Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 831 people
86447 users - nu online: 831 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Amsterdam’s oudste leerbar Argos heropend


door Pieter Claeys in Scene , 27 juli 2012

This article is also available in English


Onlangs heropende de Argos zijn deuren. Enkele nieuwigheden zijn een grotere cruising area, een zomerterras en ruimere openingstijden. De renovatie is een nieuw ijkpunt in de geschiedenis van Amsterdams oudste leerbar.

Reeds in de jaren vijftig van de vorige eeuw verwierf de Argos internationale bekendheid, eerst als pension, later als bar voor mannen met een voorliefde voor leer, motoren en mannelijkheid. Oorspronkelijk bestond de bar uit een keuken van Hotel Tiemersma op Warmoesstraat 22, waar Sako Jan Tiemersma en Anton Johan Kennedy vrienden ontvingen voor een borrel en kaartspel. De avonden aan de keukentafel bij Jan en Ton bleken zo populair dat de heren hun sigarenzaak ombouwden tot pension voor homoseksuele mannen die hielden van een ruig imago en harde seks. Het in 1957 opgerichte Argos Pension bleek al snel de favoriete verblijfplaats van leermannen in binnen- en buitenland. De donkere kamertjes in de kelder speelden daarbij ongetwijfeld een grote rol; toen de kamertjes omgebouwd werden tot één donkere ruimte was Europa’s allereerste darkroom geboren.

Het succes van het Argos Pension inspireerde de eigenaren tot het openen van een tweede bar in 1965. Deze bevond zich in de Heintjes Hoekssteeg, een zijstraat van de Warmoesstraat. De kroeg had een besloten karakter, een sober interieur en was qua omvang piepklein waardoor bezoekers nogal eens tegen elkaar aan gedrukt stonden. Ook de bankjes achterin bleken populair maar waren niet zonder risico, je moest niet verbaasd opkijken wanneer je plots geen pils maar pik in je mond kreeg. En niet alle gasten hadden altijd zin om de gang naar het toilet te maken... De Argos stond al snel bekend als smoezelig, donker, geil en, volgens sommige bronnen, zelfs ronduit gevaarlijk.

Het Argos Pension sloot in 1977 zijn deuren op last van de brandweer en het pand werd verkocht. Niet veel later werd de Argos-bar in de Heintje Hoekssteeg overgenomen door een van de barmannen, Kees Raadschelders. Hij kocht in 1979 een pand op Warmoesstraat 95 en besloot de bar daarheen te verhuizen.

In de daaropvolgende decennia heeft de bar, onder invloed van culturele en economische ontwikkelingen, heel wat veranderingen ondergaan. Zo werd de dresscode toleranter – al wordt fetisj-kleding nog steeds bijzonder gewaardeerd – en is de bar in mindere mate het toneel voor heftige en intense SM-sessies. Dat neemt echter niet weg dat de Argos nog steeds een monument is in de internationale leerscene en bovenaan het lijstje staat van iedere leer- en fetisjliefhebber die Amsterdam bezoekt.

De renovatie die sinds de intensieve samenwerking met RoB in 2010 werd aangekondigd is inmiddels voltooid. Het oude karakter van de bar blijft bestaan maar met onder andere een nieuwe indeling, een grotere cruising area, een zomerterras aan het Oudekerksplein en ruimere openingstijden breekt voor de Argos een nieuw tijdperk aan. Wie het vernieuwde vlaggenschip van de Amsterdamse leerscene bezoekt gaat ongetwijfeld een spannende, geile tijd tegemoet!


Argos, Warmoesstraat 95, Amsterdam
www.argosbar.nl
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Amsterdam’s oudste leerbar Argos heropend-


Reactie van louies dd. 14 juli 2014
ik zoek loius berens kenne julie die.of jos rosenaar.bedankt


Reactie van slave louis dd. 21 juni 2014
zoek meesters


GERELATEERDMEER VAN PIETER CLAEYSMEEST GELEZEN VAN PIETER CLAEYSmei 2019        lengte: 4 min.
Amsterdam’s oudste leerbar Argos heropend

Pieter Claeys, in Scene op 31 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN SCENEIN NUMMER 251


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media