Back to Top
Donderdag 04 juni
86442 users - nu online: 861 people
86442 users - nu online: 861 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Nederland start grootste hiv/aids programma ter wereld


door Redaktie in Health & Body , 04 december 2011


Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft 35 miljoen euro vrijgemaakt waardoor in 16 landen homo’s, drugsgebruikers en sekswerkers makkelijker toegang kunnen krijgen tot voorlichting, condooms, behandeling met hiv-remmers en zorg. Nooit heeft een land zo’n groot hiv/aids programma gericht op kwetsbare groepen gestart. Het kan een grote ommezwaai betekenen in het terugdringen van het aantal hiv-infecties in deze 16 landen.

Het programma wordt uitgevoerd door zeven Nederlandse organisaties onder leiding van het Aids Fonds en is in september begonnen. Behalve de bijdrage van Buitenlandse Zaken wordt er 11,7 miljoen bijgedragen uit andere bronnen om het programma mogelijk te maken.
<


Unieke Nederlandse aanpak

Het 4,5 jaar durende programma is als beste beoordeeld door het ministerie. Eerder dit jaar werd een oproep gedaan om - in het kader van ontwikkelingsamenwerking - voorstellen in te dienen voor kwetsbare groepen.Het besluit van de Nederlandse regering om geld voor dit project vrij te maken is van groot belang. Het betekent een voorzetting van de ‘Nederlandse aanpak’ binnen de internationale aidsbestrijding waarbij toegang tot preventie en zorg in combinatie met decriminaliseren van drugsgebruik, homoseksualiteit en sekswerk centraal staan.

(Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken)

Alleen zo kunnen homo’s, druggebruikers en prostitué(e)s de zorg krijgen die nodig is. Een goed voorbeeld van deze zorg zijn integrale spuit-omruilprogramma’s voor injecterende drugsgebruikers. Vele hiv-infecties worden hiermee voorkomen. De Nederlandse aanpak wordt internationaal erkend als zeer succesvol.

Waarom juist deze groepen?

Kwetsbare groepen worden 10 tot 20 keer vaker geïnfecteerd met hiv dan de algemene bevolking. Slechts 8 procent heeft toegang tot preventie, zorg, hiv-behandeling en ondersteuning. In veel van landen bestaat wetgeving die toegang tot zorg moeilijk of onmogelijk maakt. Denk aan wetten die homoseksualiteit strafbaar stellen of op grond waarvan sekswerkers streng vervolgd worden. Het aanbieden van hiv/aidszorg die is ontwikkeld voor en door deze kwetsbare groepen moet dan ook hand in hand gaan met politieke druk om dergelijke wetgeving te veranderen. Dit is precies waar het programma zich op richt. Het programma richt zich overigens ook op partners van homo’s, drugsgebruikers en sekswerkers. Zo hebben in veel landen mannen, vanwege het taboe op homoseksualiteit, ook een relatie met een vrouw of zijn getrouwd.

Uitvoering

Het Nederlandse programma wordt uitgevoerd door 7 organisaties: Aids Fonds/Soa Aids Nederland, Aids Foundation East-West, COC, Global Network of People living with HIV, Health Connections International, Mainline en Schorer. Samen met 102 partnerorganisaties in de genoemde 16 landen zullen zij de komende jaren zorgen dat 400.000 homo- en bimannen, transseksuelen, injecterende drugsgebruikers en sekswerkers bereikt worden met hiv-preventie, behandeling, zorg en andere ondersteuning.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Nederland start grootste hiv/aids programma ter wereld

Redaktie, in Health & Body op 06 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media