Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1023 people
86447 users - nu online: 1023 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
COC moet ‘financiële puinhoop’ nu saneren


door Redaktie in Algemeen , 11 januari 2009


Op het koffiezetapparaat hangt een briefje: ‘niet meer aanzetten, dan slaan de stoppen door’. De derde verdieping ligt bezaaid met riet en stucwerk sinds het plafond naar beneden is gekomen. De bloembak in de tuin staat vol water; er dobbert een eendje in – kopje onder. Dit is het hoofdkantoor van COC Nederland, ’s werelds oudste homobelangenorganisatie.

De publieke ruimtes van het gebouw aan de Amsterdamse Rozenstraat staan al drie jaar leeg. Niet te exploiteren, luidt de verklaring. In de danszaal, waar ooit wilde feesten waren, worden de 21 regionale lidverenigingen – samen bijna zevenduizend leden – vandaag op de hoogte gebracht van slecht nieuws. Na dertig jaar moet het COC het pand verlaten. Aanleiding: een schuld van 1,1 miljoen. Zo begint het verhaal in het NRC van 8 november


„De verkoop maakt veel emotie los”, aldus COC-voorzitter Wouter Neerings, „maar het kan niet anders”. Onderhandelingen met wooncorporaties NV Stadsgoed en Ymere, over een deal waarbij het pand tegen een schappelijke prijs aan het COC zou worden verhuurd, liepen stuk. Het pand, getaxeerd op 3,7 miljoen euro, gaat nu in de openbare verkoop. Daardoor zullen zowel COC Nederland als COC Amsterdam op zoek moeten gaan naar een andere huisvesting. Ook het COC pand in Utrecht, dat nog maar een jaar geleden werd betrokken, komt nu al weer in de verkoop. „Het bestuur heeft ons jaren op het verkeerde been gezet”, zegt Herman Janssen, secretaris van COC Nijmegen. „Nu moeten we onze kroonjuwelen verkopen.”


De lidverenigingen hebben het bestuur nog steeds geen decharge verleend voor de jaarrekeningen over 2006 en 2007, omdat ze vrezen dat er meer lijken uit de kast zullen komen. Dat COC staat voor Cultuur- en Ontspanningscentrum, lijkt iedereen vergeten. Crisis Op Crisis heet het in de wandelgangen. Inmiddels blijkt ook dat zowel vorig als dit jaar het landelijk COC nog steeds geen afdracht heeft kunnen doen aan de regionale verenigingen.

Enkele daarvan komen mede daardoor waarschijnlijk in de problemen en laten weten dat ze zelfs in hun voortbestaan worden bedreigd. Bovendien zou uit de stukken blijken dat het COC ook het afgelopen jaar weer een behoorlijk ledenverlies zou hebben geleden. Bij de laatste verantwoording was dat aantal al gezakt tot zo’n ruim 7000 leden en tijdens de vergadering bleek dat verder te zijn gedaald tot ruim 6000. De oorzaak van de huidge crisis wordt door de meeste insiders toegeschreven aan oud-voorzitter Frank van Dalen.

Tijdens zijn relatief korte voorzitterschap bouwde het COC een schuld op van ruim één miljoen, bovendien liet hij zichzelf voor adviezen gedurende negen maanden een vergoeding uitbetalen van ruim 75.000 euro. Ook zouden al te intieme contacten die van Dalen met deelnemers aan de COC-boot voor 16-minners tijdens de Canal parade twee jaar geleden zou hebben gehad , hem zeer kwalijk zijn genomen. Het nieuwe bestuur krijgt tevens het verwijt dat men over deze kwestie nog steeds geen duidelijkheid heeft geschapen.

Bankkrediet helpt COC voorlopig uit zijn lijden

Het COC maakte later bekend dat het een krediet van 1 miljoen euro krijgt om het tekort dat in de afgelopen jaren is ontstaan te overbruggen. Dat werd door het bestuur van COC Nederland aan de lidverenigingen zaterdag bekend gemaakt. Met de financiële injectie van ABN AMRO en de verkoop van het pand is niet alleen de toekomstige exploitatie, maar ook de liquiditeit van het COC weer op orde aldus Neerings. Waarbij opgemerkt dient te worden dat de op brengst van het pand in de vrije verkoop waarschijnlijk stukken lager zal uitvallen. Waarmee het COC nu geheel afhankelijk is van susidies en leningen.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

COC moet ‘financiële puinhoop’ nu saneren

Redaktie, in Algemeen op 12 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media