Back to Top
Donderdag 09 Apr
86426 users - nu online: 1061 people
86426 users - nu online: 1061 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Oekraïense LHBT-activist zwaar mishandeld in Kiev


door Redaktie in Historie & Politiek , 16 september 2012


Taras Karasijtsoek, organisator van de onlangs afgelaste Kiev Pride, is in Kiev aangevallen en op brute wijze in elkaar geslagen. De aanval ging gepaard met homofobe scheldpartijen. De voorman van Gay Forum Ukraine is naar het ziekenhuis gebracht waar een dubbele kaakbreuk en een hersenschudding vastgesteld werd. Karasijtsoek is na een kaakoperatie overgebracht naar een veilige omgeving.

De Kiev Pride moest eind mei op het laatste moment afgeblazen worden omdat de politie geen afdoende bescherming kon of wilden geven aan de Pride-deelnemers tegen de honderden extremisten die zich verzameld hadden om hen te bedreigen.

Ook de persconferentie waar de Pride-organisatie de afgelasting wilde toelichten liep uit op gewelddadigheden. Ook daar werden de organisatoren uitgescholden, bruut aangevallen en met pepperspray bedreigd. Pride-organisator Svjatoslav Sjeremet werd na de persconferentie door een groep extreemrechtse jongeren in elkaar geschopt en geslagen.


'Oekraiense antihomowet moet nu van tafel'

Dat zei COC-bestuurslid Eunice den Hoedt tijdens een door het COC georganiseerde protestbijeenkomst op vrijdag 29 juni bij de Oekraïense ambassade in Den Haag. In Oekraïne wordt naar verwachting op 3 juli a.s. gestemd over een nieuwe wet die 'propaganda' voor homoseksualiteit verbiedt.

‘Deze wet is een rechtstreekse aanval op de mensenrechten’, zei Den Hoedt. ‘Als de wet wordt aangenomen, wordt het in de Oekraïne verboden om bijeen te komen, zoals wij hier vandaag bijeen zijn. En het wordt verboden te spreken, zoals ik nu spreek.’

De enige die in Oekraïne nog daadwerkelijk kan verhinderen dat de wet in werking kan treden is president Viktor Janoekovitsj. De president heeft zich de afgelopen weken echter in een veelzeggend stilzwijgen gehuld.

Oekraïense LHBT-activisten leggen zich niet neer bij deze situatie. Om het tij te keren en de druk op president Janoekovitsj op te voeren heeft het COC van haar partners van LiGA uit Mikolayiv in Oekraïne het verzoek gekregen om te demonstreren bij de Oekraïense ambassade in Den Haag.

Die demonstratie - georganiseerd door COC Nederland in nauwe samenwerking met COC Haaglanden - werd op vrijdag 29 juni gehouden, met zo’n 50 deelnemers die daarmee hun solidariteit met de LHBT’s in Oekraïne toonden. Aan het eind van de demonstratie probeerden de organisatoren een brief aan te bieden, maar ondanks herhaald aandringen bleef de ambassade gesloten – men bleek niet bereid om met vertegenwoordigers van het COC in gesprek te gaan.

foto's: COC Haaglanden

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Oekraïense LHBT-activist zwaar mishandeld in Kiev

Redaktie, in Historie & Politiek op 20 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media