Back to Top
Maandag 30 maart
86425 users - nu online: 893 people
86425 users - nu online: 893 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 6 min. Printervriendelijke Pagina  
Mr Leather Europe - Geschiedenis Schrijven


door Pieter Claeys in Uitgaan & Reports , 03 januari 2010

This article is also available in English
lengte: 6 minuten


Rome baadt in de zon als ik op woensdag 30 september bezweet aankom op het centraal station en Mr Leather Norway tegen het lijf loop. We blijken in hetzelfde hotel te slapen, de vraag is alleen hoe we dat gaan vinden. Hij heeft een kaartje meegenomen, maar ons hotel kunnen we er niet op vinden dus ik haal mijn telefoon met Google Maps applicatie boven en na een half uurtje wandelen staan we dan ook voor ons hotel.

De rest van de dag loop ik door de stad. Het is de eerste keer dat ik in Rome ben en ik geniet van de zon, de prachtige historische gebouwen en een heerlijk Italiaans ijsje. De Mr Leather verkiezing probeer ik zoveel mogelijk uit mijn gedachten te verbannen; de videobeelden staan op dvd, de speech is geschreven en geoefend.

’s Avonds besluiten Mr Leather Norway en ik samen te eten. Hij blijkt heel actief in de Zweedse en Noorse gayscene en vertelt uitgebreid over zijn werk rond hiv-preventie en andere “gay health issues.” Na het diner besluiten we samen het nachtelijke Rome te verkennen. Hij neemt me mee naar het Romeinse equivalent van de Reguliersdwarsstraat waar een dronken Chinese me probeert te koppelen aan haar vriendje, tevergeefs.


Op donderdag oefen ik mijn speech op mijn bed, tot grote ergernis van de kamermeisjes die absoluut mijn kamer willen schoonmaken. Er zit niets anders op dan de stad in te gaan. ’s Avonds begint het echter te kriebelen, zouden er ergens geile mannen te vinden zijn?

Ik besluit naar een cruise-bar te gaan die Hangar heet maar het duurt even voor ik die vind. De bar zit namelijk achter gesloten deuren, enkel het minuscule naamplaatje verraadt wat er achter de deuren verborgen zit. Van de portier krijg ik een lidkaart, die blijk je in heel Italië nodig te hebben voor dit soort bars. Het wordt helaas een saaie avond met weinig mannen en een lauwe stripact. Ik besluit na een paar uur mijn bed op te zoeken, morgen begint immers het grote circus.

Vrijdag oefen ik mijn speech onder de douche, verhuis ik van hotel en trek ik naar Vaticaanstad. Het is daar, turend naar de prachtige muurschilderingen van de Sixtijnse kapel, dat ik besef dat mijn reis naar Rome geslaagd zal zijn, ongeacht de uitkomst van de verkiezing. Aan het einde van de dag zijn er nog meer leden van de Motorclub aangekomen, met hen ga ik na het diner naar een bar die Frequency heet. Het is een soort kruising van onze Cuckoo’s Nest en Web.

De barman van dienst zou dan weer niet misstaan in de Argos. Massimo, voorzitter van Leather Club Roma, roept de kandidaten op het kleine podium achterin voor een voorstelrondje. Waar Mr Leather Norway gebleven is weet niemand. Het gebeuren is heel informeel en duurt hoogstens tien minuten. Om twee uur houd ik het voor gezien, ik ben moe van het vele wandelen en de volgende avond is het immers al tijd voor de verkiezing.

De geplande repetities op zaterdagnamiddag lopen vertraging op vanwege de staking van het openbaar vervoer en de demonstratie voor persvrijheid in de stad. In de bus op weg naar het Risto Theater lach ik nog, dat is bij de eerste repetitie wel even anders. Frank uit Duitsland en Henrik uit Denemarken hebben een act die staat als een huis. Walter uit Noorwegen gaat helemaal op in zijn dance-act (met dildo) en ook de Italiaanse Roberto lijkt zich als een vis in het water te voelen.

En Pieter uit Amsterdam? Die is zo zenuwachtig dat hij compleet de mist in gaat met zijn tekst. Bij de eerste poging dan, de tweede gaat al een heel stuk beter maar het moment van de waarheid moet nog komen.

