Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 814 people
86447 users - nu online: 814 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Steeds meer landen voeren het 'homohuwelijk” in


door Redaktie in Algemeen , 30 maart 2010

This article is also available in English


Eerste homohuwelijk Latijns–Amerika gesloten

In de Argentijnse stad Ushuaia,zijn twee mannen met elkaar getrouwd. Het is het eerste huwelijk van een paar van gelijk geslacht in Latijns–Amerika. Alex Freyre (39) en zijn partner Jose Maria Bello (41) wilden op 1 december jl. al met elkaar trouwen in Buenos Aires, maar een rechter blokkeerde de ceremonie op het allerlaatste moment. Het Argentijnse Hooggerechtshof zal zich nog over de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht moeten buigen.


‘Mijn knieën bleven maar knikken’, zij Di Bello na de plechtigheid. ‘We zijn het eerste paar in Latijns-Amerika die getrouwd zijn!’.

Di Bello werkt voor het Argentijnse Rode Kruis en Freyre is directeur van de Aidsstichting in Buenos Aires. Beide zijn seropositief – en wilde daarom oorspronkelijk op WereldAidsDag trouwen – en maken dat duidelijk door het dragen van rode linten. De trouwplechtigheid werd mogelijk gemaakt door Fabiana Rios, de homovriendelijke gouverneur van de zuidelijke staat Vuurland. Zij verleende daarvoor buitengewone toestemming, nadat gemeentelijke autoriteiten van Ushuaia het paar eerst geweigerd had te trouwen.


‘Dit is een belangrijke stap vooruit als het gaat om mensenrechten en sociale insluiting’, zegt gouverneur Rios. ‘We zijn blij dat we dit mogelijk hebben kunnen maken in onze deelstaat’. Het huwelijk van Bello en Freyre werd bijgewoond door tal van locale en federale overheidsvertegenwoordigers, waaronder ook Claudio Morgado, een vertegenwoordiger van het anti-discriminatiebureau van de federale overheid. De Rooms–Katholieke Kerk in Argentinië voerde fel campagne tegen de huwelijksplannen van de twee mannen.

Ook Portugal heeft nu homohuwelijk

Het parlement van Portugal heeft per 5 januari ook ingestemd met de invoering van het homohuwelijk. De Socialistische Partij van premier José Sócrates en alle andere linkse partijen in de volksvertegenwoordiging stemden voor het wetsontwerp.

De rechtse oppositiepartijen PSD en CDS-PP stemden tegen. Dit heeft het Portugese nationale persbureau LUSA gemeld. Premier Sócrates sprak van een 'historisch moment' voor Portugal in de strijd tegen discriminatie en onrechtvaardigheid. Getrouwde homostellen krijgen nog niet het recht om kinderen te adopteren.

Nederland kent GEEN 'homohuwelijk'

Sinds april 2001 kunnen twee vrouwen of twee mannen in Nederland burgerlijk huwen. De wet die dit regelt, is op 1 april 2001 in werking getreden. Nederland kent daarmee uitdrukkelijk geen homohuwelijk, een huwelijksvorm die uitsluitend gericht is op twee personen van hetzelfde geslacht. In Nederland is er namelijk voor gekozen om het bestaande burgerlijk huwelijk (dat voorheen alleen open stond voor personen van verschillend geslacht) open te stellen voor personen van gelijk geslacht.

De bovengenoemde wet, de Wet Openstelling huwelijk van 21 december 2000, die ingegaan is op 1 april 2001, is dan ook 'slechts' een wijzigingswet die Boek 1 van het Nederlandse Burgerlijk Wetboek aanpast.

Het Nederlandse huwelijk van twee mannen of twee vrouwen heeft in beginsel dezelfde condities en rechtsgevolgen als het huwelijk van een vrouw en een man. De voorwaarden en regels voor het aangaan, sluiten en beëindigen zijn dezelfde. De verplichtingen en rechten van de echtgenoten ten opzichte van elkaar zijn dezelfde.
Er zijn echter twee belangrijke verschillen:

Een huwelijk van twee vrouwen of twee mannen schept geen afstammingsrelatie met de kinderen van de echtgenoten, een huwelijk van een vrouw en een man vaak wel. De erkenning in een land dat het huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen niet kent van zo'n huwelijk kan (en zal meestal) problemen geven. Een eerste probleem ontstaat daarbij al in Nederland: de 'Internationale Huwelijksverklaring' die de Burgerlijke Stand kan afgeven is een document dat is vormgegeven door een internationaal verdrag. Voorgedrukt zijn de regels waar de naam van de man en waar die van de vrouw moet worden ingevuld. Er is geen schijn van kans dat bijvoorbeeld Marokko, één van de verdragspartners, akkoord zal gaan met de aanpassing van dit document.

Een geregistreerd partnerschap tussen twee partners van hetzelfde geslacht, vormt minder problemen als het gaat om de erkenning van de relatie. Veel landen die een huwelijk tussen twee mannen of vrouwen niet erkennen, erkennen namelijk vaak wél een geregistreerd partnerschap tussen twee mensen van hetzelfde geslacht.


2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Steeds meer landen voeren het 'homohuwelijk” in

Redaktie, in Algemeen op 31 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media