Back to Top
Zaterdag 30 mei
86440 users - nu online: 999 people
86440 users - nu online: 999 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 5 min. Printervriendelijke Pagina  
Stripboek als wapen in de strijd tegen treiterij en zelfmoord


door Julien Beyle in Films & boeken , 04 april 2012

This article is also available in English
lengte: 5 minuten


Sinds een paar jaar is er, vooral in de Verenigde Staten, een toegenomen ontzetting over tieners die zelfmoord begaan als gevolg van de letterlijk ondraagbare treiterijen waar ze als gevolg van hun (vermeende) seksuele voorkeur het slachtoffer van worden. Vooral de zelfmoord van de achttien-jarige Tyler Clementi, die op 22 september 2010 van de George Washington Bridge in New York sprong, lijkt velen de ogen geopend te hebben.

Voordat hij naar de universiteit vertrok was Tyler tegenover zijn ouders uit de kast gekomen. Zijn vader zou hem na deze bekentenis volledig ondersteund hebben, terwijl zijn moeder zijn seksuele voorkeur “eigenlijk” afwees. Dit zegt natuurlijk niets over de ware gevoelens van beiden, want sommigen hebben alleen iets langer nodig om bepaald nieuws te verwerken dan anderen.

In ieder geval verklaarden ze na Tyler’s zelfmoord in een interview met People Magazine dat hij hen twee dagen voor zijn vertrek naar Rutgers University van zijn voorkeur op de hoogte had gebracht en dat ze beiden hadden gezegd dat ze van hem hielden. De reactie van de ouders lijkt dus niet de grond voor Tyler’s zelfmoord te kunnen zijn geweest.

Hij was echter het slachtoffer geworden van de momenteel meest populaire vorm mensen emotioneel in het nauw te drijven, namelijk in cyberspace. Zijn kamergenoot Dharun Ravi had met een webcam opgenomen dat hij een andere man kuste en via Twitter zijn vrienden uitgenodigd een volgende seksuele ervaring van Tyler mee te beleven.


In oktober 2010 begon de controversiële, homoseksuele schrijver Dan Savage met zijn man Terry Miller het project It gets better, dat ten doel heeft holebi-tieners via moderne media, in het bijzonder YouTube, te laten weten dat het iets later in hun leven een stuk gemakkelijker zal worden.

It gets better is opgedragen aan de nagedachtenis van Billy Lucas, een vijftien-jarige jongen uit Indiana die zich, in dezelfde maand als Tyler, door ophanging om het leven bracht, evenals onder anderen Asher Brown (13), Raymond Chase (19), and Seth Walsh (13). Naar aanleiding van het nieuws over Billy’s zelfmoord schreef Savage in zijn column “Savage Love”: “Ik zou willen dat ik vijf minuten met dit joch had kunnen praten. Ik zou willen dat ik Billy had kunnen zeggen dat het beter wordt. Ik zou willen dat ik hem had kunnen zeggen dat, hoe rot de situatie ook is, hoe geïsoleerd en alleen hij ook is, het beter wordt.”

Hij voegde echter ook de daad bij het woord en de eerste videoboodschap op YouTube was een feit, want hoewel Billy niet meer te helpen was “zijn er daarbuiten vele andere Billy’s — andere wanhopige holebi-jongeren die worden getreiterd en gekweld, jongeren die denken dat ze geen toekomst hebben — en die kunnen we helpen.”

Ondertussen heeft een overdonderd aantal mensen een video aan het project bijgedragen, onder wie vele prominenten: al op 21 oktober 2010 droeg president Barrack Obama een video bij en op 4 december van dat jaar zette eurocommissaris Neelie Kroes de bijdrage It Gets Better Europe online.

It Gets Better kan vanuit vele richtingen op ondersteuning rekenen. Zo verscheen voor 2012 de kalender The Men of the Stacks, waarin mannelijke bibliothecarissen een geheel ander beeld van deze beroepsgroep presenteren dan de gebruikelijke stereotypes en waarvan de opbrengst aan It Gets Better ten goede komt (zie http://menofthestacks.com). Nergens wordt beweerd dat de geportretteerde bibliothecarissen allemaal of voor het merendeel homo zijn, maar homo’s zijn natuurlijk degenen die zich het meest aangesproken zullen voelen door deze berichten over treiterijen die tot zelfmoord leiden.

