Back to Top
Woensdag 27 mei
86439 users - nu online: 1107 people
86439 users - nu online: 1107 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Homo-moslims vormen opnieuw organisatie


door Richard Keldoulis in Algemeen , 25 februari 2009

This article is also available in English


Secret Garden maakt comeback

Met de enorme hoeveelheid media-aandacht die wordt gegeven aan de gespannen relatie tussen homo’s en moslims, is het prettig eens positief nieuws te kunnen berichten. De Amsterdamse homo-moslimgroep Secret Garden, actief van 1994 tot 2001, werkt hard aan een comeback. Initiatiefnemer Emir Belatoui heeft de groep na een lange “winterslaap” onlangs opnieuw laten registreren en is vol energie en ideeën de organisatie die hulp wil bieden aan homo-, lesbo- en transgender Arabieren en andere (jonge) moslims in Amsterdam nieuwe kracht te geven.


Secret Garden, ooit een werkgroep binnen het COC, was bekend vanwege de organisatie van succesvolle evenementen en bijeenkomsten in het gebouw in de Rozenstraat voordat dit feitelijk door de toenmalige directeur Floor Dweelaard tijdens hoogoplopend gebakkelei gesloten werd, wat de organisatie zonder thuisbasis liet. De feesten waren altijd drukbezocht en trokken een gemengd publiek uit het hele land, het waren avonden waarover nog steeds gepraat wordt. Ze lieten zelfs internationale artiesten overkomen voor sommige evenementen die een combinatie boden van oosterse muziek, voedsel en een exotische atmosfeer binnen deze nieuwe Amsterdamse homo-subcultuur.

Secret Garden organiseerde ook spreekuren voor moslims met problemen die konden variëren van coming-out-kwesties tot asielzoekers. Omdat ze vanuit de moslim-homogemeenschap zelf werden georganiseerd waren de bijeenkomsten toegankelijk en goed gericht op de behoeften van de bezoekers. De meeste homo-moslims willen anoniem blijven en toch voelen ook zij behoefte aan allerlei soorten activiteiten deel te nemen. Er zijn bovendien vaak culturele en taal-verschillen bij betrokken, iets waarmee de organisatoren zich kunnen identificeren.
Aids- en geslachtsziekten-preventie werden ook beschouwd als belangrijke taken voor Secret Garden, aangezien de gebruikelijke aids-preventiematerialen en strategieën vaak niet op deze groep waren gericht (en nog steeds niet zijn).


Secret Garden heeft zich nu opnieuw gevormd als een onafhankelijke organisatie die door vrijwilligers wordt gerund en van plan is door te gaan waar ze gestopt zijn.

Op de laatste zaterdag van de maand zullen ze vanaf 20.00 uur in Spuistraat 47/A-1 het Marhaba Café organiseren, evenals nieuwe oriëntaalse dansparty’s in Club Church (Kerkstraat 52). Ze zijn nog druk op zoek naar kantoorruimte en financiering voordat ze de spreekuur-activiteiten kunnen hervatten.

Secret Garden is een van de waardevolle zeldzame homo-moslimgroepen in Amsterdam - café Habibi Ana en Stichting Nafar zijn de enige andere twee - en verdient als zodanig zoveel ondersteuning te krijgen als maar nodig is.

Zoals vaak het geval is bij nieuwe initiatieven wordt veel door de initiatiefnemers privé gefinancierd.
Nieuwe homo-moslimgroepen zijn zelfs kwetsbaarder dan andere homo-organisaties door allerlei bijkomende kwesties die homomoslims omgeven. Omdat velen nog in de kast zitten kunnen zelfs eenvoudige taken vaak veel gecompliceerder worden. Laten we dus hopen dat het gemeentebestuur - evenals andere homogroepen - achter deze nieuwe stichting gaat staan en die alle hulp geven die nodig mocht zijn.

Ga voor meer informatie naar http://www.stichtingsecretgarden.nl of email info@secretgarden.nl
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RICHARD KELDOULISMEEST GELEZEN VAN RICHARD KELDOULIS

Homo-moslims vormen opnieuw organisatie

Richard Keldoulis, in Algemeen op 26 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media