Back to Top
Zaterdag 22 Feb
86415 users - nu online: 1485 people
86415 users - nu online: 1485 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 5 min. Printervriendelijke Pagina  
DVD Review - Paul Haenen Tot Nu Toe


door Henk Harskamp in Media & entertainment , 24 juni 2012

This article is also available in English
lengte: 5 minuten


Al bijna vijftig jaar is Paul Haenen (1946) werkzaam bij radio en televisie en in mei viert zijn alter ego “Margreet Dolman” dat ze dertig jaar in het theater staat. Het is dan ook niet voor niets dat vorig jaar een dvd-box verscheen met het werk van Paul Haenen tot nu toe. De box bevat vier dvd’s en geeft een goed overzicht van hetgeen Haenen de afgelopen halve eeuw voor de televisie heeft gedaan.

Begin jaren zestig, als zeventien-jarige, begon Paul Haenen als verslaggever bij Minjon, de jongerenomroep van de AVRO. De jaren daarna verrichtte hij voor diverse omroepen journalistieke werkzaamheden voor zowel radio als televisie.

In 1974 kwam zijn grote succes met het legendarische KRO-programma Waar Gebeurd. Dit was een tv-programma waarin de meest ongeloofwaardige verhalen werden verteld. Het eindigde altijd met de vraag: “En het is waar gebeurd?” Antwoord: “Ja, het is Waar Gebeurd!” (Twee van deze bijzondere verhalen zijn opgenomen in de compilatie-dvd-box.)


Paul Haenen is bij jong en oud waarschijnlijk nog het meest bekend vanwege zijn stemgeluid, want al sinds 1976 vertolkt hij de stemmen van Bert en Grover uit Sesamstraat. Daarnaast heeft hij verscheidene tekenfilms ingesproken.

Voor de KRO-radio maakte hij samen met Frans Halsema in 1983 het succesvolle programma "Nu Hoor Ik Het Ook", maar na een katholieke rel - men trapte nogal tegen heilige huisjes aan - moest het programma vroegtijdig stoppen. Nog geen jaar later kwam Frans Halsema tengevolge van keelkanker te overlijden.

(Frans Halsema en Paul Haenen)


Paul Haenen is ook schrijver. Naast boeken schreef hij vele toneel- en televisiestukken. In eigen beheer gaf hij, samen met partner Dammie van Geest, eind jaren tachtig het literaire blad Mens en Gevoelens uit. Hieraan konden zowel professionals als amateurs een bijdrage leveren in de vorm van een verhaal of een gedicht, als het maar gevoel bezat!

Sinds 2006 is dit magazine vervangen door de Margreet-dvd, een tweemaandelijkse eigen uitgave, met interviews, reportages en sketches.

(Dokter Valentijn en Margreet Dolman)In 1989 kreeg Haenen bij de VPRO zijn eigen televisieshow. Terugkerende gasten hierin waren Haenen’s alter ego’s Dominee Gremdaat, Buster Fonteyn, Bob Guttering en, last but not least, Margreet Dolman en haar steun en toeverlaat Dokter Valentijn (Dammie van Geest). Na bijna tien jaar stopte het programma bij de VPRO. Hierna is Paul Haenen bij verschillende omroepen te zien, waaronder Net5 en Cultura.
Paul Haenen zit sinds 1989 in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam. De tv-opnames vinden bijna altijd plaats in dit gezellige pand aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Tijdens de vensterbankgesprekken zien we de trams voorbij razen en knoopt Margreet dikwijls spontaan een gesprek aan met een argeloze voorbijganger.

Sinds oktober is Paul Haenen weer wekelijks een uur te zien op OutTv. (Tot voor kort moest men bij UPC hier speciaal een abonnement op nemen, maar sinds 4 april is OutTv opgenomen in het Royal-pakket en daardoor voor veel meer mensen toegankelijk geworden.) Uitzending iedere zondagavond om 22.00 uur.

Verschillende interviewstijlen

In 1975 begon Margreet Dolman bij Radio Stad Amsterdam met wekelijkse radio-uitzendingen. Een paar jaar later kreeg “ze” landelijke bekendheid dankzij de telefoongesprekken die zij voerde met Sonja Barend aan het eind van Sonja’s Goed Nieuws Show.

