Back to Top
Vrijdag 24 Jan
86407 users - nu online: 1682 people
86407 users - nu online: 1682 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Gay-Straight Alliance Netwerk lanceert Homogeschiedenis.nl


door Redaktie in Historie & Politiek , 23 januari 2012

This article is also available in English


Het Gay-Straight Alliance-scholierennetwerk van COC Nederland lanceerde begin november homogeschiedenis.nl. Met toegankelijke informatie over 4000 jaar geschiedenis van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s), biedt de website leerlingen en docenten een handvat om seksuele diversiteit op school bespreekbaar te maken.

Van Sodom tot Gaga

Op de site is informatie te vinden over een keur aan onderwerpen dat gerelateerd is aan homoseksualiteit en transgenders. Bijvoorbeeld over popsterren die LHBT zijn. Over homoseksualiteit en godsdienst en over de manier waarop homoseksuelen zich in verschillende culturen verenigden tot de huidige emancipatiebewegingen: van Sodom en Gomorra tot Lady Gaga.


Met de website wil COC’s Gay-Straight Alliance netwerk leerlingen aanmoedigen om LHBT-geschiedenis te gebruiken in hun schoolwerkstukken en presentaties. Ook ondersteunt de website docenten die het onderwerp in de les willen bespreken.

Volgens Geert-Jan Edelenbosch - projectleider Jongeren en Onderwijs van COC Nederland - is aandacht voor homoseksualiteit en transgenders op school hard nodig.

‘De helft van alle leerlingen vindt hun school niet veilig genoeg voor LHBT’s om uit de kast te komen. Scholen besteden zelf nauwelijks aandacht aan homoseksualiteit terwijl 81 procent van de leerlingen denkt dat voorlichting zou bijdragen aan meer tolerantie. Met deze site geven we jongeren en docenten informatie om het onderwerp zélf bespreekbaar te maken’.

Toegankelijke afspiegeling

‘We kiezen bewust niet voor een wetenschappelijke invalshoek, maar voor een toegankelijke afspiegeling van wat er op het gebied van homoseksualiteit en transgenders te vinden is op internet en in bibliotheken’, aldus projectmedewerker Gerrit Jan Wielinga. ‘We zijn daarbij ook de speelse en humoristische kant van het onderwerp niet uit het oog verloren’.

Een groot aantal links op de website biedt leerlingen aangrijpingspunten voor verder onderzoek naar LHBT-geschiedenis.Homogeschiedenis.nl is een initiatief van het Gay-Straight Alliance (GSA) netwerk van COC Nederland. Dat bestaat uit clubjes van hetero- en LHBT-leerlingen en docenten (GSA’s) die willen dat hun school veilig is voor iedereen. Of je nu homo, hetero, lesbo, bi, transgender of in dubio bent. In Nederland zijn er zo’n 150 scholen met een GSA. Het GSA Netwerk wordt ondersteund door COC Nederland.

Het Internationaal Homo Lesbisch Informatiecentrum en Archief (IHLIA) ondersteunt de website. Vooral in de maanden dat de meeste leerlingen hun schoolwerkstukken moeten schrijven worden zij overstelpt met vragen. Op deze manier kan het IHLIA leerlingen gemakkelijk doorverwijzen naar andere bronnen op het internet. Ook is er bij elk thema op homogeschiedenis.nl de mogelijkheid om een vraag aan de medewerkers van het IHLIA te stellen.

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIEjul 2019       


jul 2018       


jul 2017       
Gay-Straight Alliance Netwerk lanceert Homogeschiedenis.nl

Redaktie, in Historie & Politiek op 02 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media