Die avond, als iedereen heeft genoten van een lekkere maaltijd, gaat het circus van start. Eerst worden we beoordeeld op uiterlijk, een onderdeel dat ik nogal twijfelachtig vind. Daarna volgen de interviews. De talenkennis van de kandidaten blijkt niet altijd van hetzelfde niveau en ook de antwoorden op de vraag “wat zou je doen als Mister Leather Europe” zijn weinig inspirerend. Reizen door Europa, feesten en veel seks hebben, mensen ontmoeten...ja, wie wil dat niet?Na de interviews is het tijd voor de acts. Duitsland mag als eerste aantreden en brengt een indrukwekkende act met een combinatie van Rammstein en kaarsvet. Tweede in de rij is Noorwegen die de hele zaal aan het meeklappen krijgt. En dan is het mijn beurt, de YouTube-montage start en ik wandel door de zaal op de tonen van Debussy terwijl ik mijn speech geef. Alsof de duivel ermee speelt valt de muziek op het juiste moment weg, waardoor mijn laatste paragraaf extra sterk uit de verf komt. Maar zal het sterk genoeg zijn om de titel binnen te halen? Na de act van Italië en de knallende performance van Denemarken (denk sigaren en zwartleren uniformen) mogen we nog even op het podium voor we alweer worden afgevoerd naar de coulissen, de jury in overleg gaat en het publiek mag stemmen door een toegangskaartje in laars 1, 2, 3, 4 of 5 te stoppen.

Iedereen is zenuwachtig backstage. Duitsland en Italië worden heel stil, terwijl Noorwegen honderduit praat en Denemarken buiten zijn sigaar gaat oproken. Zelf drink ik eindeloos veel bekertjes water en houd ik mezelf voor dat ik alles gegeven heb. Maar als we teruggeroepen worden op het podium steekt twijfel de kop op.


Denemarken krijgt de derde plaats, Italië de tweede. Het enige wat ik dan nog kan bedenken is dat als het publiek erotiek wil, ik me erbij neerleg en het sowieso een leuk weekend was. De bekendmaking van de winnaar komt dan ook als een grote verrassing, ik ben even compleet mijn kluts kwijt en speur door de verblindende spotlichten naar mijn vrienden. Als ik hun stralende gezichten zie, dringt het tot me door: we hebben gewonnen!

Wat volgt is een nacht waarin felicitaties en uitnodigingen elkaar afwisselen. Vooral de Scandinavische landen lijken erg uit te kijken naar een bezoek van Mr Leather Europe 2009, maar ook Duitsland laat weten me te verwachten voor de paasbrunch. En België natuurlijk, want die hadden dit jaar geen kandidaat maar wel een oud-landgenoot op het podium.

Na een uitgebreide fotosessie rennen we naar de bus voor het eindfeest. Daar is het druk en gezellig en volgen nog meer felicitaties en uitnodigingen. Om drie uur wint vermoeidheid het van plezier en besluit ik samen met de voorzitter het hotel op te zoeken.

De laatste dag is er een afscheidsbrunch. Terwijl de lokale parochianen naar de kerkdienst gaan, komen op het plein ervoor Europese leermannen samen. Er worden e-mailadressen en telefoonnummers uitgewisseld, het bier gaat rond en er worden veel foto’s gemaakt. Ik krijg de vraag waarom ik mijn sash niet aanheb. Mijn antwoord dat ik geen sash-queen ben en ondanks de titel gewoon Pieter uit Amsterdam blijf, valt in dovemansoren, maar het lijkt geen groot probleem als de voltallige Leather Club Roma (Massimo, Francesco, Roberto, Paolo, Fabio – iedereen lijkt een naam te hebben die eindigt op ‘-o’) me onder handen neemt bij de zoveelste fotoshoot.

Het is pas later die dag, wanneer ik even alleen ben op mijn hotelkamer, dat het tot me doordringt: Amsterdam heeft de titel Mr Leather Europe binnengehaald. We deden voor het eerst mee na enkele jaren stilte en behaalden een titel die we nog nooit eerder gewonnen hadden, wij hebben geschiedenis geschreven!

Heel veel dank aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt!

www.mrle2009.com

GERELATEERDMEER VAN PIETER CLAEYSMEEST GELEZEN VAN PIETER CLAEYS

Mr Leather Europe - Geschiedenis Schrijven

Pieter Claeys, in Uitgaan & Reports op 05 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media