Back to Top
Vrijdag 28 Feb
86419 users - nu online: 1159 people
86419 users - nu online: 1159 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Het Homomonument, al vijfentwintig jaar een baken van hoop en tolerantie


door GJ Wielinga in Historie & Politiek , 21 juni 2012

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


In het centrum van Amsterdam, op het pleintje achter de Westerkerk, ligt het Homomonument. Stevig in de grond verankert vormt dit granieten monument al vijfentwintig jaar lang het zichtbare hart van het homoleven in de hoofdstad. Om dit jubileum te vieren is er op 5 mei een verjaardagsfeest met taart, champagne en muziek op het monument en is er de week voorafgaande aan dit feest, vanaf 26 april, een grote inzamelingsactie in Amsterdam om het Homomonument levend te houden.

De feesten, herdenkingen en voorlichting op en rond het monument kosten nu eenmaal geld. Ook in een tijd dat subsidiekranen worden dichtgedraaid en het lastiger is om sponsoren te vinden.

Het Homomonument was het eerste in zijn soort en staat symbool voor de lange weg van de homo-emancipatie in Nederland en ver daarbuiten. Het bestaat uit drie driehoeken van Rosa Porino-graniet die samen één grote driehoek vormen. De drie driehoeken staan voor het verleden, het heden en de toekomst. Hier herdenken we iedereen die vermoord of vervolgd werd (en nog steeds wordt) om zijn of haar seksuele voorkeur en/of identiteit. Hier vieren we de vrijheid te kunnen zijn wie we zijn. Hier roepen we op tot waakzaamheid in het heden en in de toekomst.Vrijwel dagelijks zie je hier mensen in overpeinzing of groepjes die zich laten voorlichten over de betekenis van dit monument. Op de punt van het monument, in de Keizersgracht, liggen vaak bloemen. Neergelegd door pas getrouwde stelletjes of nabestaanden van een overledene. Hier vinden jaarlijks ook de Dodenherdenking en de Transgendergedenkdag plaats. Tijdens Bevrijdingsdag en de Amsterdam GayPride wordt er op het Homomonument gedanst en het monument is daarnaast dé plek om samen te komen voor demonstraties en protesten.

Geschiedenis

Het Homomonument werd in gebruik genomen op 5 september 1987, exact honderd maanden na zijn conceptie in mei 1979. Bob van Schijndel, destijds lid van de homogroep van de politieke partij PSP, kon op de avond van de Dodenherdenking in 1979 de slaap niet vatten. Hij begreep niet waarom Joden en zigeuners wel een eigen monument hadden voor hun oorlogsslachtoffers en homo’s niet. Hij schreef een briefje met grote gevolgen.


Binnen een paar maanden werd er een Stichting Homomonument opgericht die op brede maatschappelijke ondersteuning kon rekenen. De tijd was rijp, al kwam men er pas later achter dat de vervolging van homoseksuelen vooral in Duitsland had plaats gevonden.

Er werd een plek aangewezen door de gemeenteraad en een prijsvraag uitgeschreven om het monument te ontwerpen. Besloten werd dat het ontwerp van Karin Daan uitgevoerd zou worden op de Westermarkt. Er werd een grote geldinzamelingsactie opgezet om de verwezenlijking van het monument te bekostigen, zo’n 400.000 gulden. Nadat een aantal overheden het ingezamelde geld meer dan verdubbelde, kon er begonnen worden met de bouw van het monument.

Oorspronkelijk was het plan om het monument van roze marmer te maken, maar omdat roze marmer slecht bestand zou zijn tegen de weersomstandigheden werd besloten om Rosa Porino-graniet uit Portugal te halen. Volgens een actiegroep was dit graniet niet roze genoeg en daarom probeerde deze actiegroep kort na de ingebruikname van het Homomonument het monument te beschilderen met roze verf. Inmiddels is het zalmkleurige graniet volledig geaccepteerd als het logische materiaal van het monument.

Homorechten zijn mensenrechten

Zelfs in een vergevorderd land als Nederland staan homorechten nog dagelijks onder druk. Veel Nederlanders vragen zich af of het nog wel nodig is om je in te zetten voor deze rechten. Maar zolang het voor homo’s, lesbo’s, bi’s en transgenders nog niet veilig genoeg is om zichzelf te kunnen zijn op straat, school, werk of zelfs thuis, zal het nodig blijven. Acceptatie van homoseksualiteit en transseksualiteit is ook in één van de homotolerantste landen ter wereld nog steeds geen vanzelfsprekendheid.

Natuurlijk is Nederland in vergelijking met veel andere landen een baken van hoop en tolerantie als het gaat om homorechten. In veel landen staan er straffen op homoseksueel gedrag. In een zevental landen kun je de liefde voor iemand van hetzelfde geslacht met de dood bekopen.

Om maar niet te spreken van transgenders die op vele plekken in de wereld vogelvrij zijn verklaard en slachtoffer worden van uitsluiting, verkrachting en moord. Daarom eert het Homomonument een ieder die zich (groot of klein) inzet om de positie van homo’s, lesbo’s, bi’s en transgenders te verbeteren. Zowel lokaal als wereldwijd.

Initiatiefnemer Bob van Schijndel: “Het Homomonument is een ijkpunt van de homo-emancipatie, stevig verankerd in Amsterdamse grond. Het blijft belangrijk om initiatief te nemen en om het Homomonument levend te houden met herdenkingen, feesten en protesten. Langs de kant te staan mopperen kan iedereen, het gaat erom dat je er iets aan doet!”


Programma

26 april, 20:00 uur: start van de inzamelingsweek met een kroegentocht vanuit restaurant de Getto op de Warmoesstraat en eindigend in Club Church.

30 april, vanaf 06:00 uur: Vrijmarkt op het Homomonument in samenwerking met Pink Point. Inschrijven voor een plekje kan bij Pink Point.

4 mei, 19:30 uur: Dodenherdenking op het Homomonument met kransleggingen door verschillende LHBT-organisaties en toespraken door onder andere minister Bijsterveld.

5 mei, van 15:00 tot 01:00 uur: Bevrijdingsdag op het Homomonument met dit jaar het grote verjaardagsfeest van het Homomonument. Met taart en champagne, diverse optredens en de deejays She Male, The G Team en de iPotjes.
GERELATEERDMEER VAN GJ WIELINGAMEEST GELEZEN VAN GJ WIELINGA

Het Homomonument, al vijfentwintig jaar een baken van hoop en tolerantie

GJ Wielinga, in Historie & Politiek op 25 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svpIn het nieuwste nummer, Gay News 343, maart 2020

bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media