En ja, de stad staat natuurlijk ook bekend om haar koffiecultuur en de nostalgische keizerlijke sfeer.

Wenen heeft daarbij een heel behoorlijke gay scene, van queer cafés tot cocktailbars, van een lesbisch restaurant tot leerbars, van een badhuis tot een dansclub, het is er allemaal.

Maar naast de voor de hand liggende gay- en lesbo-plekken blijkt Wenen nog homosueler dan je zou denken. Eeuwenlang hebben homoseksuelen hun sporen achtergelaten in de Oostenrijkse kunst en in de politiek, soms subtiel maar altijd opmerkelijk. Veel bezoekers worden vandaag de dag verrast door de hele waarheid rond een bepaalde (historische) persoonlijkheid: “Ja, hij was het ook!”

Verder heeft de stad een heerlijke variëteit aan culturele en culinaire traktaties, fijne winkels en interessante details. Of je nu queer bent of nog queerder: Wenen – Nu of Nooit!


Het Weense Queer Bal seizoen

Homo/lesbisch Wenen weet hoe ze een feestje moeten bouwen. De activiteiten beperken zich niet tot alleen de clubs maar omvatten ook veel formele evenementen, met elk hun eigen dresscode. Ieder jaar, in januari of februari, organiseert HOSI Wenen het Regenboog Bal; hoewel avondjurken en smokings verplicht zijn, is de sfeer altijd heel ontspannen. Na een tijdelijk uitstapje naar de Hofburg is het Regenbogenball teruggekeerd naar haar gebruikelijke locatie, het Parkhotel Schönbrunn, waar men tot vroeg in de morgen kan walsen en zwieren.

Het Regenboog Bal heeft zich permanent op de feestkalender gevestigd als klassiek Weens feest voor homo’s en lesbo’s; in 2013 zal het evenement haar zestiende verjaardag vieren, opnieuw in Parkhotel Schönbrunn. Het thema is Falling in Love Again. Het bal opent klassiek met de Polonaise en vervolgens komen de wals, de foxtrot en samba voorbij; rond middernacht treedt Andy Bell van Erasure op en er volgt nog veel meer entertainment.

Het Rosenball is het enige evenement dat de klassieke Weense bal-formule in ere houdt door te openen met de traditionele Polonaise – dus niet carnavalesk achter elkaar lopen maar zoals de Habsburgse traditie vereist: tegenover elkaar, traag, een haag vormend.. Desondanks biedt dit bal in het Palais Auersperg vervolgens een swingend disco-alternatief voor het Opera Bal, op dezelfde avond in het Staatsoperagebouw. Gastvrouw Miss Candy heeft het tot een Weens instituut uitgebouwd. Ieder jaar mengen later op de avond prominente balgasten zich met de menigte van het Rosenball.Wenen verandert sneller dan welke andere stad in de wereld. Zorg ervoor dat je het niet mist. Bezoek Wenen – Nu of Nooit!


Het Rosenball, een bekoorlijke satire op een Weense traditie

Het tweeëntwintigste Rosenball vindt plaats op donderdag 7 februari 2013. Zo lang als we ons kunnen herinneren, tegelijkertijd met de Weense “mother of all balls,” het Opera Bal in de Staatsopera. Zonder dat er sprake is van een wedstrijd, is het duidelijk dat het veel jongere Rosenball veel emotioneler en origineler is; dat zeggen zowel bezoekers, de pers, als de marketingdeskundigen...


Een Weens instituut

Het Rosenball is een charmante satire op de Oostenrijkse balcultuur – speels, koket en groots opgetuigd. Het is ook traditiegetrouw, zoals de opening met de Polonaise, of de verplichte Blauwe Donau Wals na “Alles Walzer,” aangekondigd door Miss Candy, de Ballroom Koningin.

Het Rosenball, een mengeling van historische ballroom glamour en een modern state-of-the-art club-evenement, is een Weens instituut. Het gaat mee met z’n tijd zonder karakter te verliezen. Het bal verkoopt ieder jaar met gemak alle kaartjes, en slaagt erin een zeer gevarieerd publiek bijeen te brengen.

Het is zeker niet gemakkelijk om dit ieder jaar weer te overtreffen. “Mijn voornaamste motivatie is het publiek. Als de gasten tevreden zijn, dan ben ik tevreden – als ik al die blije gezichten zie, voel ik meer dan voldoende motivatie om het volgend jaar gewoon nog beter te doen,” verklaart Miss Candy.

“Het geweldige van Rosenball is dat het na tweeëntwintig jaar echt een volwassen feest is zonder dat het vermoeid is geraakt. Integendeel, ik heb het idee dat het alleen maar beter aan het worden is,” aldus Miss Candy. Vervolgens somt ze op waarom: “In plaats van voor het grote geld te gaan – het Rosenball had lang geleden al naar een veel grotere locatie kunnen verhuizen – proberen ze vooral de kwaliteit te verbeteren. Het voornaamste doel is natuurlijk om de gasten zo perfect mogelijk te entertainen, ze een onvergetelijke ervaring te geven. Als je dat kunt bereiken en als je een boodschap kunt overbrengen – dan is dat voor ons niet een moment om achterover te leunen en te ontspannen, maar juist een mogelijkheid om werkelijk creatief te worden.”


