Back to Top
Zondag 29 maart
86425 users - nu online: 994 people
86425 users - nu online: 994 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Recordbedrag voor eerste druk van vroege Amerikaanse homoroman


door Hans Hafkamp in Films & boeken , 24 juli 2009

This article is also available in English


Abebooks.com, een bestelsite voor antiquarische boeken, stuurt gebruikers maandelijks een overzicht van de tien duurste boeken die in die maand via de site zijn verkocht. Tot nu toe figureerden daarop zelden of nooit “homoboeken.” Maar afgelopen maand was het zover. Het duurste boek dat - voor 12.000 dollar - in april 2009 werd verkocht was een zeldzame eerste druk van Xavier Mayne’s roman Imre: A Memorandum, in 1906 op kosten van de auteur gedrukt in een oplage van 500 exemplaren door de English Book Press te Napels.

Burton Weiss, een ervaren, gespecialiseerde antiquaar te Berkeley, Californië, meent echter dat een (groot) deel van de oplage in 1908 werd verwoest bij een aardbeving nabij Messina, in de buurt van het huis van de schrijver in Italië. Dit lijkt gestaafd te worden door het feit dat Weiss in de loop van vijfentwintig jaar slechts drie keer een exemplaar van Imre is tegengekomen tegen vijf exemplaren van diens omvangrijke studie The Intersexes: A Study of Similisexualism as a Problem in Social Life, die omstreeks 1909 verscheen in een oplage van slechts 125 exemplaren.Achter het pseudoniem Xavier Mayne verschool zich Edward Irenaeus Prime-Stevenson (1858-1942), een tot jurist opgeleide Amerikaanse auteur die zich omstreeks 1900 in Europa vestigde.

Imre verhaalt van de ontluikende liefde tussen Oswald, het tot Engelsman getransformeerde alter ego van de auteur, en de Hongaarse luitenant Imre, of, zoals Marc-André Raffalovich, decadent dichter en katholiek apologeet van de kuise mannenliefde, de plot samenvatte in de openingsalinea van zijn in het najaar van 1907 in de Archives d’anthropologie criminelle gepubliceerde bespreking, “de liefdes-vriendschap van twee superieure uraniërs, beiden mannen, één viriel, de ander ultra-viriel misschien - geboren geïnverteerden; beiden hebben bitter geleden, behoren tot de morele en intellectuele aristocratie, de één een dertigjarige Engelsman, de ander een Hongaarse officier van vijfentwintig.

Ze ontmoeten elkaar, sluiten vriendschap, worden verliefd, ontdekken het niet van elkaar (geïnverteerden die elkaar niet herkennen, zoals valselijk wordt verondersteld) demaskeren zichzelf successievelijk (wat de opeenvolging van actie en emotie levert), en geven zich ieder voor het leven aan de ander, met lichaam en ziel, loyaal, teder, gepassioneerd.”

Imre is misschien niet de allereerste Amerikaanse “homoroman,” het is wel de eerste complete en positieve schildering van een mannenrelatie, die bovendien niet eindigt met een scheiding - mogelijk zelfs als gevolg van de zelfmoord van een of beide protagonisten -, maar met twee mannen die, figuurlijk, vol liefde de zonsopgang tegemoet rijden.

Mayne was bovendien revolutionair in zijn portrettering van twee “echte” mannen; in zijn opvatting dat, zoals Byrne R.S. Fone schrijft in A Road to Stonewall: Male Homosexuality and Homophobia in English and American Literature, 1750-1969 (New York 1995), “homoseksuelen niet de monsterlijke creaturen of de ‘imitatievrouwen’ hoeven te zijn, zoals die door homofobie van hen zijn geconstrueerd.” Maar bovenal was Mayne een dappere pionier omdat hij dit boek überhaupt durfde schrijven én publiceren, want, zoals hij zelf enige jaren later constateerde in The Intersexes, “de auteur of uitgever van een homoseksueel boek, zelfs als het wetenschappelijk is, om maar te zwijgen van een werk van schone letteren, zal niet gemakkelijk aan vervelende consequenties ontkomen.”

Hoewel Imre niet zonder grond omschreven zou kunnen worden als “keukenmeidenlectuur” en “pamflettistisch,” is het boek zeker nog lezenswaard. Wie niet zo snel 12.000 dollar kan vrijmaken, kan terecht bij een in 2003 bij de Broadview Press verschenen paperback-uitgave, bezorgd en van veel aanvullende documentatie voorzien door James J. Gifford. Bovendien maakte steller dezes, onder andere vanwege bovenvermelde gronden, tien jaar geleden een Nederlandse vertaling van Imre, die integraal werd opgenomen in Gay 2000: Cultureel jaarboek voor mannen (Amsterdam 1999).

[fotobijschrift portret]

Edward Irenaeus Prime-Stevenson (‘Xavier Mayne’) op ongeveer 40-jarige leeftijd

GERELATEERDMEER VAN HANS HAFKAMPMEEST GELEZEN VAN HANS HAFKAMP

Recordbedrag voor eerste druk van vroege Amerikaanse homoroman

Hans Hafkamp, in Films & boeken op 24 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media