Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 827 people
86447 users - nu online: 827 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Een laatste blik op 2009


door Christos Andreas in Algemeen , 16 maart 2010
lengte: 4 minuten


Gay News’ columnist Chris Andreas geeft een openhartig overzicht van de hoogte- en dieptepunten in 2009.

Het jaar 2009 kende de langverachte herleving van de Reguliersdwarsstraat als Amsterdam’s belangrijkste homo-uitgaanscentrum, met de heropening van Café April en de Havana na vele jaren van renovaties en onzekerheid. En tijdens de laatste week van het jaar opende Reality Girls, een nieuwe bar voor gekleurde zusters, verderop in de straat de deuren.


Café April onderging een totale transformatie door de bekende binnenhuisarchitect Eric Kuster, die hij omschrijft als geïnspireerd door “tribal tattoo.” Ik moet zeggen dat ik plezierig verrast was en het een aanzienlijke verbetering vind ten opzichte van de “Tuincentrum Osdorp”-emotie die de bar bij me opriep. Maar niet iedereen is zo vriendelijk. Time Out Amsterdam, bijvoorbeeld, oordeelde tamelijk wreed: “Als dit April is, dan moet het April 1992 zijn.” Au!Maar wat je ook van April mag denken, het is lichtjaren vooruit op de Havana, die alleen als een complete ramp beschreven kan worden. Wat ooit een ruime en frisse bar was, is een benauwd en bizar restaurant/club/bar geworden, dat zich richt op een homo/hetero/wie-we-in-godsnaam-maar-kunnen-krijgen publiek. De “ontwerper” moet enige mojito’s te veel hebben gedronken toen hij de “authentiek Cubaanse en modern-Westerse elementen” combineerde in een afzichtelijke botsing van stijlen en smaak. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voor hij weer zal sluiten.


Terwijl we ter perse gaan circuleren er overvloedig geruchten dat Exit ook op het punt van sluiten staat, iets dat niemand zal verbazen die er de afgelopen tijd is geweest en de lege dansvloeren heeft gezien. Aan de andere kant is de Thermos Nachtsauna, die vorig jaar werd gesloten, enige maanden geleden gekraakt en Sociëteit De Sauna geworden, een nieuwe uitgaansclub, maar helaas niet erg homo.

Op het party-front vierde RoXY dat het tien jaar geleden was dat ze de club tot de grond toe afbrandden met een reeks feesten in de Odeon die uiteindelijk culmineerde in een weekendlang spektakel in Paradiso. Het DOK kondigde zijn herleving aan als één van de eerste en werkelijk innovatieve clubs in Europa, maar was niet in staat iemand’s verbeelding opnieuw te doen ontvlammen en sloot weer na net twee maanden. De Turks/Arabische Gay Dance Party was, ondanks de onhandige naam, echter een succes en lijkt van plan op onregelmatige basis te worden voortgezet.

De grote teleurstelling van het jaar was het Lovedance Festival, dat zichzelf probeerde te verkopen als het grootste dansevenement in de buitenlucht ter wereld, maar dat slechts zes weken voor de geplande datum werd afgelast wegens tegenvallende kaartverkoop. Sommigen zeggen dat er meer achter deze geschiedenis zit dan op het eerste gezicht lijkt, en impliceren een bepaalde notoire voormalige party-organisator en beruchte kwibus die zijn uiterste best deed het festival te saboteren...

De Lesbo Encyclopedie werd dit jaar gepubliceerd, als een tegenhanger van de door mannen gedomineerde Homo-Encyclopedie van Nederland die enkele jaren geleden verscheen. Geweldig voor de homojongens om zich te realiseren dat de Nederlandse lesbische cultuur net zo rijk en diep is als die van henzelf. En Gert Hekma publiceerde zijn briljante ABC van perversies, in mijn ogen verplichte lectuur voor iedere homo. Het boek geeft een uitstekend overzicht van elk fetisj dat de mensheid kent en werpt terecht licht op het feit dat perversies in feite een erg normaal menselijk trekje zijn.De zevenentwintig-jarige Pieter Claeys maakte ons trots toen hij de titel Mr Leather Europe voor Nederland in de wacht sleepte en hij gaat door met zijn werk als een drijvende kracht achter de leer-scene. En Dolly Bellefleur vierde twintig jaar in de showbusiness met een maandlange tentoonstelling in de OBA en talrijke optredens door de stad. De Nederlandse jazz-legende Pia Beck overleed afgelopen november, een vrouw die sinds die jaren vijftig openlijk lesbisch is geweest. En natuurlijk ging op 1 december 2009 een andere muzikale legende, Ramses Shaffy, van ons heen.

