Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1032 people
86447 users - nu online: 1032 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
HIV Nieuws


door Redaktie in Health & Body , 03 oktober 2008

This article is also available in English


Franse opsporingsdienst verzameld gegevens over HIV status

Het opzetten van een nieuwe Franse database "EDVIGE" zorgt in Frankrijk voor grote ophef. Deze database zal gebruikt worden door de Franse inlichtingendienst en de politie wanneer ze gegevens moeten verzamelen over een individueel persoon, groep of organisatie die een individueel of gezamenlijk gevaar voor de openbare orde kunnen zijn. EDVIGE werd gecreëerd op 27 juni 2008, na de fusie van de twee Franse inlichtingendiensten RG en DST.


Informatie wordt verzameld van personen vanaf 13 jaar oud en zal volgende zaken bevatten: burgerlijke staat, beroep, adres, telefoonnummers, email adres, identiteitskaart, nummerplaat, fiscale informatie, eigendomsinformatie, verhuizingen, wettelijke geschiedenis en seksuele oriëntatie, gezondheidsinformatie waaronder specifiek gegevens omtrent HIV. Dit wordt bevestigd door de afgevaardigde voor de minister van binnenlandse zaken. De informatie zou enkel gebruikt worden wanneer nodig, vooral met het oog op activisme. Op dit moment werden er al 16.000 individuele handtekeningen verzameld tegen EDVIGE. Er is grote bezorgdheid bij holebi en transgender burgerrechtenorganisaties, angst om misbruik van de gegevens.

Douane VS kan laptops in beslag nemen

Reizigers naar de VS zijn bij deze gewaarschuwd: de Amerikaanse politie heeft nu wettelijke toestemming om laptops in beslag te nemen en ONBEPERKT vast te houden. Dat is vastgelegd in nieuwe beleidsdocumenten die het Department of Homeland Security vandaag heeft vrijgegeven.
Regeringsambtenaren mogen nu, als onderdeel van de grenscontroles, elektronische apparaten innemen en de daarop aanwezige documenten controleren, stelt de publicatie. Onder de genoemde elektronische apparaten vallen notebooks, mobiele telefoons, mp3-spelers en opslagapparaten als externe harde schijven en USB-sticks.


Agenten van de US Customs and Border Protection hebben ook toestemming om aangetroffen documenten te laten vertalen en de documenten te delen met andere overheidsinstellingen. Volgens de Amerikaanse senator Russ Feingold stelt het nieuwe DHS-beleid douane-agenten in staat zonder enige aanleiding de inhoud van laptops te inspecteren. "Het beleid dat nu naar buiten wordt gebracht is zeer alarmerend," schrijft Feingold. Volgens Feingold zorgt het beleid ervoor dat het verschil tussen 'onderzoeken' en 'in beslag nemen' vervaagt, waardoor in potentie DHS-agenten ongestraft persoonlijke documenten kunnen stelen van de notebooks die ze innemen.

China heft verbod hiv- en aidsbezoekers op

China zal het verbod dat hiv- en aids-besmette reizigers de toegang tot het land ontzegt waarschijnlijk volgend jaar opheffen. Dat meldde de staatskrant China Daily woensdag. De ban bestaat al twintig jaar. Volgens Hao Yang, onderdirecteur bij het Chinese ministerie van Volksgezondheid, hebben regeringsinstanties nu echter besloten om het verbod in 2009 op te heffen. Onder de huidige wetgeving moeten reizigers zich bij aankomst in China hiv-vrij verklaren. Mensen die voor een langere periode in het land willen blijven moeten daarbij een bloedtest ondergaan. Het verbod werd opgesteld in de late jaren '80, nadat de eerste Chinese aidsbesmetting was geconstateerd. De regering hoopte het virus zo buiten de deur te houden. De Wereldgezondheidsorganisatie meldde echter in 1988 al dat hiv overal ter wereld voorkwam en dat zelfs een totale uitsluiting van besmette reizigers de spreiding van het virus niet zou kunnen voorkomen.

Aantal hiv-diagnoses fors toegenomen


Het aantal gemeten hiv-besmettingen is in 2007 met 20 procent gestegen naar 306 constateringen. Dat heeft het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekendgemaakt in het jaaroverzicht ‘Seksueel overdraagbare aandoeningen 2007’. Door hivinfecties sneller op te sporen, kunnen behandelingen eerder starten.

Deze toename komt doordat de soacentra actiever op hiv testen constateert het RIVM. In 2007 hebben een aantal centra een nieuw testbeleid ingevoerd. Hierbij wordt iedereen op hiv getest, tenzij hier bezwaar tegen wordt gemaakt.

In 2007 is 86 procent van alle bezoekers van de soa-centra op hiv getest; in 2006 was dit nog 71 procent.Door dit nieuwe testbeleid kunnen centra hivinfecties eerder opsporen. De behandeling kan tijdig starten en verdere besmetting kan worden voorkomen.

Chlamydia

Chlamydia is nog steeds de meest voorkomende soa. In 2007 werd bij 7.801 mensen chlamydia gevonden. De meerderheid van deze diagnoses vond plaats bij heteroseksuelen onder de 25 jaar. Het is belangrijk om een chlamydiainfectie zo vroeg mogelijk op te sporen en te behandelen, want door deze infectie kunnen vrouwen op lange termijn onvruchtbaar worden. In 2007 kwamen ruim 78.000 mensen naar één van de nationale soa-centra voor gratis onderzoek en behandeling. Dit is een stijging van 13 procent ten opzichte van 2006.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

HIV Nieuws

Redaktie, in Health & Body op 09 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media