Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 841 people
86447 users - nu online: 841 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
De hergeboorte van de fotostrip


door Martin Maassen in Films & boeken , 12 maart 2010

This article is also available in English


Het genre van de fotostrip heeft het in Nederland eigenlijk nooit zo gemaakt. Misschien komt dat omdat dit genre als te langzaam, te uitleggerig wordt beschouwd. We zijn gewend aan de snelle beelden via YouTube en andere digitale snelwegen. Vergeleken met deze communicatiekanalen oogt een fotostrip oubollig, teveel als een zandweggetje met kuilen. Het doet denken aan langzame stripteases van dames in de Panorama eind jaren ’70. Sowieso aan damesbladen en aan stuivers...

Een strip-strip zoals de Olie B. Bommels dat gaat nog, maar een pagina met foto’s en tekstbalonnetjes... Toch profileren Ype Driessen en Willem Stam zich als fotostripmaker, respectievelijk collagekunstenaar en maken ze wekelijks voor NRC Next een “klikstrip” over de actualiteit. Daarnaast publiceren Ype & Willem vier keer per week autobiografische strips op fotostrips.nl. En nu is er ook het eerste boekwerkje onder de veelzeggende titel Ype + Willem - Heel herkenbaar.


De lezer wordt onder andere meegenomen naar het museum, de (schoon)ouders, een vakantiebungalow en hun slaapkamer...

Ype draagt een Knuppiemuts, Willem zet er vraagtekens bij en gaat vervolgens, na het lezen van een artikel over de Knuppiemania (let op de subtiele achtergrond met Winfried Baijens), zelf met een knuppiehoofddeksel de straat op. Daar wordt hij uitgelachen omdat de muts inmiddels “uit” is (oranje bivakmutsen zijn in...).

Ype praat al wandelend tegen Willem die afgeleid is door de verschijning van een mooie jongen. Ype: “Schaamteloos! Jullie lijken wel twee...” Willem: “Wat?” Ype: “Ach, laat ook maar...” Onderin in beeld duiken twee aan elkaar snuffelde hondjes op...

Y & W liggen in een tent tijdens een literair festival. Buiten de tent klinkt een “Al wat beweegt, zal in beweging blijven!” W: “Goh, regent het nog steeds?” Y: “Was het maar waar! Simon Vinkenoog staat tegen onze tent te pissen.”

Subtiele teksten - meestal geen woord teveel – en sprekende foto’s toveren de lezer voortdurend een (glim)lach op het gezicht. En na een amusant half uurtje heb je de neiging om sommige anekdotes opnieuw te lezen en te bekijken.
Een leuk Valentijnscadeau voor oude en jonge ho’s en andere progressievelingen en natuurlijk ook voor (schoon)ouders...Ype Driessen, Ype + Willem – Heel herkenbaar.
Soest: Uitgeverij Catullus, 2009, 92 blz., ISBN 9789078753308

2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

De hergeboorte van de fotostrip

Martin Maassen, in Films & boeken op 13 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media