Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 925 people
86447 users - nu online: 925 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 5 min. Printervriendelijke Pagina  
Getto 15 jaar


door Pieter Claeys in Scene , 28 augustus 2012

This article is also available in English
lengte: 5 minuten


Café Getto in de Warmoesstraat bestaat al meer dan vijftien jaar en dat werd onlangs gevierd met een groot feest. Getto is meer dan een bar waar je ook lekker kan eten; zoals eigenaren John en Bertie het verwoorden: “Getto is a place for likeminded people.”

“In de Getto?” is het meest gehoorde antwoord wanneer ik vrienden vraag waar we zullen afspreken. Dat heeft “de Getto” in de eerste plaats te danken aan de waanzinnige cocktails die ze er hebben. De vrienden die de Cocktail van de Maand kunnen weerstaan zijn op één hand te tellen. En mijn vriendinnen zijn er al helemaal gek van, die hebben elk voor zich een eigen favoriet. Ongelogen, in voorbereiding op dit artikel heb ik dan ook enkele bedreigingen ontvangen zoals “Je MOET de Appletini vermelden, anders defriend ik je op facebook!!!” Bij deze. Een zwangere vriendin tweette dan weer: “Zo heerlijk die (non-alcoholische) Mocktails, hadden ze die hier in Friesland maar!”

Overigens is het niet enkel de cocktailkaart die wereldberoemd is onder mijn vrienden, bij Getto serveren ze namelijk ook heerlijk eten. De kaart is altijd divers en er wordt met verse ingrediënten gekookt. Ideaal voor een gezellig etentje met vrienden of voor een romantische tête-a-tête. En dan hadden we de populaire Getto-burgers nog niet vermeld. Die zijn vernoemd naar bekende drag queens en komen met verdomd lekkere, dik gesneden patat. Of wat dacht je van een goedgevuld bord heerlijke taco-chips met bacon, cheddar cheese en guacamole? Ook al zo’n succesnummer in mijn vriendenkring. Nog niet overtuigd? Een kleine rondvraag leverde ook lovende woorden op over het hygiënische sanitair. En de bediening wordt gekwalificeerd als “supervriendelijk.”

Wat er dan zo bijzonder is aan Getto? Het is niet zomaar een café, het is een plek waar je zowel met je vriendinnen cocktails kan drinken als met je vrienden een avondje kan barhangen om alle home infused jenevers te proberen. Homo, hetero, lesbisch, bi, transgender, queer... bij Getto maakt het niet uit wie je bent of waar je vandaan komt. Schrik dus niet als er plots een trava of leernicht langs wandelt, of een gezinnetje met kinderen. Iedereen is welkom “in de Getto.”

Geschiedenis

JohnGetto is geboren uit de samenwerking van drie mannen: John, Bertie, en Noel. Zij ontmoetten elkaar toen ze alle drie werkzaam waren bij de sleep-inn die tegenwoordig Hotel Arena heet. John was er restaurantmanager, de uit Ierland afkomstige Noel stond er in de keuken en Bertie organiseerde er feestjes. John en Noel hadden al langer het idee om een café-restaurant te openen, terwijl Bertie van een eigen hotel droomde. Uiteindelijk sloegen de drie de handen in elkaar en zetten ze samen de eerste stappen richting Getto. Maar liefst Bertiedrie jaar timmerden de mannen aan de weg, Bertie volgde zelfs een opleiding om het bedrijfsplan te schrijven. Toen hun oog op een pand in de Warmoesstraat viel en een brouwerij wel brood zag in de zaak, kwam de onderneming in een stroomversnelling. Al moest er nog heel veel gedaan worden voor de zaak openging. Het beperkte budget werd geïnvesteerd in keukenapparatuur, de eerste meubels kwamen van het Waterlooplein. Maar het zootje ongeregeld dat Getto vijftien jaar geleden was, – eigenlijk zestien, verklapt John – viel al snel in de smaak bij bezoekers. Bertie had in zijn vorige baan bij de Roxy veel kennis opgedaan over cocktails en dat kwam goed van pas. Ook programmeerde Getto live dj’s. In combinatie met het eten was Getto dan ook snel de nieuwste place to be in de Amsterdamse gayscene.

Community    

Toen Getto op 11 juni 1996 de deuren opende was de Warmoesstraat een mannenstraat, met dank aan de naburige leerbars. De trava-bar naast de Winston was net opgedoekt en de rest van de straat bleek een soort niemandsland. Op de Zeedijk waren er wel enkele roze kroegen, maar op zich bood de Warmoesstraat weinig laagdrempelig roze vertier. Getto was overigens niet expliciet gay, de zaak lokte vanaf de start een diverse mix aan bezoekers ongeacht geslacht, voorkeur of leeftijd.

Voor die bezoekers serveerde Getto niet alleen cocktails en lekker eten, de eigenaren lanceerden ook een aantal speciale avonden, van de vrouwenavond Getto Girls tot Japanse karaoke met Vera Springveer. En als u zich wekelijks aan de bingo waagt op de Zeedijk dan kunnen we u vertellen dat die begonnen is in de Getto, met drag queen Dusty als gastvrouw. Die prijkte overigens ook op de Getto-boot bij de allereerste Canal Parade. In 1998 won Getto zelfs de prijs voor Beste Boot in de parade. Nog steeds is Getto er steevast bij met roze hoogdagen zoals Gay Pride en Leather Pride en andere feestelijke momenten zoals Carnaval en Halloween. En als er geen reden tot feesten is, dan verzinnen ze er bij Getto wel een, door een nieuwe expositie, een drag king contest of de lancering van een nieuwe Burger Queen te organiseren bijvoorbeeld.

Overigens zijn bezoekers niet alleen ’s avonds welkom, Getto organiseert ook evenementen overdag. Een van de nieuwste initiatieven is de kinderclub Getties. Het idee voor de club ontstond vanuit de klanten die er in het begin vaak bij waren maar die intussen settelden en kinderen kregen. Met kinderkaraoke, wedstrijdjes op de Wii, face painting en verkleedpartijtjes opent Getto niet alleen de deuren voor de kids, de clubmiddagen zijn ook een straight-friendly ontmoetingsplek voor homoseksuele en lesbische ouderparen.

Getto

De naam verbeeldt nog wel het meest de filosofie van de onderneming: een ontmoetingsplek creëren waar iedereen welkom is en gelijkgestemden elkaar kunnen ontmoeten. Niet expliciet gay maar gezellig gemixt en straight-friendly. Aanvankelijk hadden de eigenaren de naam “Gollem” in gedachten, maar die naam bestond al in de Amsterdamse horeca. Daarom werd er gebrainstormd met koelkastmagneetjes en toen ze de oorspronkelijke betekenis van “Getto” opzochten was de keuze snel gemaakt. Die betekenis is eigenlijk “verzameling van mensen met verschillende ideeën.” Uiteindelijk werd Getto “a place for likeminded people,” en dat is het inmiddels al vijftien jaar. En als het aan de fans ligt komen daar op z’n minst nog vijftien jaar bij. See you soon, in de Getto!

  Getto
Warmoesstraat 51
Amsterdam
informatie en reserveringen: www.getto.nl

foto’s: Erik Verheggen (www.PartyHotShots.nl)
Click voor foto slider
Tags: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43

2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN PIETER CLAEYSMEEST GELEZEN VAN PIETER CLAEYS

Getto 15 jaar

Pieter Claeys, in Scene op 01 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media