Tweeëntwintig jaar Rosenball

Het Rosenball startte in 1991 in de legendarische Weense U4 door HEAVEN Vienna – de langst lopende Oostenrijkse house club voor de gay scene. Omdat het daarna al snel hip werd om homo te zijn, kreeg het evenement meer en meer aandacht, zowel van het publiek als van de media.

In 2007 vond het eerste underground evenement een nieuw thuis in het elegante Auersperg Paleis waarmee het Rosenball-concept volwassen werd. In het tweeëntwintigste jaar is het evenement danwel volwassen maar zeker niet oud te noemen!

De hoofdpersoon van het Rosenball is Miss Candy, ieders lieveling bij de incrowd, Ballroom Queen en tot op de dag van vandaag aan het hoofd van HEAVEN Wenen. Ze is zowel promotor, gastvrouw, performer als PR-machine voor het evenement. Haar creativiteit begint bij de traditioneel unieke en uitzinnige uitnodiging die inmiddels een cultstatus heeft, maar ook door de geweldige variatie aan entertainment met de beste nationale en internationale muziekoptredens. Ook de prachtige setting in het Auersperg Paleis maakt iedere Rosenball-avond onvergetelijk.


Pure levenslust is de belangrijkste reden voor het succes van het Rosenball

Ballroom Queen Miss Candy “Alles Walzer” is al heel lang gastvrouw en boegbeeld van de locale homo-gemeenschap. Het Rosenball-publiek is over de jaren uitgegroeid tot een unieke mengeling. Nergens anders deelt de bankmanager de dansvloer met de schoonmaker, dunne meisjes en zware jongens, televisiebekendheden en obscure feestgangers. Er lopen zowel achttienjarigen als tachtigjarigen rond, hoewel de meesten tussen de vijfentwintig en vijftig zullen zijn.

Het is deze mix, en de samenhangende pure levenslust die het Rosenball tot zo’n succes maken.

Het Rosenball heeft zo lang als we ons kunnen herinneren de vinger aan de pols gehad, ze was een spiegel van de gemeenschap, ze was constant in beweging, ondanks alle veranderingen. Ze is altijd trouw aan haar eerste beginselen gebleven en is in die tweeëntwintig jaar nooit helemaal volwassen geworden...

Het Rosenball is dus nog steeds de lieveling van de scene, het middelpunt voor alle muziekliefhebbers en de creatieve elite. Van de fotograaf en het hoofd van het agentschap tot de grote baas in pak, ze komen allemaal, na hun verplichte bezoek aan de opera shows, naar het Auersperg Paleis om te ontspannen. Ze komen om te zien wat er gebeurd, en natuurlijk om gezien te worden.

Ook de hoge concentratie van bekendheden maakt het meest alternatieve bal van de Weense kalender tot een absolute lieveling van de scene.  

Kijk voor meer info op:
www.vienna.info/gay
www.facebook.com/gayfriendlyvienna  


Regenbogenball

2 februari 2013
Wie zegt dat Weense Walsen alleen voor hetero’s zijn? Het Regenbogenball heeft deze heteroseksuele wereld succesvol voor homo’s veroverd. Formele kleding is verplicht op dit homo/lesbische evenement. Het bal wordt in het Parkhotel Schönbrunn gehouden. Veel walsen en heel erg leuk!
www.regenbogenball.at


Rosenball

7 februari 2013
Maak dit geweldige evenement in het prachtige Auersperg Paleis mee. Het Rosenball is de kenmerkende tegenhanger van het Weense Opernball, met een uniek gemengd publiek. Na de formele openingsceremonie gaat het publiek uit z’n dak op house en disco. De dresscode is “Glamorous Costumes” of avondkleding.
www.rosenball.eu

 
Zelf naar Rosenball!
• Retourvluchten naar Wenen uitgevoerd door Austrian Airlines. • Alle luchthavenbelastingen en toeslagen. • 3 overnachtingen in centrum Wenen o.b.v. logies & ontbijt. • Tickets naar het Weense Rosenball 2013. • Privé Retourtransfers van vliegveld naar hotel. • SGR-garantie.

Vertrek: 6 februari 2013. Retour: 9 februari 2013.


Keuzehotels in Wenen:
01 Parkhotel Schonbrunn € 349,-p.p.
02 Stefanie € 409,- p.p.
03 Hilton Vienna € 429,- p.p.
04 Roomz Hotel Vienna € 369,- p.p.
05 The Levante Parliament Hotel € 439,- p.p.
06 Sofitel Vienna Stephansdom € 509,- p.p.
Genoemde prijzen op basis van twee personen per kamer.

Voor meer over deze aanbiedingen en mogelijkheden:
www.ticketexperts.nl

     Foto credits:
Pictures of Rosenball Copyright @Markus Morianz

   
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik
GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Wenen, een regenboogstad... met uitzonderlijke bals

Redaktie, in Reizen en weekendtrips op 26 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN REIZEN EN WEEKENDTRIPSIN NUMMER 257


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media