Zo schrijft stripkunstenaar Charles “Zan” Christensen naar aanleiding van Tyler’s zelfmoord in de inleiding bij het mede door hem gecreëerde stripboek The Power Within: “De meeste homo’s kunnen zich levendig herinneren hoe moeilijk het was een homoseksuele tiener te zijn. Omdat die ervaringen ons bijblijven, zijn tragedies als die van Tyler des te verschrikkelijker om over te horen. We kennen de gevoelens die hij voelde maar al te goed.”De hoofdfiguur van The Power Within is de dertien-jarige Shannon, een jongen die door zijn vader en schoolgenoten op de huid wordt gezeten omdat hij zich zou moeten presenteren als iemand die hij niet is. Als hij naar school wil gaan gebiedt zijn vader hem andere kleren aan te trekken en het kleurtje uit een haarlok te verwijderen. Op school krijgt hij door twee sporttypes meteen “leuk overhemd” naar z’n hoofd gesneerd, wat ze laten volgen door “Nichtenalarm... boop boop boop booooop...”

Shannon transformeert zichzelf daarop in gedachten tot een superheld en ziet zichzelf de koppen van de twee treiteraars al tegen elkaar slaan. Zo ver komt het niet, maar hij durft zich wel teweer te stellen. Net als een onderwijzer hem vervolgens heeft toegevoegd dat hij de pesterijen kan voorkomen door minder op te vallen, ziet hij een zwarte jongen langslopen voor wie opvallend gedrag juist positief lijkt te werken. Tijdens de lessen tekent hij een cartoon van deze jongen als superheld.

Als Shannon vervolgens in de jongenstoiletten weer tot het mikpunt van treiterijen wordt gemaakt, schiet uitgerekend deze jongen hem te hulp. Shannon ziet hen al gezamenlijk als superhelden tegen de bullebakken ten strijde trekken en voltooit z’n tekening, waaraan hij de woorden “Ik ♥ absoluut van mijn held” toevoegt.

Twee pestkoppen ontvreemden die echter uit zijn kluisje en verspreiden op grote schaal kopieën in de school. Nu keert ook zijn aanvankelijke beschermer zich tegen hem: “Alleen omdat ik je niet in elkaar wil slaan, betekent dat nog niet dat ik met je wil trouwen!”Shannon’s wereld stort ineen en hij begeeft zich naar een brug om er vanaf te springen. Als hij op de rand gaat staan krijgt zijn innerlijke superheld echter de overhand en hij zet de ultieme stap niet. Ineengedoken op de brug vist hij dan een kaartje voor de homogroep “You are not alone” uit z’n broekzak, dat zijn hartsvriendin hem eerder gegeven had en dat hij toen had teruggewezen: “Ik heb genoeg problemen zonder dat mensen erachter komen dat ik naar homo-bijeenkomsten ga.”


Onder deze tekening staat de tekst “It gets better,” en op de laatste tekening zien we Shannon als hij enkele jaren ouder en blijkbaar striptekenaar is, die zegt: “Ik beloof het.”

Ondanks het serieuze onderwerp heeft scenarist Charles “Zan” Christensen van The Power Within geen prekerig boekje gemaakt en Mark Brill heeft daar cartoon-achtige tekeningen bij vervaardigd die de karakters grote expressie verlenen.

The Power Within bevat ook een aantal bonus-pagina’s waarop andere stripkunstenaars hun eigen visie op Shannon’s ervaringen geven. De opbrengst van The Power Within komt aan It Gets Better ten goede.

Charles “Zan” Christensen & Mark Brill, The Power Within. Seattle: Northwest Press, 2011, 32 blz. www.northwestpress.com. Door omstandigheden kunnen we enkele exemplaren te koop aanbieden à € 5,95 (incl. porto in Nederland). Inlichtingen via redactie@gaynews.nl
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN JULIEN BEYLEMEEST GELEZEN VAN JULIEN BEYLE

Stripboek als wapen in de strijd tegen treiterij en zelfmoord

Julien Beyle, in Films & boeken op 08 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media