Back to Top
Zondag 29 maart
86425 users - nu online: 989 people
86425 users - nu online: 989 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel - Verkiezingscampagne van start


door De Ket in Columns & Opinie , 02 december 2011

This article is also available in English


Lieve Noorderburen,

U leest het goed. De campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar in het najaar (!) zijn van start gegaan. En dat op een moment dat we, bij het ter perse gaan van dit artikel, zelfs nog geen federale regering hebben na bijna 500 dagen onderhandelen.


Ik bedoel wel duidelijk de campagne voor de Brusselse gemeenteraadsverkiezingen. Onze burgemeester, Freddy Thielemans van Franstalige socialistische signatuur, liet eindelijk van zich horen nadat opnieuw een homoseksueel koppel, in dit eigenste geval twee lesbiennes, en plein centre waren aangevallen. Het zoveelste geval van homohaat en dito geweld in het afgelopen jaar.

Onze burgemeester vond het nooit de moeite waard om publiekelijk te reageren op de vele incidenten. Was ook eigenlijk niet nodig. Bij de start van de geweldplegingen een goede twee jaar geleden was hij al twee jaar herverkozen, mét de niet onbelangrijke steun van de homogemeenschap. Nu de verkiezingen van volgend jaar in aantocht zijn, vond hij het nodig om toch een verklaring af te leggen. Gevolgd door de obligate beloftes die al tien jaar geleden waren beloofd maar die door een speling van het lot wellicht ook de komende tien jaar niet zullen worden doorgevoerd.


De Brusselse homogemeenschap, en dan bedoel ik specifiek diegenen die massaal in het centrum van Brussel wonen, is – met mijn excuses voor de bewoordingen – kort van memorie. Zes jaar geleden, ondergetekende weet het nog heel goed, stak Thielemans van op het balkon aan het Regenbooghuis zijn traditionele preek af tijdens de gaypride. Hoe hij Brussel veiliger zou maken voor homo’s, waar tolerantie hoogtij viert en waar het multiculturele de verdraagzaamheid zou aanzwengelen.

Wie dit nu zou horen in Brussel, valt in een deuk van het lachen. We kunnen het Thielemans ook niet echt kwalijk nemen. Als je al om tien uur ’s ochtends als burgemeester de ene receptie na de andere afloopt, gebeurt het wel eens dat het opgebouwde ethanol in het bloed niet alleen een dubbele tong veroorzaakt, ook het cognitieve durft dan wel eens wat achterblijven. Tenzij er stemmen moeten worden geronseld.

Na zijn recente verklaring – die trouwens niks om het lijf had maar gewoon een teken van leven van hem gaf – konden de forums op Facebook niet snel genoeg volgen. “Fantastische reactie,” “Goed gedaan, leuk initiatief” en nog veel meer van die zottigheden. Wie een geheugen heeft dat zes jaar teruggaat en dat ook nog voor de geest kan halen, weet dat dit verkiezingspraat is waarvan Thielemans stiekem hoopt dat les pd’s terug voor hem zullen stemmen.

Toen ik een aantal mensen op een forum vroeg wat hij voor de homo’s al had gerealiseerd, bleef het akelig stil. Kon ook niet anders, want waar er niks is, kan ook niks gebeuren. Ja, de gaypride die door het centrum mag trekken. Maar dat was eigenlijk al beloofd door zijn voorganger. De gebeurtenissen van het laatste jaar rond het homogeweld laten ook hun sporen achter in de horeca.

Ondergetekende ondervindt het ook: probeer eens vrienden buiten Brussel naar Brussel te lokken om op stap te gaan. Daar is veel overredingskracht voor nodig. Afspreken in Gent of Antwerpen? Geen enkel probleem, met veel plezier. En als ondergetekende zelf nog eens afzakt naar het centrum, dan is er geen kat meer. Tenzij op een zaterdagavond.

Alle initiatieven ten spijt van Facebook-groepen, het ziet er niet onmiddellijk naar uit dat de aangekondigde maatregelen om homohaat en –geweld aan te pakken vlug ingang zullen vinden. Op een typisch Belgische manier verwijst de burgemeester de verantwoordelijkheid voor X naar de minister van Binnenlandse Zaken die op haar beurt zegt dat voor Y de minister van Justitie zijn zegje moet doen die dan ook laat weten dat het eigenlijk voor het openbare ministerie is. En zo kunnen we nog een aantal bladzijden doorgaan.
Vorige maand heb ik een Nederlands koppel afgeraden om een weekeindje naar Brussel te komen voor een stevige stap in het homomilieu. Niet alleen stelt het homomilieu niet bijster veel meer voor, er is ook geen volk meer in de kroegen. De sauna’s lijken het nog goed te stellen al stijgt ook van daaruit hier en daar een klaagzang op. Wie nog de bloemetjes in Brussel wil komen buitenzetten, hopelijk heb je er een zinnige reden voor!

Je toegenegen,

De Ket
(deketbrussel@hotmail.com)

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel - Verkiezingscampagne van start

De Ket, in Columns & Opinie op 04 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media