Back to Top
Zaterdag 25 Jan
86407 users - nu online: 1296 people
86407 users - nu online: 1296 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Ook Maine opent huwelijk voor paren van gelijk geslacht


door Redaktie in Algemeen , 09 juli 2009


Maine is de vijfde Amerikaanse staat geworden waar paren van gelijk geslacht mogen trouwen. Gouverneur John Baldacci ondertekende de wet die eerder door het parlement was aangenomen. De eerste huwelijken van paren van gelijk geslacht kunnen waarschijnlijk vanaf eind juni gesloten worden. Gouverneur Baldacci noemde de openstelling van het huwelijk een kwestie van eerlijkheid en gelijke bescherming. Eerder was hij tegen het huwelijk voor paren van gelijk geslacht en beschouwde hij het geregistreerd partnerschap voor deze paren als voldoende.

Met de handtekening van John Baldacci is overigens nog niet het laatste woord gesproken, want het is waarschijnlijk dat over deze kwestie in november een referendum gehouden zal worden. Tegenstanders van de openstelling treffen daar al de voorbereidingen voor.'Zoals de grondwet van Maine ons verplicht om alle mensen als gelijke onder de wet te behandelen, zo garandeert die grondwet ook dat de politieke macht uiteindelijk bij het volk ligt', zei Baldacci daarom.

De wet was eerder aangenomen in de Senaat met 21 stemmen voor en 13 tegenstemmen en in het Huis van Afgevaardigden met 89 stemmen voor en 57 tegenstemmen. De nieuwe wet verplicht kerken niet om huwelijken van paren van gelijk geslacht te sluiten, maar waarborgt enkel dat paren van gelijk geslacht een burgerlijk huwelijk kunnen sluiten.


Baldacci benadrukte daarom dat de wet een bevestiging is van de scheiding van kerk en staat. De beide Republikeinse senatoren van Maine, die over het algemeen homorechten steunen, kwamen met een gematigde reactie. Zij beklemtoonde daarin - zonder enige negatieve opmerking over het huwelijk van paren van gelijk geslacht - dat het aan de staat zelf is om de huwelijkswetgeving te bepalen.

Dat was ook de reactie van de woordvoerder van het Witte Huis, die daarbij opnieuw liet weten dat president Obama niet tegen het huwelijk van paren van gelijk geslacht is, maar zelf een voorstander is van geregistreerd partnerschap.
Het noordoostelijk gelegen Maine volgt Connecticut, Massachusetts, Vermont en Iowa.

In de staat New Hampshire heeft het parlement al ingestemd met de openstelling en is het wachten op de beslissing van gouverneur Lynch. De staat New York buigt zich binnenkort over een voorstel van gouverneur Patterson.

New York erkent al wel de huwelijken van paren van gelijk geslacht die elders gesloten zijn. In Californië ligt de kwestie van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht bij de rechters van het Hooggerechtshof van de staat, na een referendum begin november vorig jaar. Dat referendum maakte een einde aan de openstelling die eerder door datzelfde Hooggerechtshof mogelijk gemaakt was.

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Ook Maine opent huwelijk voor paren van gelijk geslacht

Redaktie, in Algemeen op 09 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN ALGEMEENIN NUMMER 214


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media