Back to Top
Maandag 17 Feb
86414 users - nu online: 1140 people
86414 users - nu online: 1140 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Leven in Leerland - Mafkees


door Pieter Claeys in Columns & Opinie , 03 juni 2012

This article is also available in English


Jarenlang verkeerde ik in de waan dat de grootste mafkees in de leerscene toch wel Herr Rudi moest zijn. Extravagant gekleed, mohawk, dominant en een ego van hier tot Tokio, dat is in het kort Herr Rudi. Ik kwam hem voor het eerst tegen in 2009 en sindsdien zag ik hem verschillende keren in Berlijn. Onze ontmoetingen gingen nooit van harte. Want Herr Rudi claimt veel te weten over de geschiedenis van leer en fetisj in Europa en geeft daar, met name in de VS, ook lezingen over. Herr Rudi houdt namelijk van googleën.

Zowat alles wat hij verkondigt over de geschiedenis van de Europese leerscene is gebaseerd op wat hij op het internet leest. Feiten checken, iemand opbellen of iets verifiëren in een bibliotheek doet hij niet. Neen, als u denkt dat u alles van torture weet dan heeft u nog geen lezing van Herr Rudi meegemaakt.

Maar sinds kort staat Herr Rudi in mijn lijst van “Grootste Mafkezen uit de Internationale Leerscene” op nummer 2. Want in de VS ontstond enige tijd geleden consternatie over The Leatherman’s Protocol Handbook van “Master” John Weal. Weal kwam met de opzienbarende claim historische documenten te bezitten over de “Old Guard.” Met die term wordt vaak verwezen naar de vroegste generaties leermannen (grofweg 1945-1960) die er bepaalde rituelen en tradities op nagehouden zouden hebben.


Alleen hebben historici daar tot op heden nul komma nul bewijs van gevonden. “Old Guard,” en met name de gebruiken en protocollen die eraan worden toegeschreven, is dus eigenlijk een mythisch concept, gebaseerd op fantasieën over een geromantiseerd verleden.

Geen wonder dus dat zowat iedereen die iets van leather history af weet over Weal’s boek viel. Niemand minder dan Guy Baldwin maakte in een recensie brandhout van de historische nonsens die Weal in zijn boek verkondigt. Website Leatherati.com besloot daarop een discussie met de auteur te organiseren. En wie dacht dat Weal geconfronteerd met zoveel kritiek wel zou inbinden, die had pech. In een recht van antwoord op de website verkondigde de auteur nogmaals dat de “Old Guard” wel degelijk heeft bestaan en dat hij historische documenten heeft die dat bewijzen.

Alleen kan hij die documenten niet met ons, Guy Baldwin of de Leather Archives delen. Ze liggen ergens in een kluis en zijn door de rechter verzegeld. Dat heeft te maken met de privacy van betrokkenen (ook al zijn die allemaal al overleden) en het feit dat de “Old Guard” dingen gedaan zou hebben die illegaal waren. Wanneer Weal overlijdt, zo heeft hij inmiddels beloofd, dan mag de Leather Archives in Chicago ze hebben.

De vraag is natuurlijk of dat ooit gebeurt, er is namelijk geen enkele reden om aan te nemen dat die documenten echt bestaan. De enige die ze ooit gezien heeft, is Weal zelf. Die is z’n reputatie inmiddels kwijt en komt met stip binnen als megamafkees.

Overigens, wie iets inspirerend wil lezen over tradities en protocollen, kan de leerman-handboeken beter links laten liggen en beginnen met het – werkelijk historische – Etiquette van Emily Post.

GERELATEERDMEER VAN PIETER CLAEYSMEEST GELEZEN VAN PIETER CLAEYS

Leven in Leerland - Mafkees

Pieter Claeys, in Columns & Opinie op 07 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media