Back to Top
Maandag 17 Feb
86414 users - nu online: 1136 people
86414 users - nu online: 1136 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Mogelijk toch keurmerk voor schonere darkrooms


door Redaktie in Algemeen , 12 december 2009

This article is also available in English


Veel darkrooms in Amsterdam zijn vies. De hygiëne laat vaak te wensen over. Dat blijkt uit onderzoek van de GGD Amsterdam. Inspecteurs van de organisatie brachten een bezoekje aan negen van deze ruimten waar homo's sex met elkaar kunnen hebben. De bouw en inrichting van de darkrooms bevorderen de hygiëne vaak niet erg. In zes gevallen was de constructie van de ruimte zodanig dat goed schoonmaken moeilijk is. Op zeven plekken was er geen goede ventilatie.

De kamertjes kunnen heel wat beter worden schoongemaakt.

Zes van de onderzochte darkrooms waren zichtbaar vies. In zeven gevallen ontbrak een schoonmaakschema. Op evenzoveel plekken werd er niet goed schoongemaakt en gedesinfecteerd. Verder constateerde de GGD dat er in vijf van de negen darkrooms geen gelegenheid was om de handen te wassen. Op sommige punten deden de ontmoetingsplaatsen het wel goed. Zo stond er in de meeste wel een afvalemmer.

De gemeente gaf opdracht tot het onderzoek. Zij wilde namelijk weten of door extra toezicht op de hygiëne in darkrooms het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen zou dalen. De GGD concludeert echter dat het in de kamertjes wel vaak een smeerboel is, maar dat dat niet leidt tot meer geslachtziektes. Die hangen veel meer samen met "de door de bezoekers gebezigde sekstechnieken". In Amsterdam zijn voor zover bekend achttien darkrooms. Die zitten in clubs, bars, sauna's of seksbioscopen.


Mogelijk toch keurmerk voor schonere darkrooms

Schone darkrooms in de stad krijgen mogelijk toch een gemeentelijk keurmerk. Wethouder Marijke Vos gaat, onder druk van de gemeenteraad, kijken of dat mogelijk is. Uit het verschenen GGD-rapport bleek dat het slecht gesteld is met de hygiëne in de darkrooms. Vos is tegen een vergunningenstelsel, omdat er volgens haar geen risico is op verspreiding van geslachtsziekten. Zij meende pasgeleden dat het aan de bezoekers zelf is om te beoordelen of een darkroom schoon is.

Een meerderheid van de raad wil dat de gemeente de bezoekers en darkroom-eigenaren niet helemaal aan hun lot kan overlaten. Marijke Vos gaat binnenkort overleggen met de darkroom-eigenaren, waarna ze met een voorstel richting de gemeenteraad zal komen. Aanvankelijk zou de gemeente samen met de Schorerstichting een overeenkomst sluiten met de exploitanten van de darkrooms, maar de gemeente zag hier later van af.

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Mogelijk toch keurmerk voor schonere darkrooms

Redaktie, in Algemeen op 12 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media