Back to Top
Donderdag 04 juni
86442 users - nu online: 861 people
86442 users - nu online: 861 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel - Aangeboren of niet?


door De Ket in Columns & Opinie , 28 juli 2009

This article is also available in English


Lieve Noorderburen,

Ik weet niet of het bij jullie ook zo is, maar de (maatschappelijke) discussie of homoseksualiteit nu wel of niet is aangeboren, is weer volop losgebarsten. De laatste maanden hebben zowat alle media in binnen- en buitenland hieraan aandacht besteed, waarbij allerlei (pseudo-)experts met alle mogelijke studiemateriaal hun visie over homoseksualiteit uit de doeken doen.


De twee scholen staan nog steeds lijnrecht tegenover elkaar. Zij die beweren dat homoseksualiteit is aangeboren, in de genen zit. Anderen die van mening zijn dat homo’s en lesbiennes tijdens hun opgroeifases door hun ouders al dan niet in de “verkeerde” richting zijn gestuurd.

Aan theorieën geen gebrek. Vorige maand (mei) heeft het Vlaamse wetenschappelijke maandblad EOS een heel dossier gewijd aan alle mogelijke theorieën. Een ronduit volledig dossier, klaar en helder, ook in historisch perspectief. Ook het voorwoord van de hoofdredacteur is er volledig aan opgedragen. En in dat voorwoord bekijkt de hoofdredacteur de hele discussie van op een nuchtere en gezonde afstand.


Zo stelt hij - met vele anderen - vast dat bijna alle wetenschappelijke studies die zogezegd de genetische component van homoseksualiteit bewijzen, werden uitgevoerd in een bevolkingsgroep die a priori al als homo door het leven ging. Bij geen enkele van die studies vertrokken de onderzoekers vanuit een heterogene bevolkingsgroep. Die aanpak is nochtans - wetenschappelijk en statistisch gezien - de enige juiste om alle studieresultaten correct te valideren.

En het zijn die studies en de voor de homogemeenschap interessante conclusies, die de activisten stof geven om op te komen voor een nobel doel, onze rechten: “Het is niet onze fout dat we homo of lesbienne zijn. Het zit gewoon in onze genen ingebakken.” De vraag is maar hoelang het echt zal duren vooraleer een sluitend bewijs uit de bus gaat komen. Want als dit bewijs in onze genomen niet zal gevonden worden, zal dit zich niet tegen ons keren?

Het gevaar is niet denkbeeldig. Het is leuk te lezen dat onderzoekers proberen te bewijzen dat we sommige keuzes niet zelf in de hand hebben, maar aan de andere kant van het spectrum zitten andere wetenschappers ook niet echt stil. Zij die proberen te bewijzen dat er genetisch hoegenaamd niks aan de hand is. Dat homo’s en lesbiennes echt abnormaal zijn.


In Frankrijk intussen verkopen de boekjes van bepaalde kinderpsychiaters als zoete broodjes. In die - mijn excuses voor het woordgebruik - stationsromannetjes proberen de psychiaters in kwestie jonge ouders uit te leggen hoe ze kunnen voorkomen dat hun kinderen in hun latere leven de homoseksuele toer opgaan. Wie denkt dat niemand die prietpraat koopt, slaat de bal nogal serieus mis. De laatste jaren is de verkoop van die boeken in Frankrijk niet bij te houden, zo’n succes zijn ze. En dat is - in mijn ogen - een intrieste trend.

Is het dus de fout van de ouders of de genen? Het ziet er naar uit dat dit de komende tijd niet de discussie meer zal zijn. Het “abnormaal” zijn en de fout bij de ouders leggen wint aan belang (altijd handig om ouders te culpabiliseren) en niemand staat ook echt stil of er hiervoor nu wel of niet een wetenschappelijk bewijs is. De genetische theorie blijft maar aanmodderen en van op een afstand krijgt een redelijk denkend mens het gevoel dat sommige - meestal homoseksuele - wetenschappers alle registers en alle mogelijke denkpaden proberen te verzinnen om toch maar tot dat ene bewijs te komen.

Moeten we per se bewijzen dat we anders zijn? Vanwaar komt deze gedachte? De persoonlijkheid van mijn zus is ook verschillend van het karakter van mijn moeder, maar moet ik een bewijs hiervoor in handen hebben? Neen toch? Ik stel gewoon vast dat mijn zus en moeder twee totaal verschillende personen zijn, elk met hun waarden, fouten en kwaliteiten. Mijn moeder noch mijn zus voelen de behoefte zich te verantwoorden voor het feit dat ze weliswaar wél twee vrouwen zijn, maar toch hun eigen persoonlijkheid en karaktertrekjes hebben. Moet de discussie in de toekomst daar niet over gaan?

Je toegenegen,

De Ket
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel - Aangeboren of niet?

De Ket, in Columns & Opinie op 28 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media