Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 843 people
86447 users - nu online: 843 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel - Homofobieprijs


door De Ket in Columns & Opinie , 26 maart 2010

This article is also available in English


Lieve Noorderburen,

De koepel van Vlaamse holebi-federaties Çavaria heeft Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) genomineerd voor de jaarlijkse Homofobieprijs, een prijs voor wie openlijk en publiekelijk het afgelopen jaar het imago van homoseksuelen heeft geschaad of zich er negatief over heeft uitgelaten. Çavaria neemt het niet dat de minister in zijn recentste beleidsnota onvoldoende opkomt voor de rechten van de transseksuele gemeenschap.


Naast de minister sleepten ook de Belgische beroepsvoetballers een nominatie in de wacht omdat uit een enquête van Voetbalmagazine van vorig jaar bleek dat zeventig procent van de beroepsvoetballers weinig van homo’s moet hebben.

De nominatie van de minister door Çavaria is om verschillende redenen opmerkelijk. In vergelijking met andere winnaars van de Homofobieprijs, zoals de voorzitter van voetbalclub Anderlecht Michel Verschueren, heeft Vandeurzen zich nooit negatief uitgelaten over de homogemeenschap. De man is de integriteit zelve.

De Homofobieprijs uitreiken omdat iemand in de ogen van de koepel te weinig heeft gedaan voor een bepaalde groep andersgeaarden, is toch niet van dezelfde orde als de homoseksuele gemeenschap op een brutale en verbale manier een veeg uit de pan te geven?


De bekendmaking van de nominatie van Vandeurzen riep op diverse internetfora dan ook nogal wat negatieve reacties op, ook van de homoseksuele gemeenschap.

Op de website van de Vlaamse krant De Standaard schreef een zekere Andy Kerkhofs als reactie op de nominatie:

“Ik kan mij als homo alleen maar geschoffeerd voelen door dit soort totaal ongepaste acties van een organisatie die de pretentie heeft te beweren mij te vertegenwoordigen.”

Jonathan Huyghe schiet meteen raak: “Blijkbaar is het toch niet zo slecht gesteld als dat het meest homofobe was van het jaar.”
En deze reactie, van een homo, liegt er ook niet om: “Als homo zijnde zou ik ook graag een prijs uitreiken voor de meest incompetente homovereniging van Vlaanderen. Ik kan er wel enkele opnoemen die er niets van bakken en enkel intern ruziemaken en daarbij nog eens financieel stevig in het rood staan...”

Ook de vele reacties op andere sites hebben dezelfde teneur: slechts heel weinig homo’s staan achter de nominatie, laat staan dat ze zich “vertegenwoordigd” voelen door die enkele homoverenigingen.

Wie zit er achter die illustere homobewegingen? Het is heel moeilijk daar een antwoord op te vinden, maar veel is gegroeid uit de vele praatgroepen die her en daar in het land actief zijn. Een klein groepje vormt zich, de kriebels om een of andere vereniging uit de grond te stampen beginnen te kriebelen en zie, een nieuwe homobeweging is geboren. Veelal plaatselijk en heel kleinschalig.

Heel wat homobewegingen zijn gegroeid uit een groepje – excusez-moi le mot – gefrustreerde homo’s, die uit hun cocoon van een ruraal gebied waar homoseksualiteit nog niet in het woordenboek staat, zich plots geroepen voelen om “de wereld – of in casu Vlaanderen - eens te laten zien dat ze ook rechten hebben en van alles en nog wat kunnen eisen.”

Ik blijf het in deze column herhalen: de Vlaamse homobewegingen, laat staan Çavaria, vertegenwoordigen in geen enkel geval de mening van de Vlaamse homoseksuele gemeenschap. Legitimiteit om met acties en nominaties naar voren te komen kan enkel via een rechtmatige vertegenwoordiging en daar hoort ook – uiteraard – een stemrecht bij, recht van elke Vlaamse homo indien hij of zij dat wenst, om een stem uit te brengen over wie de homofobieprijs in de wacht moet slepen. En voor de stemronde, een constructief debat hierover.

Pas dan komen een nominatie en prijs geloofwaardig over. Niet wanneer enkele vertegenwoordigers van enkele lokale homoverenigingen, tussen pot en pint, uren moeten zoeken om toch maar iemand te vinden om te nomineren. Zielig is dat. Pathetisch is misschien een juister woord.


Dus vooraleer Çavaria volgend jaar opnieuw met een belachelijke en ridicule nominatie voor de dag komt, misschien dat ze zich eerst eens goed bezinnen over wie ze zijn en wie ze vertegenwoordigen. Mij vertegenwoordigen ze alvast niet.

Misschien dat Çavaria volgend jaar zichzelf kan nomineren voor de Homofobieprijs. Zou een verstandige zet zijn.

Je toegenegen,

De Ket
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel - Homofobieprijs

De Ket, in Columns & Opinie op 27 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media