Back to Top
Zaterdag 18 Jan
86402 users - nu online: 1248 people
86402 users - nu online: 1248 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Vlaamse verwondering bij galerie MooiMan


door Redaktie in Evenementen & Agenda , 02 januari 2012

This article is also available in English


Vanaf zaterdag 19 november is in de Groningse Galerie MooiMan de tentoonstelling Vlaamse verwondering te zien met schilderijen van Danny Cobbaut en beelden van Philippe Timmermans.

Danny Cobbaut (1966) exposeert voor de tweede maal in het vijfjarig bestaan van Galerie MooiMan. Zijn schilderijen zijn helder en expressief. En hij heeft, zoals hij het zelf zegt, van een aantal modellen een “statieportret” gemaakt.


Mannen figureren hierin vaak zittend, naakt dan wel gekleed. Als groot contrast hiermee heeft hij van dezelfde personen portretten geschilderd die voor een naar de oorsprong van verbazing als uitdrukking zoekende schilder, diep inzoomen op deze gezichten. Als een rode draad loopt deze kleurrijke, zoektocht naar het pure als thema door zijn nieuwe werk.


Alain Pringels, dramaturg te Den Haag/Gent meent dat Cobbaut “een estheticus” is, die echter “als geen ander weet dat het té schone de blik vertroebelt of afleidt van de essentie. In zijn doeken zoekt hij rauwe esthetiek. Een schoonheid die ruimte laat voor het rauwe. Voor een gruwel aan realiteit.”

In de expositie zijn van Danny Cobbaut zowel grote als kleine schilderijen te zien, die soms als tweeluik getoond worden.
Een deel daarvan toont diverse uitdrukkingen op gezichten, verwonderlijk vol van passie, soms van twee mannen. Het is aan de kijker te beoordelen waar die verwondering vandaan zou kunnen komen.

Danny Cobbaut, Bart en Bouba, acryl op doek, 2011

Voor Philippe Timmermans (1957) is dit de eerste expositie van zijn vrije werk in zowel Nederland als België. Galerie MooiMan was verbaasd maar ook verwonderd over de hoge kwaliteit en diversiteit van dit nog maar bescheiden oeuvre van in brons en ook in kunststof uitgevoerde beelden. Beelden waarin dansbewegingen in ruwe vormen levendig terugkomen. Maar waarin ook verwondering over de beleving van een ronddraaiende, jonge soefi-danser van wie de snelheid en houding van zijn ritueel magistraal gevangen worden in één beeld. Soms lijken zijn beelden zelfs de zwaartekracht te tarten door te duiken en te balanceren, maar nimmer op een manier waarbij je als kijker de indruk zou kunnen krijgen dat het niet tot de mogelijkheid behoort.Danny Cobbaut, Sander, acryl op doek, 2011
Philippe Timmermans, Aequilibrium, brons op stalen voet, 2011 & Cliff Diver, brons op stalen voet, 2011

Niet verwonderlijk voor deze kwaliteit is de achtergrond van Philippe Timmermans. Hij heeft zijn opleiding beeldhouwen gevolgd aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent en hij heeft vijfentwintig jaar industriële prototypes gemaakt en opdrachten verzorgd voor musea, design en publiciteit. De in die jaren opgedane ervaring met het beheersen van vormentaal en techniek vertalen zich nu in zijn vrije werk, waar hij zich de laatste twee jaar op richt.

Timmermans kiest voor de man als thema omdat dit interessantere creaties tot resultaat heeft en de fysieke constitutie van de man meer aansluit bij hetgeen hij in zijn werk wil uitdrukken. Het is sculpturaal interessanter en je vervalt minder snel in een cliché.

Beide kunstenaars ontmoeten elkaar in deze expositie in Groningen, terwijl ze in Vlaanderen slechts een twintigtal kilometers bij elkaar vandaan wonen en werken.

De expositie, de laatste die wordt georganiseerd in het kader van de manifestatie Groningen Roze Stad 2011, duurt tot en met 8 januari 2012.

Galerie MooiMan
Noorderstationsstraat 40, 9717 KP Groningen
www.mooi-man.nl
galerie@mooi-man.nl
Geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00-18.00 uur en na telefonische afspraak: 050-5710394.

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Vlaamse verwondering bij galerie MooiMan

Redaktie, in Evenementen & Agenda op 06 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN EVENEMENTEN & AGENDAIN NUMMER 244
okt 2019        lengte: 4 min.


sep 2019        lengte: 4 min.


sep 2019        lengte: 9 min.
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media