Back to Top
Zaterdag 18 Jan
86402 users - nu online: 1249 people
86402 users - nu online: 1249 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel - Ontwikkelingshulp


door De Ket in Columns & Opinie , 18 januari 2012

This article is also available in English


Lieve Noorderburen,

Deze keer geen nieuws uit Brussel of België, maar uit Londen. De Britse premier David Cameron wil de geldkraan van ontwikkelingshulp dichtdraaien voor die landen die homoseksualiteit nog in hun strafrecht hebben staan en/of homo’s vervolgen. Met niet zoveel woorden heeft hij het uiteraard over nogal wat Afrikaanse derdewereldlanden die zich hieraan bezondigen.


Het is onduidelijk of het voorstel van Cameron gebeurde met instemming of na consultatie van nationale en/of internationale belangenverenigingen voor homo’s, lesbiennes en transgenders. Hoewel het voorstel op het eerste gezicht bevorderend kan zijn voor de mensenrechten van de homoseksuelen overal in de wereld, duiken toch hier en daar nogal wat terechte bezwaren tegen dit voorstel op. In de eerste plaats viseert Cameron de ontwikkelingslanden.


De meerderheid van de Afrikaanse landen mag dan wel homoseksualiteit strafbaar stellen, de bevolking heeft ook de buitenlandse ontwikkelingshulp broodnodig. Het dichtdraaien van de geldkraan straft vooral de arme bevolking, en niet de politici die de financiële hulp verdelen.

Niet alleen de arme inwoners krijgen het dus hard te verduren, ook de vele seropositieven en aids-patiënten die in die landen afhankelijk zijn van deze hulp. Die ontwikkelingshulp is cruciaal om de verspreiding van hiv een halt toe te roepen. Het schrappen van geld zal de epidemie alleen maar aanwakkeren.

David Cameron lijkt toch vooral de armere landen te willen viseren. Want landen als Saoedi-Arabië en China hebben uiteraard geen Britse staatssteun nodig, maar ook die landen nemen een loopje met de mensenrechten als het op homoseksualiteit aankomt. Zweepslagen, levenslange gevangenisstraffen en strafkampen zijn mogelijke sancties die de homoseksuelen in die landen boven het hoofd hangen. Welke sancties zal Cameron aan die landen opleggen? Geen olie meer invoeren vanuit Saoedi-Arabië? Geen goedkoop speelgoed meer uit China?

En wat met de Sovjet-Unie? Waar ofwel de Gay Prides worden verboden of indien ze dan toch doorgaan, er geen politiebewaking aanwezig is zodat skinheads de homo’s het ziekenhuis in kunnen ranselen? Heeft Cameron Poetin daarover al aangesproken? De kans lijkt me statistisch verwaarloosbaar.

De kans is daarom reëel dat onder het mom van mensenrechten voor homo’s, David Cameron probeert om zijn begroting op orde te krijgen en hij derhalve op zoek is naar uitgavenposten waarin kan worden gesnoeid. En waarom niet in de ontwikkelingshulp? De gemakkelijkste slachtoffers? En met excuus de mensenrechten voor de homo’s?

Sommige commentatoren en bloggers noemen dit een smerige en pathetische zet van Cameron. Besparen op ontwikkelingshulp terwijl het hele politieke apparaat van Groot-Brittannië al jarenlang kampt met het ene financiële schandaal na het andere? In een land waar door de opeenvolgende sociale regeringen een groot deel van de actieve bevolking leeft van een of andere social benefit waar ze eigenlijk geen recht op hebben?Of het voorstel er ook daadwerkelijk doorkomt, is nog maar te vraag. Niks wijst erop dat deze maatregel hoog op het lijstje met prioriteiten staat van de Britse bewindslieden. En maar goed ook, want niemand is hier echt bij gebaat.

En nu maar hopen dat ook de homobewegingen, nationaal en internationaal, deze zet van Cameron de dieperik in helpen. Maar niemand lijkt zich te roeren in dit debat...

Je toegenegen,

De Ket
(deketbrussel@hotmail.com)

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel - Ontwikkelingshulp

De Ket, in Columns & Opinie op 22 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media