Back to Top
Vrijdag 10 Apr
86426 users - nu online: 1038 people
86426 users - nu online: 1038 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Een Ongemakkelijke Boodschap


door Jelle Houtsma in Columns & Opinie , 27 december 2008


De Amsterdamse homoscene worstelt met een ongemakkelijke boodschap: hiv positieve homomannen kunnen hepatitis C krijgen van onbeschermde anale seks. Dus: hiv positieve homomannen kunnen hepatitis C krijgen van neuken zonder condoom. Homomannen zonder hiv lopen die kans niet of nauwelijks. Volgens sommige websites kan je hepatitis C niet eens van sex krijgen, maar andere websites vermelden dat je hepatitis C kan krijgen als je je bezig houdt met ruige anale seks, zoals vuistneuken. Maar in toenemende mate melden zich homomannen met hiv die nog nooit aan vuistneuken hebben gedaan, maar wel aan onbeschermd neuken.

Moeilijk te behandelen

Hepatitis C is in veel gevallen niet te behandelen. Er is slechts één medicijn beschikbaar voor de behandeling tegen hepatitis C. De behandeling die beschikbaar is, is langdurig én loodzwaar. Een dubbele infectie, dus hiv én hepatitis C, is slechter te behandelen dan een hepatitis C infectie zonder hiv. De boodschap dat je hepatitis C hebt is altijd slecht nieuws, maar voor mensen met hiv is het extra slecht nieuws. De levensverwachting van mensen met hiv en hepatitis C is dramatisch slechter dan van mensen met alleen hiv. Als de behandeling tegen hepatitis C niet lukt is het afwachten. Hopen dat de lever niet al te snel beschadigd. Mensen met hiv én hepatitis C hebben gemiddeld een jaar of 10 voor de boeg zonder klachten. In toenemende mate is er kans op levercirrose of leverkanker. Zolang er geen nieuwe medicijnen komen, is de enige optie dan nog een levertransplantatie.


Dramatisch nieuws

In een notedop het sombere verhaal voor hiv positieve homomannen die hepatitis C krijgen. In een notedop het risico dat hiv positieve homomannen lopen die -in toenemende mate- het idee hebben dat onbeschermde seks met wisselende partners wel weer kon. In een steeds hoger tempo melden de laatste maanden zich Amsterdamse hiv positivieve homomannen die in het Amsterdamse uitgaansleven een hepatitis C infectie hebben opgelopen. Onbeschermde seks is altijd wel een risico. Maar onbeschermde seks in het uitgaansleven is in toenemende mate een extra risico voor hiv positieve homomannen.


Snelle toename

Omdat de groep homomannen met hepatitis C snel toeneemt, is de kans om seks te hebben met een homoman die geinfecteerd is met hepatitis C ook snel aan het toenemen. De toevalsfactor neemt toe. Dit is dramatisch nieuws voor een stad waar zoveel hiv positieve homomannen wonen. Een stad waar de seks zo sterk verbonden is met het uitgaan.

De internist van het OLVG heeft begin september gezegd dat het tijd is om de alarmbel te luiden. Een alarmbel als het gaat om hepatitis C en hiv. Waarom is die alarmbel niet te horen? Het antwoord lijkt even simpel als onthutsend: de alarmbel luiden is ongeveer gelijk aan 'de hiv positieve homoman weer een stigma opplakken'. Want de boodschap zal zich nadrukkelijk moeten richten op de hiv positieve homoman.

Het lijkt erop dat de boodschap daarom beperkt blijft tot voorzichtige waarschuwingen. Als je hiv hebt, is het een prioriteit om zo gezond mogelijk te blijven. Daar past hepatitis C nooit bij. En in toenemende mate loop je als hiv positieve homoman in Amsterdam de kans om hepatitis C te krijgen. Dat voorkom je door in het uitgaansleven altijd veilige seks te hebben. Dat voorkom je daar een beroep te doen op hiv positieve homomannen met hepatitis C om in het uitgaansleven altijd veilige seks te hebben. Het is misschien een ongemakkelijke boodschap, maar het is een heldere boodschap en een noodzakelijke boodschap.

GERELATEERDMEER VAN JELLE HOUTSMAMEEST GELEZEN VAN JELLE HOUTSMA

Een Ongemakkelijke Boodschap

Jelle Houtsma, in Columns & Opinie op 02 januari 2021
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media