Back to Top
Zaterdag 25 Jan
86407 users - nu online: 1297 people
86407 users - nu online: 1297 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Homobeweging blij met tv-reeks over hiv


door Redaktie in Media & entertainment , 06 november 2011


De Vlaamse holebikoepel çavaria is blij dat de vrt een programma heeft gemaakt over hiv. Vijf Vlamingen geven hiv eindelijk een gezicht. Twee van hen zijn homo. Çavaria hoopt dat de reeks hiv bespreekbaar zal maken. Volgens officiële, recente cijfers zou 1 op 20 Belgische homomannen besmet zijn met het hiv-virus. Bovendien kent 1 op 3 homomannen zijn serostatus niet.

"Homo's met hiv zijn vaak bang om er met vrienden, ouders of familie over te praten. Ook al is dat begrijpelijk, toch is het nadelig, in de eerste plaats voor de hiv-positieve mensen zelf", zegt Mieke Stessens van çavaria, de koepel van Vlaamse holebiverenigingen. "We hopen dat het taboe doorbroken kan worden, en dat gays met hiv er steeds vaker voor uit zullen komen. Çavaria wil een warme en inclusieve gemeenschap waarin alle holebi's en transgenders een plaats hebben, ongeacht hun achtergrond en ongeacht hun hiv-status."


Thierry: "Ik wil met mijn deelname aan het programma laten zien dat leven met hiv wel gelijk kan. Ik ben homo, ik heb een toffe job, ik heb leuke vrienden én ik heb hiv. Ik wil hiv-positieve homo's aanraden om erover te praten. Hiv valt niet te minimaliseren, want niemand wil hiv, maar erover zwijgen is geen oplossing. Spreek erover, want dat doet deugd!"

Voor çavaria is hiv een prioritair thema. "Het hiv-thema moet opnieuw hoog op de agenda van onze gemeenschap", vindt Mieke Stessens. "Alleen op die manier kunnen homo's en transgenders elkaar steunen, begrijpen en beschermen"

Leven met hiv niet te onderschatten

In Hiv+ volgt Kobe Ilsen één jaar lang vijf Vlamingen die seropositief zijn. Ze willen niet meer leven met een geheim en geven hiv een gezicht. De vooroordelen worden onderuit gehaald.
Leven met hiv niet te onderschatten. Ondanks de medische vooruitgang is leven met hiv niet te onderschatten.

Wie de diagnose krijgt, worstelt met een vele vragen. Hoe ben ik besmet geraakt? Wat nu? Blijf ik gezond of krijg ik aids? Vertel ik dat ik seropositief ben, en aan wie? Hoe moet het verder met relaties, met seks? Kan ik nog kinderen krijgen? En zullen ze me ontslaan op het werk? Door het stigma is praten over de ziekte niet evident. Altijd is er de angst om afgewezen te worden. Mensen die leven met hiv, leven dan ook vaak met een geheim.

In Hiv+ doorbreken Frankie, Helen, Kenny, Liesbeth en Thierry de stilte. Zij hebben één doel; zich bloot geven om het taboe te doorbreken en de ziekte bespreekbaar te maken. Het zijn vijf sterke Vlamingen die letterlijk en figuurlijk positief tegen de dingen aankijken. Ze houden van het leven en willen hiv daarin een plaats geven.

Vijf heel verschillende verhalen, homo en hetero

De verhalen van de vijf zijn heel verschillend. Thierry, die homo is, voelt zich fitter dan ooit. Hij traint om deel te nemen aan de Ten Miles van Antwerpen. Helen moest haar zoontje in Afrika achterlaten om te overleven. Ze wil gezond blijven om later de verloren tijd in te halen. Toen Frankie aids kreeg, raakte hij alles kwijt. Vijf jaar later is de Vlaamse gay klaar voor een nieuw begin. Kenny leerde Kristel kennen. Al snel zijn er plannen om aan kinderen te beginnen. En het is een mirakel dat Liesbeth nog leeft. Volgens de statistieken had ze al tien jaar dood moeten zijn.

Kobe Ilsen trekt een jaar lang met hen op en ontdekt gaandeweg hoe het is om in 2011 seropositief te zijn in Vlaanderen. De vijf spreken openhartig over de impact van het hiv-virus op hun dagelijkse leven. Maar Kobe praat ook met hun familie, hun vrienden en anderen die dicht bij hen staan. Hoe gaan zij om met hun serostatus?Hiv+ is een openhartige en confronterende reeks over de impact van hiv op alle facetten van het leven: gezondheid, familie, relaties, vrienden, werk … Maar Hiv+ brengt ook vijf uiteenlopende verhalen van vijf verschillende mensen. Verhalen over leven met hiv in Vlaanderen bij man en vrouw, homo en hetero, blank en zwart.


Hiv+ op internet

Hiv+ is er niet alleen op televisie, maar ook op het internet. Op www.een.be/hiv+ zijn fragmenten uit de reeks te zien, extra filmpjes en veel informatie. De deelnemers van Hiv+ stellen er zich voor en vertellen waarom ze deelnemen aan de reeks.

Daarnaast bevat de website een uitgebreid luik met informatie en links over alles wat met veilig vrijen en (leven met) hiv te maken heeft. Kijkers kunnen er ook reageren op de uitzendingen.

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Homobeweging blij met tv-reeks over hiv

Redaktie, in Media & entertainment op 08 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN MEDIA & ENTERTAINMENTIN NUMMER 242


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media