De beste mystificatie van het jaar kwam van de Trut, met de beroemde aankondiging dat het na twintig jaar als alternatieve club de deuren zou sluiten en zou veranderen in de Cellar, een nieuwe kinky club. De hardwerkende vrijwilligers waren klaarblijkelijk ziek van alle klachten door ondankbare klanten en de lol was voor hen verdwenen.

Nu, voor iedereen die ooit de Trut heeft bezocht, was dit een erg overtuigende verklaring. De knorrige en soms zonder meer lompe vrijwilligers waren inderdaad een handelsmerk van de club geworden en je kon je gemakkelijk voorstellen dat ze alles zouden neersmijten omdat ze niet meer konden aanklooien.

Maar goed, nu blijkt dat de Cellar gewoon hun nieuwe rook-lounge is en het allemaal één grote grap was - het humeurige Trut-personeel zal zonder twijfel met tegenzin de volgende twintig jaar nog doorgaan.Pink Christmas vierde afgelopen december z’n tweede editie, met een bredere programmering in de hoop meer interesse en opwinding los te maken. Vorig jaar zag het gay heilige-geboortegebeuren kans de aandacht van de gehele wereldpers te trekken maar dit jaar waren ze niet in staat dat klaar te spelen. De Pink Christmas-markt in het bijzonder was een grote teleurstelling die amper enig publiek trok.


Om eerlijk te zijn, het weer was dat weekend choquerend, maar ProGay, de organisator, hielp ook niet werkelijk. Ze hadden de kraamhouders beloofd dat “dit jaar zal worden geëxperimenteerd met de modernste technieken om winkelend publiek vanuit de Kalverstraat via de Reguliersdwarsstraat te geleiden.”

Nu, ik zag een tamelijk grote roze poster hangen op de hoek van de Reguliersdwarsstraat en de Leidsestraat en ik vermoed dat je kleurendruk een moderne techniek kunt noemen, maar dat leek het ook te zijn. Gezien de uitdrukking op de gezichten van de bevroren standhouders zou dit wel eens voor een tijdje de laatste Pink Christmas-markt geweest kunnen zijn.

En tenslotte, na meer dan twintig jaar, is het Aidsfonds erin gesprongen en begonnen met een gratis-condoom-project in de donkere kamers en seksgelegenheden van Amsterdam. Beter laat dan nooit, zeg ik maar.2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Een laatste blik op 2009-


Reactie van utroman dd. 16 maart 2010
Verdraaid, het mankeert toch niet aan ideeën en initiatieven in homo-Amsterdam als ik het zo lees, maar de scherpe toon van het artikel, dat ik geneigd ben te geloven (deels uit eigen ervaring) toont toch onomwonden dat het heel beroerd gesteld is met de glorie van weleer .... Er is gewoon te weinig publieke potentie in klein-werelds-Ams om zulke dingen echt te dragen vrees ik toch ... en dat is iets waar we ons, ziende de successen van Parijs-Berlijn-Keulen-Barcelona-Madrid-London, gewoon bij moeten neerleggen. Wie durft er trouwens in (homo-)ondernemersland de handschoen op te pakken van het starten van eindelijk een echt (Amsterdam) waardige homosauna!


GERELATEERDMEER VAN CHRISTOS ANDREASMEEST GELEZEN VAN CHRISTOS ANDREAS

Een laatste blik op 2009

Christos Andreas, in Algemeen op 17 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media