Back to Top
Maandag 17 Feb
86414 users - nu online: 1137 people
86414 users - nu online: 1137 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Foto’s van George Quaintance in Parijs tentoongesteld


door Redaktie in Evenementen & Agenda , 22 april 2009

This article is also available in English


Nog tot 2 mei zijn bij Galerie Au Bonheur du Jour te Parijs foto’s te zien van de Amerikaanse kunstenaar George Quaintance (1902-1957). Quaintance, die op 3 juni 1902 werd geboren op het platteland van Page County, Virginia, is hedentendage vooral bekend door de circa zestig homo-erotische schilderijen die hij maakte, maar hij was ook werkzaam als fotograaf. Hij had, eerlijk gezegd, meer carrières dan een kat levens heeft.

Zo was hij ook een getraind danser die verschillende stijlen, van klassiek ballet tot tapdans en de tango, beheerste, was hij aan het eind van de jaren dertig een gevierd dameskapper die uitbundige kapsels ontwierp voor cliënten als Gloria Swanson, Jeannette MacDonald, Helen Hayes, sopraan Lily Pons en vele andere Hollywood-sterren en leden van de New Yorkse beau-monde, en voordat hij zijn fraaie lofliederen op de mannelijke schoonheid schilderde genoot hij faam als portretschilder van rijk en beroemd Amerika. Ondertussen voegde hij ook fotografie aan de lijst van zijn vaardigheden toe door lessen te nemen bij fotografen als Edwin Townsend (bekend door zijn naaktportretten uit de jaren twintig en dertig van de body-builder Tony Sansone) en physique-pionier Lon Hanagan (Lon of New York).

Schilderen was zijn eerste passie. In 1920 vertrok hij naar New York om daar aan de prestigieuze Art Students League te gaan studeren. Vanaf zijn tienerjaren was Quaintance duidelijk en actief homoseksueel, hoewel hij, zoals in die jaren noodzakelijk, zijn erotische voorkeur natuurlijk zeer discreet uitleefde. In 1938 ontmoette hij de aantrekkelijke, jonge Puertoricaan Victor Garcia, die zowel model, levenspartner als zakenlijk compagnon werd. De relatie met Garcia was echter niet exclusief, want verschillende getaande Zuid-Amerikaanse heren waren voor kortere of langere tijd zijn minnaars en modellen.Na de Tweede Wereldoorlog begon Quaintance aan de homo-erotische schilderijen waar hij nog steeds beroemd door is. Hij verzorgde de omslagillustratie voor het allereerste nummer in 1951 van Bob Mizer’s baanbrekende Physique Pictorial en zijn werk verscheen ook in diverse andere physique-tijdschriften zoals Grecian Guild Pictorial, Adonis, Demi-Gods en Young Physique. In 1954 verschenen zijn foto’s en afdrukken van zijn schilderijen ook in het in Zwitserland gepubliceerde tijdschrift Der Kreis, een van de eerste tijdschriften ter wereld dat zich, anders dan de physique-bladen, openlijk op een homopubliek richtte.

Hoewel Bob Mizer in 1957 bij zijn dood als gevolg van een hartaanval, schreef dat Quaintance “over de gehele wereld wordt toegejuicht als een wegbereider van een cultuur die bijna twintig eeuwen genegeerd is,” heeft zijn werk - met uitzondering van een monografie waarin z’n schilderijen in zwart-wit zijn gereproduceerd - tot op heden niet de aandacht gekregen die het verdient. Het is daarom toe te juichen dat Au Bonheur du Jour nu een keuze uit zijn foto’s laat zien. Laten we hopen dat er snel een fraai fotoboek en een biografie volgen.

Galerie Au Bonheur du Jour
11 rue Chabanais
75002 Parijs
www.aubonheurdujour.net

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Foto’s van George Quaintance in Parijs tentoongesteld

Redaktie, in Evenementen & Agenda op 22 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media