Back to Top
Woensdag 23 Aug
85954 users - nu online: 1489 people
85954 users - nu online: 1489 people login
VAN ONZE EDITORS
Printervriendelijke Pagina  
Aantal meldingen gonorroe en syfilis in Vlaanderen blijft toenemen

door Redaktie in Health & Body , 05 april 2011


Ondanks preventiecampagnes neemt de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) nog steeds toe in de Vlaamse homogemeenschap. Dat geldt in de eerste plaats voor gonorroe (druiper) en syfilis. Deze onrustwekkende trend wordt afgeleid uit cijfers van de Vlaamse minister van Welzijn, Jo Vandeurzen, en van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

In 2007 waren er gonorroe 495 meldingen, in 2008 en 2009 waren het er 630 en resp. 621. Voor de eerste elf maanden van 2010 is dit al toegenomen tot 598. Voor syfilis is er een stijging van 370 in 2007 naar 532 in 2009, maar voor afgelopen jaar zou het cijfer lager uitkomen. Er zijn ook grote regionale verschillen. Antwerpen, waar een grote homogemeenschap woont, springt er meer uit.

“Het gaat om aandoeningen die bij homomannen voorkomen - alleen gonorroe komt in mindere mate ook bij heteromannen voor”, zegt Sandra Van den Eynde van Sensoa.


“Maar daaruit concluderen dat er dus veel meer onveilig wordt gevrijd onder homo's, is wat kort door de bocht. Daar zijn wel aanwijzingen voor, maar dat moet verder onderzocht worden en het is hoe dan ook complexer dan dat. Homomannen zijn een kleinere groep die seksueel zeer actief is.

De laatste tien jaar is de seksuele activiteit binnen het homomilieu ook sterk toegenomen omdat het via internet makkelijker is geworden een partner te vinden. Als er binnen die groep een seksueel overdraagbare aandoening voorkomt, dan wordt dat ook makkelijker doorgegeven.”

“Binnen het homomilieu komt ook vaak hiv voor. Uit eerder onderzoek blijkt dat één op de twintig homomannen seropositief is. En wie hiv-besmet is, is ook vatbaarder voor andere seksueel overdraagbare aandoeningen.”

“Daarnaast zijn er allerlei projecten op locaties waar veel homo's komen om je te laten testen. En als men meer zoekt, dan vindt men ook meer. We stellen ook vast dat homomannen de grootste preventie-inspanning leveren, in die zin dat ze zich sneller en vaker laten testen na risicogedrag. Ook dat heeft als gevolg dat men sneller seksueel overdraagbare aandoeningen vaststelt.”

Meer info over soa en seksuele gezondheid vind je op www.mannenseks.be. 

Rubrieken:


Meer uit Health & Body
Meer uit nummer 235
Meer van Redaktie

Amistad Hotel & apartments


Unique and popular exclusively gay hotel

meer info |visit


Mister B Antwerp


Mister B's second Franchise store

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2017 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2017 Gay News ®, GIP/ St. G Media