Back to Top
Woensdag 01 Apr
86425 users - nu online: 903 people
86425 users - nu online: 903 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Toezichthouder Zittend Roken


door Jelle Houtsma in Columns & Opinie , 27 september 2008


Stadsdeel Centrum heeft een slecht imago. We betuttelen en zijn chagrijnig overal tegen. Daarom heeft het stadsdeel sinds kort een communicatieplan. Want we zijn niet chagrijnig overal tegen en we betuttelen niet. We moeten het alleen beter uitleggen. We zijn veel aardiger en klantvriendelijker dan de media schrijven. En met het communicatieplan in de hand zullen we dat bewijzen. Maar god o god, wat waren we zuur en chagrijnig bezig op de site van mijn stadsdeel. Op 1 juli trad het rookverbod in werking en mijn stadsdeel bood in juni als service aan de horecaondernemers in de binnenstad een overzicht aan van de gevolgen van die maatregelen. In het geval van horecal wil het stadsdeel nooit te klantvriendelijk overkomen. Want die horecaboys zijn niet te vertrouwen. Een beetje zuur zijn dus. Dat maakt de gevolgen van het rookverbod voor die horecaboys allemaal veel duidelijker.

1 juli. Niet meer roken in de kroeg. Nou ja. Moet kunnen. Alles went en buiten voor de kroeg je sigaretje roken moet niet zo’n probleem zijn. Kan heel gezellig zijn.
Forget it. Dat is volgens het stadsdeel Centrum helemaal niet gezellig. De horeca is een probleem en dus het roken in de horeca ook. Wij communiceren dus aan deze ondernemers: “ Waag het niet om het gezellig te maken voor de rokers. Dat mag niet en dat kan niet”.
Een asbak voor je deur neerzetten? Nee, dat mag niet. Veel te gezellig. Een asbak mag alleen als je een terras hebt. Dan moet die asbak wel op een tafel staan. Niet ernaast. En als ondernemer wel zorgen dat er niemand op het terras staat te roken. Roken doe je in ons stadsdeel zittend. Staand op het terras roken is veel te gezellig. Overigens is deze maatregel wel weer goed voor de werkgelegenheid. “Wat voor werk doe je?”. “Ik werk in een café in de binnenstad van Amsterdam en ik ben ‘Toezichthouder Zittend Roken’ ”.


Ok, dan maar zitten. Kan ook gezellig zijn. In de winter is het wat koud, maar terrasverwarming biedt uitkomst. Nee, dat mag niet. Geen terrasverwarming. Dat is milieu onvriendelijk. En bovendien wordt het dan veel te gezellig. Geen warmte bij je peuk. Blauwbekken zul je. Overigens moet Eddy Terstall er even aan denken dat hij bij zijn café niet meer na middernacht op het terras terecht kan. Ja, op het terras zitten in de Jordaan kon tot één uur ‘s nachts maar het werd veel te gezellig in de Jordaan. Dus mag het in het vervolg tot middernacht. Alles met mate nietwaar?
Kroegen die geen terras voor de deur hebben. Met je peuk en je pilsje voor de deur staan. Vanzelfsprekend mag dat niet. In de binnenstad mag je nergens op straat drinken. Een maatregel tegen overlastgevende drinkers, maar nu komt het handig uit. Voor zo’n kroeg wordt het anders veel te gezellig.

U wilt als horecaondernemer een klantvriendelijke rookgelegenheid bieden op het binnenterrein achter uw zaak? Maar dat mag niet hoor! Veel te veel herrie, want veel te gezellig. Eigenlijk mag het soms wel, maar dat is veel te lastig om te communiceren. Het mag niet. Punt uit. ‘Gezelligheid’ is veel te lastig om te communiceren. Voor het maken van een rookruimte in het café is trouwens een bouwvergunning verplicht. Laat dat even duidelijk zijn.
Is er sprake van willekeur? Welnee. Het is allemaal keurig volgens vastgesteld ‘staand’ beleid. Terrassenbeleid, Horecabeleid, Welstandsbeleid, Handboek Inrichting Openbare Ruimte. En de Drank en Waren Wet. Ik vergeet vast nog wat ‘staand beleid’.

Zijn we te zuur? Welnee. Beleid is beleid en regels zijn regels. Gewoon een kwestie van goed uitleggen. Het communicatieplan is keurig gevolgd. We hebben uitgelegd dat niets kan en dat niets mag.
“Met het ingaan van het rookverbod bestaat het risico dat geluidsoverlast en de vervuiling van de openbare ruimte toeneemt. [..] Als horecaondernemer heeft u zelf natuurlijk ook een verantwoordelijkheid als het gaat om het schoonhouden van de openbare ruimte vóór uw horecazaak en het tegengaan van geluidsoverlast.”
Zo besluit het stadsdeel de informatievoorziening. Ik weet niet welk beleid de ondernemer verantwoordelijk maakt voor het schoonvegen van het stoepje voor het eigen café. Maar ik moet het toegeven : stoepje vegen kan best gezellig zijn.Commentaar:
Re: Toezichthouder Zittend Roken-


Reactie van Benway dd. 28 september 2008
Ik heb ooit eens iemand ontmoet die zijn leven lang gerookt had als een schoorsteen. Toen ik met hem sprak lag hij aan een zuurstof apparaat. Hij kon niet meer naar buiten en hij kon ook niet meer roken. Hij was een wrak en had longemfyseem. 2 maand later was ie dood. Hij werd behoorlijk oud maar heeft daar weinig aan gehad omdat de laatste 10 jaar van zijn leven gekenmerkt werd door ernstige ademnood.

Roken is niet gezellig....

Maar ach ja de schrijver van dit stuk heeft natuurlijk zo'n opa die nog nooit ergens last van had en toch ook rookte als een schoorsteen. Wel dat soort opa's ken ik niet.
Reactie van skinsex dd. 28 september 2008
Dit pvda-lid meent zich populair te maken door zich te identificeren met de belangen van de horeca. De verhoreca-isering van de binnenstad is kennelijk nog niet vergenoeg gegaan. Geen inhoud, alleen pr. Niet stemmen op dit soort lichtgewichten.


Reactie van jeneverknow dd. 28 september 2008
Er zijn ondertussen genoeg café's voor niet rokers denk ik. 5 Jaar geleden was er een niet-rokers café in Amsterdam. Dat was binnen een jaar failliet. Een wet dient een breed draagvlak te hebben. Dat is er mbt dit rookverbod niet. In Ierland zijn er nu 800 bars failliet door het rookverbod. Toch durven niet-rokers Ierland als voorbeeld van "hoe het ook kan" te gebruiken. Schandalig! Roken is een keuze. Rokers betalen per jaar 2,7 miljard(!) euro aan belasting (inderdaad, het kost de maatschappij per jaar 250 miljoen, al die longkanker enz gevallen). Voor die 2.55 miljard euro is het niet te veel gevraagd om er ook faciliteiten voor te krijgen. Er zijn genoeg café's die mij die facilteiten willen bieden maar dat mag niet van de overheid. De oudste Nederlander is meestal een roker. Die niet-rokers moeten zich niet aanstellen, er zijn genoeg niet-roken bars voor hen, nu... Ophouden met die betutteling.. Rokers zijn productiever (voor de niet-roken wet), creatiever en nog steeds gezelliger. Klink.. zak in de ... nee dat rijmt niet...


GERELATEERDMEER VAN JELLE HOUTSMAMEEST GELEZEN VAN JELLE HOUTSMA

Toezichthouder Zittend Roken

Jelle Houtsma, in Columns & Opinie op 03 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media