Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 821 people
86447 users - nu online: 821 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Het Trieste Einde van de Zangeres Zonder Naam


door Redaktie in Media & entertainment , 18 maart 2010


De grote schare bewonderaars van Mary Servaes-Beij, geliefd als Zangeres zonder Naam, weten weinig tot niets over haar laatste levensfase. Het boek STERVEN ZONDER NAAM geeft een onthutsend en schrijnend beeld van wat oudere mensen kan overkomen wanneer ze door hun gezondheid of hun handicap in een afhankelijke situatie geraken. Auteur Ben Holthuis stuitte op zeer kwalijke en verontrustende dingen van met name twee mensen die Mary’s laatste levensjaren volledig naar hun hand zetten.

De boekhouder die zich tot haar bewindvoerder liet benoemen, waardoor hij alle zeggenschap kreeg over haar vermogen en haar andere bezittingen, en de dienstbode die zich door de rechter liet aanstellen als mentor, zonder hierover de familie en vrienden in te lichten. Onthutsende, trieste, tragische en bijna ongelofelijke feiten en gebeurtenissen passeren de revue.

Ook zal de lezer ontdekken hoe het komt dat Mary Servaes niet alleen een zangeres van het levenslied was, maar ook een keiharde zakenvrouw die wist wat ze waard was en met het mes op tafel onderhandelde. In 1977 baarde zij in Nederland opzien door haar zelfgeschreven protestlied tegen de Amerikaanse anti-homorechtenactiviste Anita Bryant.In het lied Luister Anita nam zij duidelijk stelling met de woorden: 'Maar beste vent hou gerust van je vriend/En strijd voor je rechten/Desnoods ervoor vechten/Waar ze jou van beschuldigt heb jij niet verdiend'.

De Zangeres zonder Naam werd met het zingen van ‘Luister Anita’ in één klap onze nationale homokoningin.

Zij zong het op de legendarische ‘Miami Nightmare’ die in Amsterdam plaatsvond, om geld in te zamelen voor een advertentie in Time Magazine tegen de Amerikaanse homohaatster Anita Bryant. Het werd een mijlpaal voor de Nederlandse homowereld.


VERGETEN LIEDJES

15 NOOIT EERDER UITGEBRACHTE LIEDJES VAN DE ZANGERES ZONDER NAAM,
DE KONINGIN VAN HET LEVENSLIED

Gelijk met het boek STERVEN ZONDER NAAM verschijnt de CD VERGETEN LIEDJES, met 15 nooit eerder uitgebrachte liedjes van de Zangeres zonder Naam. Onvergetelijke smartlappen en geweldige levensliedjes die na bijna 35 jaar in de archieven van platenmaatschappij Telstar zijn teruggevonden.

Liedjes die destijds, vanwege een breuk tussen Johnny Hoes, de nu 92-jarige producent en componist van veel van haar liedjes, en de Zangeres zonder Naam nooit zijn uitgebracht. Samen met zijn zoon Adri-Jan is het hem gelukt deze onsterfelijke, vergeten liedjes op een prachtige CD te verzamelen.

Met liedjes als ‘k zal geen traan om je laten, De schoentjes, De noodklokken, Ik wil alles vergeten, Je hebt mij verstoten, De laatste vaderkus en Voorbij bevestigt de CD eens te meer dat de Zangeres zonder Naam niet alleen de ongekroonde koningin van het levenslied was, maar vooral dat ze dat tot in lengte der dagen zal blijven.

De CD VERGETEN LIEDJES is een uitgave van T2 Entertainment / Telstar.


Toen Mary Servaes in 1998 op 79-jarige leeftijd overleed kwam er een einde aan een meer dan opmerkelijk leven. Als Rietje Beij groeide ze op in een troosteloos arbeidersgezin in Leiden.

Door een valpartij waaraan ze een heupaandoening overhield, lag ze vaak in het ziekenhuis. Met haar bijzondere stem en artistieke uitstraling maakte ze al snel naam in café’s in Maastricht.

Pas op haar 37e werd ze ontdekt door producent en muziekuitgever Johnny Hoes, waarna de successen zich in rap tempo opvolgden. In 1987 legde ze tijdens een groot afscheidsgala in de Schouwburg van Tilburg de microfoon voor altijd neer.

Bij haar overlijden waren er zeventien miljoen platen en cd’s over de toonbank gegaan en had ze meer dan een miljoen brieven en kaarten van haar bewonderaars ontvangen. Toch bleek er nauwelijks geld te zijn om haar laatste wensen te vervullen.

ISBN: 9789085109013 - Omvang: 304 pagina’s - Formaat: 17 x 23,5 cm – Binnenwerk: gelijmd, 90 grams romandruk + full color fotokatern
Vaste boekenprijs: € 16,95

2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Het Trieste Einde van de Zangeres Zonder Naam-


Reactie van Peter H. dd. 10 juli 2010
Ik vind het schandalig, hoe die zgn boekhouder en die dienstbode haar behandelt hebben, dat er haast geen geld over was voor haar begrafenis, is logisch die gasten hebben daar lekker van lopen genieten. Ze had natuurlijk er ook voor kunnen zorgen een goede begrafenis verzekering af te sluiten, maar ja, daar heeft onze goede Mary Servaes natuurlijk nooit aangedacht. De familie en goed vrienden zouden die boekhouder en dienstbode voor de rechter moeten slepen en al het geld wat ze verbrast hebben, terug vorderen, zodat Mary tenminste een fatsoenlijk graf kan hebben en de familie daar ook nog wat van kan genieten. Ik heb het boek helaas nog niet gelezen, maar zou het graag willen lezen, ik denk dat er menig traantje weggepinkt zal worden, door de lezers.


GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIEjul 2017        lengte: 4 min.
Het Trieste Einde van de Zangeres Zonder Naam

Redaktie, in Media & entertainment op 19 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN MEDIA & ENTERTAINMENTIN NUMMER 222


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media