Back to Top
Vrijdag 10 Apr
86426 users - nu online: 1037 people
86426 users - nu online: 1037 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Geen homohuwelijk in Californie


door Redaktie in Algemeen , 14 januari 2009


De historische verkiezing van Barack Obama heeft voor holebi's in Californie een nare bijsmaak gekregen. Met een krappe meerderheid van 52,5 procent werd Voorstel 8 aangenomen. Ook in Florida en Arizona stemde men tegen. De inwoners van Californië, Arizona en Florida mochten tegelijk met de presidentsverkiezingen voor of tegen een voorstel stemmen om in de grondwet vast te laten leggen dat het huwelijk exclusief tussen man en vrouw is. Dat betekent dat er een einde komt aan de homo-huwelijken die sinds een half jaar in de staat konden worden afgesloten.

Katholieke Latino's tegen

Voor en tegenstanders van Voorstel 8 hebben meer dan 74 miljoen uitgegeven in hun campagne. Daarmee is het meteen het duurste voorstel in de Verenigde Staten waarover de kiezers hun mening konden laten weten. De meest fervente tegenstanders van het homohuwelijk denken dat de toekomst van de traditionele gezinnen op het spel staat. Voorstanders geloven dat ze vechten voor de fundamentele rechten van holebi's om als gelijke te worden behandeld door de wet. In Californië zijn het vooral de enorm gegroeide groep immigranten van Latijns-Amerikaanse afkomst die tegen hebben gestemd. Deze veelal zeer katholieke allochtonen vormen inmiddels 30 procent van de 37 miljoen Californiërs. In totaal stapten in 4,5 maand tijd meer dan 36.000 paren in het huwelijksbootje. Zij hopen er op dat hun gesloten huwelijk hoe dan ook rechtsgeldig zal blijven.

Achtergrond

Het homohuwelijk is in de Verenigde Staten van Amerika een zeer controversieel onderwerp. Zoals dat ook in vele andere landen het geval is. Verschillende burgerrechtenbewegingen voerden al campagne in de jaren '70 om huwelijken voor mensen van hetzelfde geslacht mogelijk te maken. Dergelijke huwelijken werden op lokaal initiatief al sinds 1975 gesloten, maar meestal later weer ontbonden omdat ze in strijd werden geacht met de grondwet en met de heersende moraal. Momenteel is de situatie per staat verschillend.


De staten Massachusetts en Connecticut hebben een wettelijke erkenning van het homohuwelijk. In deze staten mogen homo's legaal trouwen. Het hooggerechtshof van Californië had het homohuwelijk in 2008 ook ingevoerd, maar dit is nu dus weer van de baan.

De staten Vermont, Hawaï, Maine,New Jersey en het District of Columbia kennen geregistreerd partnerschap of andere vorm van wettelijke bescherming voor koppels van twee mensen van hetzelfde geslacht. Achttien staten hebben grondwettelijke beperkingen die het huwelijk definiëren als een unie tussen een man en een vrouw; dezelfde beperking is opgenomen in wetten van vierentwintig andere staten.

In dergelijke staten is het homohuwelijk dus verboden. New Mexico, Wisconsin, New York en Rhode Island hebben geen wettelijke bepalingen die het huwelijk definieert als een verbintenis tussen een man en een vrouw. In deze staten ligt de wettelijke situatie nog open.

De grootste demonstratie voor gelijke huwelijksrechten vond plaats in 1987, toen de American Civil Liberties Union de wettelijke belemmeringen tegen het homohuwelijk ongeldig probeerde te laten verklaren en een nepbruiloft voor 2000 homo's en lesbiennes in Washington D.C. organiseerde. De datum van deze actie, 11 oktober, wordt sinds dat jaar gebruikt voor de National Coming Out Day in de Verenigde Staten.

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Geen homohuwelijk in Californie

Redaktie, in Algemeen op 15 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media