Back to Top
Maandag 17 Feb
86414 users - nu online: 1140 people
86414 users - nu online: 1140 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Leven in Leerland - Traditie


door Pieter Claeys in Columns & Opinie , 24 juni 2011

This article is also available in English


Ik zat met een vriend op een zonnig terras toen een man ons benaderde met een vraag. Aangezien de vreemdeling ons had aangesproken met “Sir” keek mijn vriend argwanend en fluisterde iets over een gouden regel dat “Sir” een titel is die je moet verdienen. Ik kon me er echter wel iets bij voorstellen. Uiteindelijk had mijn vriend het evenement georganiseerd en ik iets geschreven voor het programmaboekje. Verder blonk om de hals van de man een ketting met een slotje terwijl wij geheel gekleed waren in leren uniform. Net daarover wou de man meer weten, meerbepaald of ik mijn kleding gekocht had. Niet “waar” maar “of.”

Terwijl mijn vriend zich moest beheersen om hem niet prompt weg te sturen moest ik wel glimlachen om zo’n brutale vraag. Ik was de man al tegengekomen toen ik stroopwafels rondbracht en per toeval belandde in een hotelkamer waar een kleine ceremonie aan de gang was. De man zat naast een vrouw geknield op de grond. Voor hen stonden een man en een vrouw die een kleine toespraak hielden over hun relatie met de twee aan hun voeten. Daarna deelden ze cadeautjes uit. De man die me kwam vragen naar de geschiedenis van mijn kleding had er een vest aan overgehouden.

Geen wonder dus dat hij wilde weten wat ik, twintiger in full leather gear, gedaan had om aan dat leren uniform te komen. Daar, bekende ik, hing geen spannende erotische relatie aan vast, hoogstens aan het begin. Maar uiteindelijk had ik alles wel zelf gekocht. Waarop de man een gedreven betoog afstak over de onder sadomasochisten gekende traditie die “het verdienen van leren kleding” heet.


Kort door de bocht gaat die traditie van verdienen en doorgeven terug tot de Tweede Wereldoorlog. Mannen die in het leger gediend hadden wisselden als teken van vriendschap insignes van hun eenheid uit met mannen uit andere eenheden.

Leerclubs namen het gebruik later over bij het uitwisselen van emblemen. Zo’n embleem gaf je niet aan de eerste de beste, maar aan iemand die het verdiende. Je speldde dan een button ter hoogte van je kruis. Wilde hij ’m bemachtigen dan moest ie door de knieën en zelf op zoek. Het is leuk wanneer mensen bepaalde tradities rond kleding onderdeel maken van hun erotische spel en relatie.

Maar anno 2011 is het vooral de uitdaging om mensen de gelegenheid te geven en aan te sporen om hun kleding uit de kast te halen. In de Verenigde Staten wordt al langer gepleit voor “nieuwe tradities,” met name bedoeld om bars te ondersteunen en het dragen van gear te bevorderen. Met behulp van Facebook is het dan eens per maand fetisj flashmob bij de lokale leerbar.

Wat er gebeurde met de man die het aandurfde om me te vragen of ik mijn uniform wel verdiend had? Omdat hij niet wist waar die traditie vandaan kwam, heb ik hem maar teruggestuurd naar zijn meester om het na te vragen. Dat leek me wel zo gebruikelijk.

GERELATEERDMEER VAN PIETER CLAEYSMEEST GELEZEN VAN PIETER CLAEYSjul 2018       


jul 2017       


jul 2019       
Leven in Leerland - Traditie

Pieter Claeys, in Columns & Opinie op 02 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media