Vanaf 1982 ging Margreet Dolman het theater in, waar het voeren van telefoongesprekken, tot vandaag de dag, nog steeds een onderdeel vormt van het programma. Margreet Dolman maakte verscheidene lp’s waarvan de nummers “Buk Nog Een Keer” en “Volg de Weg van je Hart” de tand des tijds hebben overleeft.

Nog regelmatig worden deze chansons, op verzoek, ten gehore gebracht tijdens een van haar optredens in het Betty Asfalt Complex.

Paul Haenen stelt zich tijdens de gesprekken die hij met zijn gasten voert, altijd bescheiden, bijna nederig, op, terwijl Margreet Dolman veel brutaler is en bekend staat om haar constant wisselende stemmingen. Daar waar Paul Haenen volkomen de rust zelve is, kan zij hysterisch schreeuwend tekeer gaan wanneer haar iets niet bevalt.

Unieke gesprekken

Sjoerd Kooistra vertelt in een van de geselecteerde interviews hoe hij horeca-magnaat is geworden. (Ten tijde van het interview bezat hij vierenvijftig horecabedrijven.) Arjan Ederveen zit midden in het proces van zijn tv-serie 30 minuten wanneer Paul Haenen hem bezoekt. Tijdens een vensterbankgesprek met Hans van Manen breekt er spontaan een ruit, wat men er gemakkelijk uit had kunnen knippen, maar het levert zulke vermakelijke televisie op dat het doodzonde zou zijn geweest.(Hans van Mierlo heeft veel plezier met Magreet tijdens het vensterbankgesprek / Viktor en Rolf krijgen een presentje ... wat zou erin zitten?)

Margreet Dolman bezocht tot twee maal toe de mode-ontwerpers Viktor en Rolf. Ondanks hun wereldsucces komen ze verlegen over. “Zijn jullie ook een liefdesduo, of ooit geweest?” is een van de gestelde vragen. Wie het antwoord daarop wil weten zal de dvd-box moeten aanschaffen, want dat verklap ik hier niet. Ik ben namelijk zo enthousiast over deze compilatie-dvd’s dat ik graag zie dat anderen, net als ik, deze box aanschaffen en genieten van een ongewone interviewtechniek met héél veel humor.

Ook het gebruik van de camera is zeer apart te noemen. Soms wordt er zo intens op de geïnterviewde ingezoomd dat je alleen nog maar ogen of lippen op je beeldscherm te zien krijgt. Niet alle gasten zijn even bekend, maar bij Paul Haenen maakt dat niet uit. Het is de manier van interviewen die het allemaal zo spannend en leuk maakt.

Soms koop je een dvd die je na één keer wel gezien hebt, maar naar deze box zul je regelmatig terug grijpen. Ramses Shaffy, Hans van Mierlo, Antonie Kamerling en nog vele anderen worden door Paul/Margreet ondervraagd en je krijgt daarbij bijna altijd een nieuwe kant van de geïnterviewde te zien. Dát bloot weten te leggen kunnen er maar weinigen.
Jubileumfeest

In mei 1982 trad Margreet voor het eerst op in de kleine zaal van Bellevue en het werd een daverend succes. Nu, dertig jaar later, viert ze, gerijpter, doorleefder en intenser dan ooit, op grootse wijze haar dertig-jarig theaterjubileum. Naast Margreet Dolman ziet u Dominee Gremdaat, Dokter Valentijn en muzikale gasten en als altijd is de inbreng van het publiek een wezenlijk onderdeel van de show.
Het jubileumfeest vindt plaats op dinsdag 15 mei in Theater DeLaMar, Marnixstraat 404, Amsterdam, aanvang 20.00 uur.

GERELATEERDMEER VAN HENK HARSKAMPMEEST GELEZEN VAN HENK HARSKAMP

DVD Review - Paul Haenen Tot Nu Toe

Henk Harskamp, in Media & entertainment op 28 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN MEDIA & ENTERTAINMENTIN NUMMER 249


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media